De hænger i samtlige byer og nogle steder i hver en lygtepæl, så langt øjet rækker. Nemlig valgplakaterne.
Selvom langt de fleste politikere siger, at netop de vil kæmpe for en bæredygtig fremtid, så ser man de samme politikere hænge valgplakater op.
Dette paradoks har fået 14-årige Enya Klinke til at undre sig.
For selvom Enya Klinke ikke kan stemme til valget den 1. november, så fik hun interesse for det, da hun hørte om det i samfundsfag på sin skole.
Det er rigtig meget CO2, der bliver sluppet ud, fordi alle de valgplakater skal produceres
Det var her, hun satte sig for at læse op på partiernes politik.
Enya Klinke fandt ud af, at 13 ud af 15 partier siger, at de har klimaudfordringerne som deres mærkesag. Alt imens har de samme partier valgt at hænge valgplakater op. Valgplakater, der er lavet af plastik, og som derfor er skyld i, at der bliver udledt klimaskadelig CO2.
- Det er rigtig meget CO2, der bliver sluppet ud, fordi alle de valgplakater skal produceres, siger Enya Klinke.
Hun har affotograferet en masse af plakaterne, som viser omfanget. Blandt andet i en rundkørsel i Næstved. Her hænger plakaterne i hver eneste lygtepæl.
- Det er virkelig voldsomt, konstaterer den 14-årige skoleelev, der til dagligt går på Lille Næstved Skole afdeling Fuglebjerg.
Rådet for Grøn Omstilling har tidligere udført en beregning for TV2 ØST, som viser, at en valgplakat lavet af plast koster 1,4 kilo CO2 på klimabudgettet. Det svarer til at køre 10 kilometer i en moderne mellemklasse benzinbil.
Få plakater blev genbrugt
Folketingskandidat for Venstre Charlotte Bisserup Bechfeldt fortæller, at hun har 4.000 plakater oppe at hænge til valget.
Hun har sagt ja til at svare på Enya Klinkes spørgsmål:
- En af jeres mærkesager er klima og klimaloven. Hvorfor har I så valgt at bruge valgplakater i år?
- Generelt har alle jo valgt at køre med valgplakater. Men vi genbruger dem så vidt muligt, og de plakater, der ikke kan genbruges, sørger man for, bliver sendt det rigtige sted hen, så de kan blive genanvendt, siger Charlotte Bisserup Bechfeldt.
Indsat i et klimaregnskab svarer Charlotte Bisserup Bechfeldts 4.000 valgplakater til 40.000 kørte kilometer i bil. Altså omtrent det samme som hele jorden rundt ved ækvator.
- For mange af dem, der ikke er så kendte, og som gerne vil ind på Christiansborg, er det en måde til, at de navne og de mennesker også bliver set, forklarer hun om, hvorfor hun har valgt at hænge plakater op.
Selvom Charlotte Bisserup Bechfeldt har prøvet at genbruge så mange plakater fra sidste valg som muligt, er det ikke blevet til ret mange, medgiver hun:
- Vi havde et problem med, at mange af dem blev helt spøgelsesagtige og papiret ikke holdt i vejret, så det har ikke været sindssygt mange, vi fik genbrugt fra sidst.
Tidligere har også folketingskandidat Stén Knuth (V) oplyst, at han i denne valgkamp har 5.000 valgplakater.
Ved kommunalvalget i efteråret 2021 blev der trykt mellem 600.000 og 700.000 valgplakater. Det svarer således til et samlet klimaaftryk på 840-980 ton CO2.