Får og lodsejere er blevet sat ind i kampen mod bjørnekloen i Næstved Kommune, hvor politikerne har besluttet, at det skal være slut med at se den høje plante med de hvide blomster langs vejene.
- Målet er at få den udryddet, siger Niels Hav Hermansen, afdelingsleder i Vand og Natur i Næstved Kommune.
Han fortæller, at 2027 er året, kommunen skal være fri for planten. For selvom der bliver sat hårdt ind mod bjørnekloen denne sommer, så lader den gifte plante sig ikke stoppe så nemt.
- Frø af bjørneklo kan overleve i jorden i op til 10 år, fortæller Niels Hav Hermansen, der sammen med de andre medarbejdere i Vand og Natur arbejder for, at ingen bjørneklo skal sætte frø i Næstved Kommune denne sommer, og med gentagende indsats, kan missionen lykkes, mener han.
- Det er som en sygdom, man skal have stoppet, siger Niels Hav Hermansen.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Man må fjerne smittekilden, og i dette tilfælde er det frøspredning. Hvis man kun gør det nogle steder og ikke alle steder, så kan det næsten være det samme, forklarer han.
Fjernes på lodsejers regning
I vinter besluttede byrådet i Næstved Kommune at tage en ny strategi i brug i kampen mod den giftige bjørneklo. Det betyder, at lodsejerne i kommunen nu har ansvaret for at fjerne bjørneklo fra deres grunde.
Hvis ikke de gør det, kan kommunen gøre det i stedet – på lodsejerens regning.
De fleste lodsejere i kommunen arbejder dog selv på sagen, og afdelingslederen i Vand og Hav fortæller, at langt størstedelen bakker op om udryddelsen af den giftige plante.
- Der har været rigtig mange bestande, hvor vi har skrevet ud til lodsejerne, men langt de fleste af dem, var godt i gang med at bekæmpe, da vi kom ud på vores første tilsyn, og ved andet tilsyn, er det næsten alle, der har været i gang, fortæller Niels Hav Hermansen.
Effektive midler
På kommunens egne arealer er der blandt andet blevet sat får ind, for at få bugt med den giftige bjørneklo, og det har været en succes.
- De får, der har været på, de har været fantastisk effektive, fortæller Niels Hav Hermansen.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Har man nogle meget store bestande af bjørneklo, så er afgræsning det absolut mest effektive, siger han.
Kommer man i kontakt med saften fra en bjørneklo, kan det give kraftig hudirritation, rødmen og blærer, som kan blive store og give smerter.