18-årige Anne Holm Jakobsen fra Haslev føler sig tit udenfor.
Og følelsen af ensomhed og isolation har hun haft siden folkeskolen.
- Dengang sov jeg meget. Jeg følte ikke, der var noget at stå op til, og jeg troede ikke, det var muligt for mig at få venner, fortæller den unge kvinde.
Jeg tror, det har rigtig meget at gøre med, at de ensomme ikke tør vove sig udenfor og gå steder, hvor de kan finde venner
Men hun er ikke et enestående tilfælde. For ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen er hver 10. ung kvinde fra 16-24 år ensom.
Kig indad
I dag har Anne Holm Jakobsen det meget bedre. Faktisk så godt, at hun føler sig stærk nok til at give andre ensomme unge et godt råd. Hun siger, at de ensomme også skal kigge indad. At de ofte selv er skyld i ensomheden.
- Jeg tror, det har rigtig meget at gøre med, at de ensomme ikke tør vove sig udenfor og gå steder, hvor de kan finde venner. Fordi de tænker, at de aldrig vil kunne få venner, på grund af den måde de er på, siger hun.
Men hvis man vil ud af sin ensomhed, så er det nødvendigt at vove sig ude på steder, man ikke selv troede, man kunne klare at være, understreger Anne Holm Jakobsen.
Ventilen blev vejen til venner
Hendes egen redning blev Ventilen i Næstved. En frivillig organisation, der hjælper unge ensomme. Her skabes et fællesskab, hvor de unge kan øve i sociale færdigheder.
- Ventilen har givet mig et kæmpe netværk. Givet mig venner, jeg kan stole på og fortælle noget til, siger Anne Holm Jakobsen.
Ventilen er en landsdækkende organisation med 20 lokalafdelinger i 18 byer. I Næstved er 30-40 unge tilknyttet, og her er den daglige leder Ditte Rasmussen. Hendes bud på, hvorfor antallet af unge ensomme er i stigning - ikke bare i Næstved men hele landet - er, at der er opstået en præstationskultur i samfundet.
- De unge skal helst gøre det hurtigere og bedre hele tiden uden at fejle. Og det er et stort pres, der gør, at mange vælger det sociale fra og fokuserer på det faglige. Og altså siger nej til fællesskabet, siger Ditte Rasmussen.