10. klasserne bliver sløjfet, karaktergennemsnittet stiger til seks, og så bliver der oprettet en ny erhvervs- og professionsrettet uddannelse, der skal erstatte HF og 10. klasse - den uddannelse kommer til at have et adgangskrav på fire.
Den helt nye uddannelse vil blive kaldt ’EPX’.
Og EPX er noget, de jubler over på professionshøjskolen Absalon i Næstved.
- Ej, det er svært at være andet end begejstret. Vi sad og så pressemødet i morges (tirsdag morgen, red.) og klappede hinanden på skuldrene. Så ja, vi er ret glade, storsmiler Berit Hvalsøe, som er centerchef for sundhed og rehabilitering ved professionshøjskolen Absalon.
De nye uddannelser kommer ikke til at erstatte de nuværende, men bliver placeret hos allerede eksisterende skoler for at samle eleverne.
Flere fysiske værktøjer
Udspillet fra regeringen, som blev præsenteret tirsdag, har også været længe ventet, hvis man spørger centerchefen hos Absalon.
- Vi har længe kaldt på, at der skulle ske noget – og nu hvor der sker noget, så betyder det, at vi har bedre mulighed for at være mere sammen med vores studerende. Vi kan hjælpe eleverne meget bedre med at blive fagprofessionelle og på sigt komme ud og redde og forbedre liv, fortæller Berit Hvalsøe.
De mange midler som den nye uddannelse får i sit repertoire, betyder blandt andet, at de får flere fysiske værktøjer at arbejde med under uddannelserne.
Værktøjer, som ifølge centerchefen og Kirstine Marie Engdahl, der er studenterrådsforperson på Campus Næstved, ruster eleverne bedre forud for det ’virkelige’ arbejdsliv på den anden side af uddannelsen.
- Jeg tror, det vil hjælpe os helt vildt meget. Vi får mere udstyr mellem hænderne, og fordi det er en meget praktisk uddannelse, så gør det, tror jeg, at man er langt bedre klædt på til, når man er færdig, fortæller Kirstine Marie Engdahl.
Jeg tror også, at sådan en uddannelse gør, at man får øjnene op for, hvor mange andre uddannelser, der rent faktisk er.
De øgede midler betyder også, at den enkelte underviser får mere tid sammen med eleverne, og det må man heller ikke underkende, fortæller centerchefen hos Absalon, Berit Hvalsøe.
Får øjnene op
Hun mener desuden, at den nye uddannelse kan være med til at løse udfordringen med manglende studerende på erhvervsuddannelserne.
- Man glemmer måske nogle gange, at det her også kan være en karrierevej, og jeg tror, vi i fremtiden kommer til at stå tydeligere for de unge, når de skal vælge uddannelse, siger hun.
Når studenterrådsforpersonen Kirstine Marie Engdahl selv tænker tilbage på, da hun gik på HF, indrømmer hun, at hun kunne have haft gavn af at gå på EPX.
- Jeg havde taget en EPX, hvis den eksisterede dengang jeg selv læste. Den havde været mere relevant for mig set i lyset af, hvad jeg læser i dag, siger Kirstine Marie Engdahl , som læser til ergoterapeut nu.
- Jeg tror også, at sådan en uddannelse gør, at man får øjnene op for, hvor mange andre uddannelser, der rent faktisk er, som ikke nødvendigvis foregår på et universitet, siger hun videre.
Den nye gymnasieuddannelse kommer til at tage tre år at færdiggøre, og ligger, ligesom professionshøjskolerne i dag, mere vægt på balancen mellem teori og praksis.