- Se på varen, lugt på varen og smag på varen. Det kan man aldrig blive syg af.
Sådan lyder devisen fra Betina Larsen fra Stop Spild Lokalt i Næstved. En forening, der i seks år har kæmpet imod madspil.
Betina Larsen står ved Netto i Holme-Olstrup og gennemgår dagens afhentningsvarer ved Netto i Holme-Olstrup.
- Alt det, der hedder bedst før og mindst holdbar til må gerne være skredet på dato, siger Betina Larsen.
- Hvis det hedder sidste anvendelsesdato, må vi ikke tage det med, hvis holdbarheden er skredet, uddyber hun.
Redder mad hver dag
I TV2 ØST-programmet Råd Til Krisen søger reporter Sille Roulund svar på, hvordan vi danskere skal få råd til krisen i nuværende stund, hvor stigende priser presser mange.
Og et af de helt grundlæggende sparetips er at undgå madspil i videst muligt omfang.
- Som butik og som medarbejdere går vi meget op i madspil, og vi laver også Too Good To Go (tjeneste, der forbinder kunder til restauranter og butikker), så vi er glade for, der er nogle, som kommer og henter det, i stedet for det ryger i containeren, siger Mathilde Straarup, souschef hos Netto i Holme-Olstrup og fortsætter:
- Man får dårlig samvittighed, når varerne ryger i containeren.
Efter afhentningen ved Netto går turen videre på ruten til det næste sted, hvor maden skal reddes.
- Vi tager rundt til ni steder om dagen og fem steder om aftenen. Vi kører hver dag, fortæller Betina Larsen.
Betina Larsens tre sparetips:
- Pil de kedelige, brune blade af salathovedet. Så bliver det hurtigt spændene og brugbart igen.
- Når en porrer er blevet træt, kan man skære det øverste af og putte den i en frysepose og i fryseren. Når man så også har gulerødder eller andre grøntsager, der er trætte, putter man dem ned i den samme pose, og på den måde får man samlet sammen til suppeurter.
- Stil mælken på hylden i køleskabet, så den bedre holder temperaturen fremfor at sætte den i døren, hvor den bliver mere påvirket af rumtemperaturen. På den måde forlænger man mælkens holdbarhed.
Ud af depressionen
Det var den dengang 17-årige Rasmus Erichsen, der tilbage i 2016 startede Stop Spild Lokalt.
Tanken var at dele overskudsmad med hinanden, og det viste sig hurtigt at blive populært. I dag er Stop Spild Lokalt repræsenteret i 120 danske byer, hvor der hver dag bliver delt 30 tons overskudsmad ud.
- Det betyder rigtig meget for mig at være en del af Stop Spild Lokalt. Det har gjort, at jeg er gået fra at være dybt deprimeret og på førtidspension, til at smide al min medicin, fortæller Betina Larsen.
Hun bliver suppleret af en anden frivillig i Stop Spild Lokalt i Næstved, Anette Bergh.
- Jeg gør noget godt for miljøet. Det er rent principielt vigtigt, at man ikke skal smide ting ud, der sagtens kan spises af andre. Efter jeg er startet, har det været opmuntrende at se, hvor mange mennesker der bliver glade for at få noget mad, siger Anette Bergh.
I dag har Stop Spild Lokalt lavet en butik, hvor overskudsvarene er placeret i kasser på hylder, som man kender det fra almindelige dagligvarebutikker.
- Jeg vil skyde på, der kommer mindst 100 igennem vores madoase i dag, vurderer Betina Hansen.