Nu kan der igen sælges æg og fjerkræ i sygdomsramt område

Fødevarestyrelsen oplyser, at der fra 6. juli igen kan handles æg og flyttes fjerkræ på Næstvedegnen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra 6. juli må der igen handles æg og fjerkræ, ligesom før myndighederne oprettede beskyttelses- og overvågningszoner rundt om en kolonihaveforening på Ålestokkevej i Næstved og hos en hobbyavler ved Stenstrup. Her udbrød nemlig tilfælde af Newcastle Disease for en måned siden. 

Fuglesygdommen ramte duer og høns i de to områder, og mere end 1.000 fugle blev aflivet af Fødevarestyrelsen af hensyn til dyrevelfærden og for at undgå smittespredning. 

Samtidig lagde Fødevarestyrelsen en række restriktioner på både hobbyhønsehold og professionelle besætninger i området.

quote Det har bestemt ikke været nogen rar oplevelse for de mange involverede at se deres dyr blive aflivet.

Charlotte Vilstrup, veterinærdirektør, Fødevarestyrelsen.

Det blev blandt andet forbudt at sælge æg og flytte fugle i to ti-kilometers zoner rundt om de ramte områder.

Siden er de mange bure blevet rengjort og desinficeret.

Sygdommen er ikke set i Danmark siden 2005. 

- Det har bestemt ikke været nogen rar oplevelse for de mange involverede at se deres dyr blive aflivet. Men vi har mødt stor samarbejdsvilje og hjælpsomhed. Derfor er det også en stor glæde, at vi nu kan ophæve restriktionerne, så folk kan komme videre med deres enten hobby eller erhverv, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.

Da smitten med Newcastle Disease i det ene tilfælde blev fundet i en kolonihaveforening, valgte Fødevarestyrelsen at betragte området som ét fuglehold. Derfor skulle også raske og vaccinerede fugle aflives for at sikre, at smitten ikke spredte sig. 

Læs også
1100 fugle aflivet - sjælden sygdom er ikke set siden 2005
Læs også
1100 fugle aflivet - sjælden sygdom er ikke set siden 2005

Newcastle Disease findes i vilde fugle, også i Danmark. For mange typer af fjerkræbesætninger er det et krav at vaccinere sine fugle mod sygdommen, andre fjerkræejere kan overveje vaccination for at beskytte deres dyr. Det er blandt andet lovpligtigt at vaccinere sine duer mod Newcastle Disease, hvis de deltager i kapflyvning. Det samme gælder, hvis ens duer eller høns skal på udstilling. ​

For at mindske risikoen for at ens fjerkræ bliver smittet med Newcastle Disease, anbefaler Fødevarestyrelsen, at de undgår kontakt med andre besætninger. Derudover fortæller de, at man bør skifte fodtøj, inden man går ind til sine høns eller duer.

Newcastle Disease er ikke farlig for mennesker.


Nyhedsoverblik