Ansatte i hjemmepleje kommer med nødråb efter omorganisering

Faste teams i hjemmeplejen skal give tryghed hos borgerne, men for nogle ansatte volder vagtplanerne i de mindre teams problemer.

Små, faste temas i hjemmeplejen skal skabe tryghed og genkendelighed blandt borgerne, der i stedet for et væld af nye ansigter kun skal forholde sig til få hjemmeplejere. 

Men hvad der er godt for de plejekrævede medborgere, er imidlertid ikke nødvendigvis godt for de ansatte i hjemmeplejen. Det viser foreløbige erfaringer fra Næstved Kommune. 

- Mange medarbejdere føler ikke, at de har medindflydelse og medbestemmelse over deres vagtplan, siger Majbritt Wendelbo, der er tillidsrepræsentant for medarbejderne i hjemmeplejen i Næstved Kommune.

quote Det her er den største omorganisering i Næstved Kommune i 25 år, så vi var godt klar over, at nogle vil blive presset i så stor en omlægning

Torben Hollmann, centerchef for sundhed og ældre i Næstved Kommune

I september omorganiserede Næstved Kommune den kommunale hjemmepleje fra at bestå af 34 store faste teams til 78 mindre teams, der selv skal stå for planlægningen af vagtplanerne.

Maibritt Wendelbo har talt med flere ansatte, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.
Maibritt Wendelbo har talt med flere ansatte, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Foto: Toke Sloth Grøndal Kristensen - TV2 ØST

Målet var at skabe tryghed blandt medborgerne og bedre mulighed for de ansatte til at planlægge deres arbejdsdag. Men ifølge Majbritt Wendelboe giver de små teams mindre fleksibilitet i vagtplanlægningen. 

- Der er nogle teams, hvor der blandt andet er blevet lavet et grundrul i vagtplanlægningen, hvor den enkelte medarbejder på dagvagten skal tage nogle aftenvagter om måneden. Det kan for eksempel være svært for en enlig mor at passe ind i hverdagen, siger Maibritt Wendelbo. 

Læs også
Stor ændring rammer Næstveds ældrepleje
Læs også
Stor ændring rammer Næstveds ældrepleje

Frygter for at miste deres arbejde

Hun har været i kontakt med flere medarbejdere i hjemmeplejen, der efter indførslen af de nye mindre teams har fået sværere ved at få hverdagen til at hænge sammen. 

TV2 ØST har også været i kontakt med flere medarbejdere, der oplever udfordringer med de faste teams, men ingen af dem har ønsklet at stå frem af frygt for deres ansættelse.  

Hos Næstved Kommune erkender man, at indførslen af de faste mindre teams kan give udfordringer for nogle medarbejdere.  

- Det her er den største omorganisering i Næstved Kommune i 25 år, så vi var godt klar over, at nogle vil blive presset i så stor en omlægning, og når de skal arbejde på en helt anden måde, end de har været vant til, medgiver Torben Hollmann, der er centerchef for sundhed og ældre i Næstved Kommune. 

Centerchef Torben Hollmann har forståelse for, at nogle medarbejdere føler sig pressede i de nye teams.
Centerchef Torben Hollmann har forståelse for, at nogle medarbejdere føler sig pressede i de nye teams. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Han forstår medarbejdernes kritik og ønsker at finde en løsning, der imødekommer de udfordringer, de står med. 

- Vi har holdt møder med tillidsfolk og teamledere for at blive klogere på, hvad det præcist er i den nye ordning, som skaber problemer. Og så lytter vi og forsøger at rette ind bedst muligt der, hvor problemerne er, siger Torben Hollmann. 

Helt ny måde at arbejde på 

Hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, kommer udfordringerne i Næstved ikke som en overraskelse. Projektchef Martin Sandberg Buch følger flere kommuners erfaringer med at omlægge fra store til mindre og faste teams nøje. 

- Det er en grundlæggende stor forandring, som ændrer tilgangen til tværfaglighed og introducerer en masse nye ansvarsområder i hverdagen, som medarbejderne ikke er vant til at have ansvar for.

Ifølge Martin Sandberg Buch er omlægningen til mindre teams i hjemmeplejen en udfordringer mange steder i landet.
Ifølge Martin Sandberg Buch er omlægningen til mindre teams i hjemmeplejen en udfordringer mange steder i landet. Foto: Pressefoto

- Omlægningen introducerer også nogle nye ledelsesroller og dermed også nogle nye samarbejdsrelationer mellem medarbejdere og ledelse, siger Martin Sandberg Buch. 

Tilbage i Næstved håber Maibritt Wendelbo, at ordningen med små faste teams snart kommer til at fungere bedre for medarbejderne. 

- Vi håber på, at medarbejderne får indflydelse på vagtplanen. Det har hele tiden været meningen, at de skal have medbestemmelse over deres vagter, siger hun. 


Nyhedsoverblik