Lokale fiskere skal stoppe med at fiske, selvom der er mange ål

Fiskere er frustrerede over, at de ikke må fange ål, selvom de oplever store fangster.

- Det er et af de sidste garn, som jeg var ude at hente i går.

Thomas Ditlevsen holder et bundgarn til ål frem. Bundgarnsfiskeri regnes normalt som skånsomt fiskeri. Garnet bliver nu renset og gjort klar - men kommer først i vandet igen til næste år.

Søndag træder en forbudsperiode for ålefangst nemlig i kraft, og det betyder, at fiskeren fra Karrebæksminde må vente med at fange flere ål indtil midten af marts 2025.

- Det er en sorgens dag. Det er ikke første gang, at vi oplever det, men det er lige svært hvert år, siger Thomas Ditlevsen

Forbudsperioden er fastsat af EU, og den er over tid gået fra at vare få måneder i 2018, hvor den blev indført, til nu at gælde i et halvt år.

Læs også
EU lader torskekvoten være og udskyder åleforbud i Østersøen
Læs også
EU lader torskekvoten være og udskyder åleforbud i Østersøen

- I år har de taget yderligere 15 dage fra os, siger Thomas Ditlevsen.

Skal beskytte ålen

Hensigten er, at beskytte ålen i hele Europa, der af den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN er vurderet som kritisk truet - det højeste trusselsniveau før en arts kollaps. Den vurderes af organisationen som art mere udsat end for eksempel den sibiriske tiger og blåhvalen.

- Selvfølgelig skal jeg indrette mig under reglerne - jeg ser bare et andet billede, end hvad EU ser. Alle steder fanges der flere ål, siger han frustreret.

Han mener, at man skal se på, hvordan man overvåger arten.

- Den rapport, som man holder sig til, er 20 år gammel. Der er klimaforandringer, og naturen ændrer sig. Og man burde også se på, hvordan man holder øje med ålen. Det kunne være, at man skulle se på, om den i dag lever andre steder end førhen og ændre på målepunkterne, siger han.

Nettene ligger klar på båden, men kan først komme i vandet igen næste år.
Nettene ligger klar på båden, men kan først komme i vandet igen næste år. Foto: Sebastian Würtz Bonde - TV2 ØST

Forbudsperioden kommer til at have stor betydning for Thomas Ditlevsen, der er femte generation af fiskere i sin familie.

- Det har jo den konsekvens, at vi ikke kan leve af det længere. Nu har vi været heldig i år at fange en masse ål. Vi har fanget omkring 6.000 kilo ål i løbet af sommeren, og det viser også mig, at ålen er begyndt at rette sig rigtig stærkt. Og det er jo fantastisk godt at se, at der er kommet så mange ål - og at der er mange små ål, siger han.

Levebrød forsvinder

Thomas Ditlevsen er langt fra den eneste ålefisker, som mærker konsekvenserne af forbudslængden.

Det fortæller Allan Buch, der er næstformand for Danmarks Fiskeriforening, og som også selv er blandt landets 200 ålefiskere.

- Det betyder jo, at de mennesker, vi har, der fisker ål, ikke længere har et levebrød. Det er jo i sig selv et stort problem, at vi lukker ned og skærer folk fra i skiver. Så dør folk bare langsomt. Folk føler sig fanget i EU's net. Og det er en skam, for vi er en vigtig del af det danske kystfiskeri, siger han.

Læs også
Ålefiskeri begrænses
Læs også
Ålefiskeri begrænses

Asger Christensen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, og som er medlem af parlamentets fiskeriudvalg, vil arbejde for at hjælpe kystfiskerne.

- Hvis jeg som aktiv erhvervsudøver oplever noget helt andet, end det som det rådgivende udvalg stiller krav om, så kan jeg godt forstå, at de føler sig kørt over, siger han.

Derfor vil  EU-parlamentarikeren nu arbejde for, at de danske fiskere får hjælp.

- Vi skal have gjort de lukkeperioder så korte som overhovedet muligt, men også sikret, at de bliver bragt overensstemmelse med de fangstmuligheder, der er ude i farvandene, siger han.

Læs også
Ulovligt ålefiskeri ved Sydhavsøerne
Læs også
Ulovligt ålefiskeri ved Sydhavsøerne

Om lovgivningen ender med at blive ændret i sidste ende, må tiden vise.

En ting er dog sikkert: Den nuværende lovgivning kommer inden længe til at tage livet af Thomas Ditlevsens forretning.

Derfor har fiskeren en sidste bøn.

- Vi må kunne have et skånsomt åleerhverv her i Danmark, samtidigt med at vi hjælper ålen godt på vej, siger Thomas Ditlevsen.


Nyhedsoverblik