- Det siger noget om. hvor alvorlig denne her sag den er. Og det siger noget om, hvor alvorlig en sag, der er tale om.
- Det er meget sjældent, at der falder dom i de her sager, og det er helt uhørt, at det er ubetingede fængselsstraffe til fem ud af de seks tiltalte, så det er en meget alvorlig sag.
Det siger Caroline Adolphsen, som er lektor i socialret på Aarhus Universitet, efter en række tidligere ansatte hos opholdsstedet Take Care i Maribo tirsdag fik fængselsstraffe for deres ageren på opholdsstedet.
Hun forklarer, at det er helt uhørt, at der er så streng en straf, da det er tilladt at anvende nogle former for magt på anbringelsessteder.
- Men nogle gange går man udenfor sine beføjelser, og det er ulovligt, men ikke nødvendigvis strafbart. Det kan også blive rigtig slemt og blive strafbart, og så kan man komme derhen, hvor det er så alvorligt, at det fører til ubetinget fængselsstraf.
- Det vidner om, at det, der er foregået, er fuldstændig uden omsorgshensyn og uden nogen form for pædagogisk begrundelse, så det vidner om, at det man ikke har lavet, det man skulle, nemlig at passe på de udsatte børn, siger hun.
Videoerne har haft stor betydning
I følge Caroline Adolphsen, har det haft stor betydning for sagen, at børnene har optaget videoer af nogle af overgrebene.
- Jeg tror ikke, der er nogen, der har set de her klip, som ikke vil være enige i, at det er helt uhørt at behandle nogen sådan. Og når man så tænker på, at det er vores allermest udsatte børn, der er placeret uden for hjemmet, da deres forældre ikke kan passe på dem, så er det jo ganske alvorligt. Det er nogle meget voldsomme klip. Jeg har aldrig set så voldsomme klip før.
TV2 ØST kunne første gang fortælle sagen om overgreb mod anbragte børn på opholdsstedet Take Care i Maribo på Lolland i 2021.
Her blev børn udsat for vold eller voldslignende forhold. Nogle af hændelserne var blevet optaget på video, og sammen med en række stærke vidneudsagn fra de unge var videoerne tirsdag med til at få hovedparten af de tiltalte dømt.
Det blev de dømt for:
En 26-årig er dømt for at have presset en ung mands hoved ned i en toiletkumme. Episoden fandt sted, efter den unge havde taget et indkøbskort tilhørende opholdsstedet - og mens hovedet var i toilettet, blev den unge spurgt, om han havde taget andre ting. Derefter blev han låst inde alene på WC'et.
To dommere mente, at den 26-årige var skyldig - en tredje mente, at han skulle frifindes. Han blev dog idømt 30 dages straf. En 31-årig mand, der var tiltalt for at have medvirket til episoden, blev dog frifundet i sagen.
En 35-årig mand fik den strengeste straf ved tirsdagens dom. Han arbejdede som pædagogisk medarbejder på Take Care, og blev idømt fire måneders ubetinget fængsel. Han blev samtidig frataget retten til at arbejde med børn og unge de kommende to år, og blev samtidig advaret om en risiko for udvisning fra Danmark.
Den 35-årige blev skyldig i ved flere forskellige episoder at have skubbet til beboere - nogle gange voldsomt. Desuden havde han ved en lejlighed uddelt flere knytnæveslag til de unge på opholdsstedet.
En 37-årig mand blev fundet skyldig i at have taget fat i en af de unge, som stod i en sofa, trukket ham hen over et sofabord og ned på gulvet, hvor han trak afsted med ham. Det gav 40 dages fængsel. Sagen var blandt andet blevet dokumenteret på video.
En 25-årig mand blev kendt skyldig i at sparke stolen væk under en beboer på opholdsstedet, som han ikke mente, skulle stå på stolen. Han blev dog frikendt for ved samme lejlighed at have kastet en gamecontroler på den unge også, da det var under bagatelgrænsen for vold. Han blev dog samtidig også sammen med en 29-årig mand dømt for at have uddelt såkaldte 'magtanvendelser' som en straf for eksempelvis en ødelagt spritdispenser, og for flere gange i den sammenhæng at have lagt den unge ned på gulvet. Både den 25-årige og den 29-årige blev idømt 40 dages fængsel for forholdet.
