En tvist mellem en gruppe borgere og Næstved Kommune fortsætter efter påbud, politianmeldelser og retssager. I foråret havde landsrettens seneste afgørelse ellers efterladt borgerne med et håb om, at kommunen ville ændre sit krav.
Lokale spejdere beskriver kommunens behandling af borgerne i sagen:
- Den er ikke særligt flatterende, hvis jeg skal sige det pænt, siger Niels Ole Kajhøj, der er formand i den selvejende institution, som er tilknyttet spejderforeningen Sct. Georgs Gilderne i Næstved.
Det er chikane af borgerne. Det er helt vanvittigt
- Jeg synes ikke, kommunen har hjulpet os, som de burde gøre. De har modarbejdet os, mener Tommy Møller, som er næstformand i foreningen.
De driver lejrhuset "Farmen," som de lejer ud til fritidsaktiviteter og spejderarrangementer. For cirka elleve år siden investerede de i et nyt pilerenseanlæg, ligesom mere end halvtreds andre private husstande i området valgte at gøre. Det blev starten på den årelange kamp med Næstved Kommune.
Måtte tømme hele opsparingen
Siden har Næstved Kommune nemlig krævet, at de såkaldte bundfældningstanke i pilerenseanlæggene skulle bære et CE-mærke. Det er selvom borgerne bruger de eksisterende bundfældningstanke, der lå der i forvejen.
Efter politianmeldelser og en tabt retssag i byretten, turde spejderne ikke fortsætte kampen og gav efter.
Forstå forløbet om pilerenseanlæggene:
Maj 2009: Borgere kontakter Næstved Kommune, da de er interesserede i at oprette et privat, fælles pilelaug
November 2009: Pilelauget stiftes
Marts 2010: Det tekniske udvalg i kommunen beslutter, at planarbejdet kan starte
Februar 2012: Spildevandstilladelser til pileanlæggene meddeles
Marts 2012: Pileanlæggene etableres
August 2012: Naturstyrelsen skriver, at der er tale om "væsentlig ændring af spildevandsforhold," at bundfældningstanken skal leve op til gældende krav
Oktober 2015: Naturstyrelsen skriver, at der ikke er mulighed for dispensation for krav om CE-mærkede bundfældningstanke
Maj 2018: En ekstern advokat skriver i en udtalelse, at bundfældningstanken er en del af et anlæg, hvor der er tale om en væsentlig ændring
August 2018: Varsel og partshøring om påbud
November 2018: Påbud om udskiftning af bundfældningstanke
Maj 2019: Indskærpelse af påbud
September 2019: Kommunen politianmelder borgere og spejderforening
September 2021 og maj 2022: Næstved Kommune vinder sagen i byretten. Tre borgere og spejderforeningen tager imod dommen, betaler sagsomkostninger, bøde og får ny CE-mærket bundfældningstank. Sagen ankes til landsretten af to resterende borgere
Marts 2023: De to borgere vinder sagen i landsretten og vurderer, at Næstved Kommune ikke havde hjemmel til at udstede påbud
Maj 2023: Næstved Kommune sender et orienteringsbrev og varsler om en såkaldt indskærpelse overfor de to resterende borgere. Hvis ikke de får en CE-mærket bundfældningstank, vil forholdet blive registreret som ulovligt i Bygnings- og Boligregistret
Kilde: Center for Teknik og Miljø, Næstved Kommune
Derfor har spejderne nu fået nedgravet en otte kubikmeter stor bundfældningstank med et CE-mærke. Hele bundfældningstankaffæren har samlet kostet spejderne 154.000 kroner:
- Det var vores vedligeholdelseskonto, som vi tømte. Vi brugte det hele, fortæller Niels Ole Kajhøj.
Jeg ved ikke, hvorfor det er nødvendigt.
To andre borgere tog sagen videre til landsretten, og her vandt de over kommunen.
- Det er jo en lettelse efter alle disse år. Det betyder, at jeg begynder at tro en lille smule på retssystemet igen. Sådan lød det fra Ole Hansen i foråret, da han netop havde vundet sagen.
Lykken varede dog ikke længe, for kort tid efter sendte Næstved Kommune et nyt brev. Her stod kommunen fast på, at bundfældningstankene stadig skulle være CE-mærkede.
