Minnesota i USA har på papiret ikke meget tilfælles med Næstved, men så alligevel.
For fredag bliver der, ligesom i USA, afholdt demonstration mod racisme midt på Axeltorv. Demonstrationen er arrangeret på baggrund af, at en 46-årig sort mand, George Floyd, under en brutal anholdelse i Minneapolis, Minnesota, blev dræbt mandag i sidste uge.
Det er ikke kun i de store byer som London, Nairobi og København, man kan demonstrere, men også i provinsbyer som Næstved
Siden har internettet kogt over med helt sorte billeder på Instagram med hashtagget #BlackOutTuesday og #BlackLivesMatter, og nu er byrådsmedlem i Næstved Kommune Helge Adam Møller (K) også gået ind i kampen mod racisme.
- I går aftes fik jeg en SMS fra min datter, Asta, hvor hun skrev, at jeg måtte gøre noget. Både hun og jeg har været meget optaget af det, der sker i USA, og vi blev enige om, at det ikke kun er i de store byer som London, Nairobi og København, at man kan demonstrere, men også i provinsbyer som Næstved, siger Helge Adam Møller.
Artiklen fortsætter under billedet.
Derfor ansøgte Helge Adam Møller sent i går aftes Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi om at få lov til at afholde demonstration på Axeltorv i Næstved mellem klokken 16.00 og 17.00.
- 1963 hørte jeg Martin Luther Kings berømte tale, I have a dream, i radioen, og der tænkte jeg: Om 10 år vil der være ligestilling mellem sorte og hvide, men det er der så stadig ikke 57 år senere, siger Helge Adam Møller og fortsætter:
- For 11 år siden blev Barack Obama, som den første sorte mand, præsident i USA, og så tænkte jeg: Nu må det være, nu kommer der ligestilling, men så kan vi alligevel se og høre, at de ting der skete i 1960’erne fortsætter.
Atlanterhavet består også af dråber
Selvom der er 11 timers flyvning mellem Minneapolis og Næstved, så mener Hele Adam Møller alligevel, at demonstrationen kan gøre en forskel.
- Det er ligesom med Atlanterhavet, det består af mange mange dråber, og hver lille dråbe kan flytte en lille smule, og jeg er sikker på, at det at man viser flaget og sympatiserer, gør en forskel, også selvom det er helt i USA.
Artiklen fortsætter under billedet.
Helge Adam Møller kommer ikke til at stå alene på torvet og holde tale, med sig tager han sine byrådskollegaer Klaus Eusebius Jakobsen (R) og Aligo Francis (S).
- Vi er rigtig privilegerede i Danmark, men det betyder ikke, at der ikke sker racisme her. Derfor er det vigtigt, at vi også siger fra overfor racisme her, og viser USA, at vi står sammen, og at det her ikke må ske igen, siger Aligo Francis, der er flyttet til Næstved fra Uganda i 2006.
Racisme skal ikke ties ihjel, vi skal tale om det i fællesskab.
Han håber på, at mange andre vil møde op på torvet og vise deres sympati med USA, og samtidig vise, at Næstved er en blandet og mangfoldig by og ikke en stille provins.
- Racisme skal ikke ties ihjel, vi skal tale om det i fællesskab. Nu er der sat skub i tingene og så håber jeg bare eksplodere på en god måde, siger Aligo Francis.
Speciel dato at demonstrere på
I morgen, fredag, er det Grundlovsdag. En dag der normalt bruges til at fejre indførelsen af den første danske grundlov og demokratiet. Selvom det normalt er en dag med mange politiske taler, så kommer byrådskollegaerne ikke til at stå er som politikere, men som privatpersoner.
Uanset hvilken farve, religion, eller køn man har, så skal folk behandles ordentlig
- Uanset hvilken farve, religion, eller køn man har, så skal folk behandles ordentligt, og det er uanset om det er i Danmark eller USA, for der skal være samme muligheder, uanset hvem og hvad man er, og hvad er mere passende, end at bruge sin ytringsfrihed og frihedsrettighed til at tale for dem, der ikke kan, siger Helge Adam Møller.