På Troldestuen i Børnehuset ved Diget i Næstved er der på en normal dag 14 børn. Tirsdag var kun ét enkelt barn mødt op.
- Det barn skal ikke sidde herinde mutters alene med en pædagog, så vi har samlet dem på to stuer i dag, siger Lene Lassen, der er daglig leder i Børnehuset ved Diget.
I hele daginstitutionen er der indskrevet i alt 96 børn, men kun 35 børn mødte op tirsdag.
Også blandt personalet er der stort fravær på grund af corona. Seks pædagoger ud af 21 er lige nu smittet med corona eller er i isolation efter nærkontakt. Lene Lassen har derfor taget ekstra initiativer.
- Jeg valgte at gå ud på Facebook for at søge efter efterlønnere og pensionister, der kan hjælpe til. Det kunne være rigtig rart, hvis de havde lyst til komme ind, og mange af dem er gamle garvede personer, som ville kunne de her ting, siger Lene Lassen.
Skoler opretter nødberedskab
Det er ikke kun daginstitutionerne, der er pressede. Det er flere skoler også.
På Eskilstrup Skole på Falster er der også mange elever og lærere, der er blevet ramt af corona. Lige nu er mere end 100 hjemsendte. Derfor har flere skoler i Guldborgsund Kommune oprettet et nødberedskab, hvor lærerne kan flyttes på tværs af skolerne.
- Vi tænker, at vi har et fælles ansvar. Vi er en kommune, og vi hjælper hinanden. Det gør vi i mange andre sammenhænge, og det gør vi også her. Jeg tænker, at vores primære fokus er at få børnene i skole. Det er der, de trives bedst, siger Klaus Kronow, leder af Eskilstrup Børne- og Skolefællesskab.
Hjemmeundervisning og dimensionering
Tidligere har skolerne haft mulighed for at sende eleverne hjem og lave fjernundervisning. Den løsning så Skolederforeningen gerne genindført.
- Det her, det er en force majeure-situation. Nu sender vi alle eleverne hjem og fjernunderviser dem alle sammen. Så vil vi også have personale til at undervise dem, siger formand Claus Hjortdal.
Daginstitutionerne kunne på et tidspunkt benytte sig af dimensionering som betød, at de kunne tilpasse åbningstiden til det personale, der havde mulighed for at møde op.
- Dimensionering sikrer, at man ikke flytter alt for meget rundt på medarbejderne. Det sikrer også, at det er kendte voksne, der vil være ved børnene hele dagen, siger Anja Wollesen, der er næstformand hos BUPL Sydøst.
Den mulighed har de ikke længere, men står det til BUPL, er det noget, der meget gerne må komme igen.
- Så har forældrene stadig mulighed for at få afleveret deres børn, og der vil være pædagoger nok til stede i den åbningstid, der så er. Det vil sige, man målretter arbejdskraften på færre timer.