Læs uddraget af Næstved Kommunes brev til borgerne:
Fra Center for Teknik og Miljø i Næstved Kommune til borgerne med pilerenseanlæg:
Følgende er kortere uddrag af orienteringsbrevet til borgerne sendt den 11. maj 2023:
Det viste sig, at Kommunen ikke havde været berettiget til at give dem et påbud.
Østre Landsret sagde ikke, at bundfældningstankene nu er lovlige, og der blev med dommen heller ikke stillet spørgsmål ved, om kommunen havde været berettiget til at kræve dem udskiftet.
Dommen siger kun, at kommunen ikke kan bruge paragraf 30 i miljøbeskyttelsesloven til at påbyde udskiftning af bundfældningstankene. Vi bruger paragraf 30 til at lovliggøre mange andre spildevandssager, men i denne sag var det forkert. Det er en beklagelig fejl fra kommunens side.
Kommunen skal sikre, at betingelserne for etableringen af anlægget er overholdt, og at anlægget dermed er lovligt. Hvis dette ikke er tilfældet, vil en såkaldt indskærpelse, dvs. en påmindelse om at betingelserne for at etablere anlægget skal være overholdt, være den korrekte håndhævelsesmetode - ikke et påbud.
Dommen har ikke betydning for de medlemmer af spildevandsselskabet, som har skiftet til en godkendt CE-mærket bundfældningstank. De medlemmer efterlever vilkårene i tilladelsen og har derfor et lovligt spildevandsanlæg på deres ejendom.
Medlemmerne som stadig mangler at få skiftet til en godkendt bundfældningstank vil modtage en indskærpelse om at bringe forholdet i orden. For de ejendomme, hvor der ikke er en godkendt bundfældningstank, vil der endvidere i Bygnings- og Boligregistret (BBR) blive noteret, at spildevandsanlægget er ulovligt.
Ingen udledning til miljøet
Pilerenseanlæggene kan håndtere spildevand fra husstandende ved at lade selve pilene gøre arbejdet.
- Det er jo en genial opfindelse, at naturen kan bearbejde det selv ikke, siger næstformand Tommy Møller.
Spildevandet sendes ned til en pumpe, der laver spildevandet til mos. Herfra kommer det hen til pilerensningsanlægget, hvor halmen venter. Her ”spiser” forskellige bakterier af mosen, hvorefter piletræerne på toppen optager næringsstofferne og vandet.
Steen Brabrand Rasmussen er opfinderen bag anden generation af pilerenseanlæggene:
- For det første så forurener de ikke spor. Samtidig så kan anden generation rense spildevandet billigere, hvor der ingen udledninger er til omgivelserne. Alt bliver renset i pilene, forklarer han.
Ifølge ham behøver anlægget faktisk slet ikke en bundfældningstank. Men - det var også et krav, og derfor valgte mange at beholde deres eksisterende tanke, der dengang ikke behøvede at være CE-mærkede.
Kommunen ved ikke selv, hvorfor tankene skal være CE-mærkede
Ifølge orienteringsbrevet fra Næstved Kommune vurderede retten udelukkende, at der ikke havde været hjemmel til at udstede påbud til borgerne. Retten havde ifølge kommunen ikke vurderet, hvorvidt tankene var lovlige eller ej:
- Det er dér vi har begået en fejl. Vi brugte den forkerte paragraf, siger Niels Hav Hermansen, der er leder af Team Vand og Natur i Center for Teknik og Miljø, Næstved Kommune.
Opfinderen bag anden generation af anlægget mener ikke, at det er rimeligt, at kommunen fortsat kræver CE-mærkning af tankene, fordi der ikke er udledning til miljøet.
- Når man pumper noget fra ét lukket system som er bundfældningstanken ud i et andet lukket system, som er pilerenseanlægget, så er der ikke hjemmel til det, siger Steen Brabrand Rasmussen.
Det store spørgsmål er bare, hvorfor Næstved Kommune og myndighederne står fast på, at der skal være CE-mærkning.
- Hvorfor er det nødvendigt at have CE-mærkning af de her tanke?
- Jeg ved ikke, hvorfor det er nødvendigt. Men det er simpelthen et krav i spildevandsbekendtgørelsen, at når et anlæg kræver bundfældningstank, så skal vi stille krav om, at bundfældningstanken er CE-mærket, siger Niels Hav Hermansen fra Næstved Kommune.
- Det er chikane af borgerne. Det er helt vanvittigt, mener Steen Brabrand Rasmussen.