Knytnæveslag og vold
Flere af de dømte i sagen er tidligere dømt for anden kriminalitet. Blandt andet har en af de dømte i sagen tidligere været dømt for grov vold, og en anden af de dømte er tidligere dømt for vold og medvirken til røveri.
Den strengeste straf ved tirsdagens domsafsigelse lød på fire måneders ubetinget fængsel. Her blev den dømte pædagogiske medarbejder også frataget retten til at arbejde med børn og unge under 18 år de kommende to år, og blev samtidig advaret om en risiko for udvisning fra Danmark.
Den dømte er blandt andet fundet skyldig i ved en episode at have skubbet en beboer ind på hans værelse, hvor han fik flere knytnæveslag på overarmen. Ved en anden episode tog den dømte halsgreb på en beboer, der legede med en sutsko - og ved en tredje episode tog han fat i huden på en beboer og skubbede ham ud på en gang, efter beboeren ville hente en isterning i et køkken.
Medarbejdernes ansvar
Hos organisationen De Anbragtes Vilkår mener man, at tirsdagens dom er et vigtigt signal til fagområdet.
I følge David Adrian Pedersen, som er formand i De Anbragtes Vilkår, er det særligt vigtigt, der i dommen blev lagt vægt på, at der er tale om udsatte børn, og at det er medarbejdernes og ledernes ansvar at passe på dem.
- Det er så vigtigt, at det er blevet tydeliggjort, at det er ledernes og medarbejdernes ansvar, og at det intet har at gøre med børnenes fortid, og det som de kommer med i baggagen.
Til trods for den umiddelbare glæde over tirsdagens dom, mener David Adrian Pedersen, at der er et stykke vej for at forhindre at lignende sager sker igen.
- Vi har brug for en døgntilbudsreform, og skal gentænke den måde, vi har døgntilbud på i Danmark.
Dommen er hård men rigtig
Hos Landsorganisationen for sociale tilbud var det særligt længden på dommene til de fem dømte man bed mærke i.
I følge formand for organisationen, Mads Roke Clausen, er tirsdagens dom hård, men rigtig.
- Dommen er hård men helt rigtig, da det er fuldstændig uacceptabelt at behandle børn som har brug for vores hjælp på denne her måde, som vi har set er sket.
Landsorganisationen for sociale tilbud arbejder blandt andet med at højne kvaliteten på opholdssteder, og mener, at uddannelse og viden er nøglen til at undgå sager som denne.
- Vi rådgiver hver eneste dag til, at man sikrer, at man har tilstrækkeligt med pædagogisk personale ansat. At man passer på personalet og lærer dem korrekt op, så de lærer, hvordan man bedst hjælper børn, så man undgår, at konflikter udvikler sig, så konfliktfyldt, som vi har set her, siger han.
Forældrene er glade
TV2 ØST har onsdag været i kontakt med flere af forældrene til de børn, som har boet på opholdsstedet. De fleste fortæller, at de overvejende er glade for dommens udfald. Enkelte er dog utilfredse med selve længden på straffene og mener, at straffene kunne have været højere.
Ved domsafsigelsen tirsdag udbad alle sagens parter sig betænkningstid i forhold til spørgsmålet om at anke sagens afgørelse.
Det kan også hænge sammen med, at spørgsmålet om troværdigheden af de tvangsfjernede børn, der boede på opholdsstedet, er blevet centralt i retssagen.
Under sagens procedure hæftede flere forsvarere sig ved, at et af vidnerne flere gange havde spurgt til muligheden for at få erstatning efter hændelserne.
Retten i Nykøbing Falster fandt dog, at børnenes vidneudsagn var troværdige og velunderbyggede af andre forhold.