Øboere plages af sandflugt fra nyt dige

Det har allerede kostet flere millioner og mange spildte kræfter at rydde sand op fra et nyt dige på Enø. Nu lover udvalgsformand en undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rune Kristensen (K), der er formand for Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget i Næstved Kommune, har i dag været en tur på Enø. Her har han med egne øjne set på det sand, der i de seneste måneder har skabt stor frustration blandt de lokale sommerhusejere.

For det blot få måneder gamle sanddige, som skal sikre Enø mod oversvømmelser, har resulteret i omfattende sandfygning. Sand fra diget er selv ved lavere vindstyrker blevet spredt langt ind over den bagvedliggende bebyggelse og haver.

quote Vi skal have undersøgt, hvor fejlen er lavet

Rune Kristensen (K), udvalgsformand, Næstved Kommune

- Der må være sket en fejl her, det kan ikke være tanken, at når man laver en sandfodring på den måde her, at det ender oppe i alle sommerhusene bag ved, konstaterer udvalgsformanden efter sit besøg og tilføjer:

- Så vi skal have undersøgt, hvor fejlen er lavet – er det i de rapporter, der er lavet inden vi startede projektet, eller er det noget forkert sand, der er lagt på?

Oprydning efter sandfygning har foreløbig kostet mellem fire og fem millioner kroner.
Oprydning efter sandfygning har foreløbig kostet mellem fire og fem millioner kroner. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

I alt er der brugt 35.000 kubikmeter sand til at etablere diget, imens regningen for projektet er løbet op i omkring 40 millioner kroner.

Det er grundejerne, der har betalt for det nye dige, støttet af Kystdirektoratet med 7,5 millioner kroner.

quote Vi er jo ikke unge mere, og det, der er problemet, er, kan vi blive ved med at magte det?

Anni Andersen, sommerhusejer, Enø

Det er dog Næstved Kommune, som har stået for at anlægge diget, inden driften er overgået til Enø Digelaug.

Har fået undersøgt diget

Ifølge Morten Pihl Nielsen, der har sommerhus på Enø ved Karrebæksminde, er flere af grundejerne så frustrerede over projektet, at de allerede har taget sagen i egen hånd.

- Det spiser malingen, vores blomster, planter, træværk, vinduer og bil – det bliver ødelagt, siger han.

Morten Pihl Nielsen har derfor sammen med flere af de andre grundejere fået lavet en analyse af det sand, som er brugt til at bygge diget.

- Den (analyse, red.) har vist, at det ikke er så godt, det som der er lagt på – der er meget silt i sandet, forklarer han.

Morten Pihl Nielsen har sammen med flere andre sommerhusejere på Enø valgt at taget sagen i egen hånd og fået lavet analyse af sandet.
Morten Pihl Nielsen har sammen med flere andre sommerhusejere på Enø valgt at taget sagen i egen hånd og fået lavet analyse af sandet. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

Silt er en meget finkornet jordtype. Hvis ikke den fyger, så lægger den sig som et stenhårdt underlag.

Oprydning efter sandfygning har foreløbig kostet mellem fire og fem millioner kroner.

Læs også
Sanddige skulle beskytte mod oversvømmelse - nu plages grundejerne af sandflugt
Læs også
Sanddige skulle beskytte mod oversvømmelse - nu plages grundejerne af sandflugt

Spørgsmålet rejser sig nu: Hvem skal betale for at få rettet op på det flygtige sand?

- Det skal dem, der står bag fejlen selvfølgelig, lyder det fra Rune Kristensen, som tilføjer:

- Og hvis det er kommunen, så står vi på mål for det og tager den del af regningen, som tilfalder os. Det vigtigste for mig er, at vi kommer i mål og får løst det her. For det er en uholdbar situation, og den løser ikke sig selv.

Frygter at måtte opgive sommerhuset

Og det er Anni Andersen, der også har sommerhus på Enø, helt enig i. Hun har sommerhus i første række ud til diget.

- Vi har vasket huset ned op til flere gange, og den anden dag, da vi skulle have benzin på bilen, var der næsten en kopfuld sand inde bag benzindækslet, fortæller hun.

Anni Andersen har sommerhus i første række ud til diget. Hun fortæller, at hendes blomster er næsten blevet kvalt i det fine sand.
Anni Andersen har sommerhus i første række ud til diget. Hun fortæller, at hendes blomster er næsten blevet kvalt i det fine sand. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

Hun håber nu, at politikerne snart kommer op med en løsning:

- Vi er jo ikke unge mere, og det, der er problemet, er, kan vi blive ved med at magte det?

Ifølge Rune Kristensen bliver sagen taget op på det førstkommende udvalgsmøde den 28. august.


Nyhedsoverblik