Et fund på en udstykning i udkanten af Næstved fik forleden smilene frem hos arkæologerne fra Museum Sydøstdanmark.
På udstykningen, hvor der skal bygges, gemte der sig en overraskelse lidt ud over det sædvanlige. Nemlig en yderst velbevaret kvindegrav, der kan dateres tilbage til 350 år efter Kristi.
- Vi startede midt i sidste uge, så det har nok taget en tre til fire dage. Det er ikke bare sådan lige til. Man skal være meget forsigtig, for der er nogle meget ømtålige ting imellem det, vi finder, fortæller Henrik Højer, der er arkæolog på Museum Sydøstdanmark.
Fundet består af et skelet af en kvinde fra jernalderen. Udover kvinden selv har arkæologerne også fundet smykker og keramik i graven og blandt andet en meget særlig kam.
- Kammen er faktisk ret sjældent, må man sige, og det ikke ret ofte, at de er bevaret. Den er lavet af ben, som ligger i tre lag, og så er den jo forsynet med dekorationer. Det er den fineste ornamentik, forklarer Henrik Højer.
Selvom arkæologerne ikke kender kvindens præcise alder, kan Henrik Højer give et nogenlunde billede af, hvor gammel kvinden blev ved at kigge på noget helt bestemt.
- Det er i hvert fald en voksen kvinde, for hvis man ser på fortænderne, så er de temmelig slidte, fortæller Henrik Højer.
Kalk vedligeholder
Selvom det er 1700 år siden kvinden blev begravet, er hendes skelet meget velbevaret. Og det er der en særlig årsag til, forklarer Leif Plith Lauritsen, der er middelalderarkæolog på Museum Lolland-Falster.
- Det skyldes simpelthen kalk. Når det regner, så er der ikke kalk i vandet, så vand vil gerne suge kalk til sig. Og i det her tilfælde er det kalken, der ligger i jorden, vandet suger. Havde der ikke været kalk i jorden, havde skelettet været væk, for så havde vandet ”spist” den kalk, som skelettet er lavet af, siger han.
Det flotbevarede skelet fra jernalderen er ikke kun et imponerende syn. Det kan også være med til at definere noget historisk i Næstved og give et bedre billede af, hvem der levede i området på den tid.
- Hvis man sammenligner det med graven fra Maglehøj, kan man se, at det er nogle kvinder, der har haft noget rigdom med sig. Dermed må det også være nogle relativt rige familier, der har boet her i området. Så det er med til at fortælle os om en rigdom her på toppen af Næstved, forklarer Leif Plith Lauritsen.
Når udgravningen er færdig, skal kvindens skelet tages op af graven i flere dele for ikke at ødelægge noget, men før det sker, er der lige nogle trin, arkæologerne skal gennemføre.
- Nu skal vi have renset hende så fint op, som vi kan, og så har vi lavet sådan nogle nummersystemer, som vi bruger til at fotografere efter, og så kan man faktisk både lave 3D modeller og alt muligt, siger Henrik Højer.
Området kan virke som et sandt arkæologiparadis, men om der gemmer sig flere historiske skatte i jorden, må tiden vise.
- Det kan der sagtens. Vi har faktisk et par huller, hvor der sagtens kunne være lignende grave, men vi ved det jo ikke, før vi kommer derned, fortæller Henrik Højer.
Du kan se hele programmet om fundet af kvinden i serien Tæt På - Under Jorden fra den 8. september.