Hele 12 virksomheder her i regionen har gamle og forældede miljøgodkendelse. Det viser en opgørelse som TV2 ØST har foretaget.
En miljøgodkendelse skal sikre, at virksomhederne begrænser forureningen til omgivelserne så vidt muligt ud fra de nyeste regler og teknologier.
De virksomheder, der potentielt kan forurene omgivelserne mest (såkaldte bilag 1 virksomheder, red.), skal have fornyet deres miljøgodkendelse mindst hvert tiende år.
Konsekvenser for miljøet
Alligevel er der virksomheder her i regionen, der ikke har fået fornyet miljøgodkendelsen i over 23 år, og det kan have konsekvenser miljøet lyder kritikken:
- Risikoen er jo, at virksomhederne ikke følger med og dermed bruger noget gammel teknologi og på den måde kommer til at bidrage til en miljøbelastning, som som burde have været undgået, siger Thomas Budde Christensen, der er lektor ved Roskilde Universitet på Institut for Mennesker og Teknologi og ekspert i miljøgodkendelser.
Langt fra tilfredsstillende
Det er ikke den enkelte virksomheds ansvar, at miljøgodkendelserne bliver fornyet, men derimod tilsynsmyndigheden som enten kan være den enkelte kommune eller Miljøstyrelsen.
Ifølge den ansvarlige minister på området er det langt fra tilfredsstillende, at der er så mange miljøgodkendelser, der ikke er blevet fornyet.
- Den opgørelse viser jo meget præcist, hvad det er for en kæmpe opgave, vi står med, og man må også være ærlig og sige, en opgave der slet ikke er blevet prioriteret tilstrækkeligt indtil nu, siger Miljøminister Magnus Heunicke (S).
Forurening skal stoppes
Derfor har ministeren nedsat en særlig taskforce, der skal gå miljøgodkendelserne efter i sømmene.
- Vi tager de værste først, og der er desværre nogen, hvor vi kan se, at der er reel forurening, som vi skal have stoppet, dem tager vi først, og så laver vi en plan for resten også, for det her går selvfølgelig ikke, siger Magnus Heunicke.
En af de virksomheder, som prioriteres højest, er rensningsanlægget Industrial Water Solutions (tidligere RGS Nordic, red.).
Virksomhedens import at olieholdigt spildevand fra blandt andet Norge og udledning af miljøfarlige stoffer til Agersø Sund har været genstand for stor debat.0
Miljøstyrelsen er nu i gang med at revurdere miljøgodkendelsen, som ventes at være klar til maj.
Styr på miljøgodkendelser
Men der bør også komme styr på de andre miljøgodkendelser i en fart lyder opfordringen:
- Myndighederne bør hurtigst muligt få orden i sagerne og få opdateret virksomhedernes miljøgodkendelser og de vilkår, som man stiller til dem, siger lektor Thomas Budde Christensen og fortsætter:
- For miljøgodkendelserne er hjørnestenen i vores miljøbeskyttelse herhjemme.
Den ældste miljøgodkendelse her i regionen er fra 2001 og tilhører Ydernæs havneslamdepot, der fungerer som en slags losseplads for alt der fjernes fra bunden af havnen og kanalen, når de oprenses.