Svigtende omsætning tvinger Let-Køb i Sandved i knæ

De små købmandsforretninger har hårde vilkår i landdistrikterne og må ofte dreje nøglen om. Det ved de alt om i Let-Køb i Sandved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Marie-Louise Brinck kigger på hylderne på lagret i den lille købmandsforretning Let-Køb i Sandved. De er næsten tomme.

- Tidligere var her spækket med varer fra gulv til loft. Nu er det temmelig tomt. Men vi vil gerne sikre os, at vi når at sælge ud af varerne, så vi ikke brænder inde med alt for meget, siger hun.

quote Vi har besluttet os for, at omsætningen ikke står mål med alt det arbejde, vi lægger i det

Marie-Louise Brinck, leder af Let-Køb i Sandved

Som leder af butikken har hun nemlig besluttet, at den lille Let-Køb skal lukke ved udgangen af april. Omsætningen er simpelthen ikke høj nok.

- Borgerne i Sandved bakker os ikke op på samme måde, som de gjorde det første år eller halvandet. Så vi har besluttet os for, at omsætningen ikke står mål med alt det arbejde, vi lægger i det. Vi stopper, mens legen er god, siger Marie-Louise Brinck. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Der er ikke mange varer tilbage på lagret i Let-Køb.
Der er ikke mange varer tilbage på lagret i Let-Køb. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST
Svigtende omsætning er skyld i, at butikken må lukke.
Svigtende omsætning er skyld i, at butikken må lukke. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Mange butikker må lukke

Og den lille købmandsforretning er ikke alene. Også Min Købmand i Holme-Olstrup og SuperSpar i Blangslev har måttet give op og dreje nøglen om. Vilkårene som lille købmand er hårde, når større byer med butikker som SuperBrugsen og Netto tårner op i nærområdet.

Det er da også gået tilbage for de lokale købmænd, viser en undersøgelse, som De Samvirkende Købmænd (DSK) har lavet.

quote På lang sigt er det eneste, der kan sikre butikkernes overlevelse, at folk i området handler i butikken

John Wagner, adm. direktør, Danske Samvirkende Købmænd

Fra 2006 og ti år frem er 306 dagligvarebutikker for eksempel forsvundet i landets byer med under 2.000 indbyggere. I de lidt større byer med op til 40.000 indbygger er 112 butikker forsvundet fra gadebilledet i samme periode.

- Der er to væsentlige grunde til, at det går tilbage for de små købmænd. En af dem er jo den stigende affolkning i de allermindste byer. Her står flere huse tomme, og så er der altså også færre kunder tilbage, siger administrerende direktør John Wagner fra DSK.

- Den anden grund er, at en lang række kommuner giver tilladelse til udbygning af detailhandlen i de største byer, og at de etablerer store dagligvarebutikker, for eksempel ved indfaldsvejene. Det er klart, at de butikker har en større oplandseffekt og suger handlen ind fra landdistrikterne til de større byer. Og så er der mindre omsætning tilbage. 

Læs også
Borgere hjælper lokal købmand: Nu får de pengene tilbage
Læs også
Borgere hjælper lokal købmand: Nu får de pengene tilbage

Mere end bare en liter mælk

Det kræver altså et ret stort engagement fra borgerne i de små byer, hvis man skal holde liv i de lokale butikker, siger John Wagner.

- På lang sigt er det eneste, der kan sikre butikkernes overlevelse, at folk i området handler i butikken. Det kræver altså en pæn loyalitet fra borgerne i området, og at man ikke kun bruger den lokale butik, når man skal have en liter mælk. Man skal også lægge nogle af sine større weekendindlkøb i butikkerne, siger han.

Og netop det med de lidt større indkøb fra de lokale, oplever Marie-Louise Brinck har manglet. Det nævner hun selv som en af årsagerne til, at Let-Køb i Sandved nu må lukke.

quote Det er hyggeligt, fordi det er et lokalt supermarked. Alle kender alle. Der er liv

Sara Deylami, Sandved

- Jeg oplever, at jeg er den købmand, hvor de kommer, når de har glemt mælken eller smørret i Netto, Brugsen eller Aldi. Jeg har aldrig haft forventninger om, at folk skulle lave deres storindkøb her, men jeg havde håbet, at man var lidt mere bevidst om, hvad der skal til for, at en lille købmandsforretning kan overleve, siger hun.

- Så skal man altså købe andet end en pakke cigaretter eller sin Lotto her. Man skal måske lægge 100 kroner om ugen og også købe kød til sin fars og kartofler og toiletpapir. Det betyder meget for en lille forretning.

- Der bliver mindre liv i byen

Marie-Louise Brinck har stået i spidsen for butikken siden 2015, og hun er rigtig ked af, at hun nu må lukke.

- Jeg synes, det er trist. Det er ærgerligt. Men det er den vej, det er gået, og det må vi forholde os til, siger butikslederen.

Og de kunder, der har brugt butikken hver dag, er også kede af udsigten til, at Sandveds eneste butik snart ikke eksisterer mere. 

Sara Deylami køber ind i Let-Køb dagligt.
Sara Deylami køber ind i Let-Køb dagligt. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Det er den eneste indkøbsmulighed, og det er trist, den forsvinder. Der bliver mindre liv i byen. Folk kommer her og udover deres varer, så får de også en snak og mulighed for at udvide deres sociale relationer. Det er hyggeligt, fordi det er et lokalt supermarked. Alle kender alle. Der er liv, siger Sara Deylami, der bor i byen.

Men lukke, det skal butikken altså. Sidste åbningsdag er den 30. april.


Nyhedsoverblik