Siden artiklens udgivelse har TV2 ØST modtaget et skriftligt svar fra Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde. Svaret kan læses i artiklen.
3.700 patienter står nu uden læge, efter lægehuset ved Isefjorden i Odsherred må dreje nøglen om på grund af et massivt arbejdspres.
Det kunne TV2 ØST i går fortælle.
Nyheden får nu folketingspolitiker Peter Skaarup (DD) op af stolen.
- Vi vil gerne opfordre regionen til at handle meget hurtigt, for vi kan ikke have en situation, hvor flere tusinde patienter ikke har en læge, lyder det fra Peter Skaarup.
Siden 2015 er antallet af patienter for hver praktiserende læge i Region Sjælland steget med godt 10 procent. Der er altså kommet flere om buddet, hvilket presser lægerne i området.
- Det er grotesk og vanvittigt i et velfærdssamfund, at der bliver flere og flere steder i landet, hvor man ikke kan få behandling af en læge. Det kan vi ikke være bekendt, siger Peter Skaarup.
Ingen skal stå uden læge
Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) tager situationen alvorligt og forsikrer de mange patienter om, at de ikke kommer til at mangle en læge.
- Jeg kan med sikkerhed sige, at der ikke nogen, der kommer til at stå uden læge. Det er helt afgørende at slå fast, så ingen har den utryghed. Lægerne stopper først til december, så vi skal nok nå at finde en løsning, lyder det fra regionsrådsformanden.
Regionens plan er nu at lede efter en ny læge og sætte klinikken i udbud, hvilket ifølge Peter Skaarup ikke kan gå hurtigt nok.
- Man er nødt til at gøre noget akut. Så må man transportere læger ud, som kan være i en midlertidig periode lokalt, indtil man får løst det mere grundlæggende, udtaler han.
Vi er hele tiden bagud
Selvom dette dækker behovet for patienterne i Odsherred, ændrer den foreløbige løsning ikke på det arbejdspres, der møder lægerne i yderområdet.
- Vi synes, vi løber stærkt, men at vi hele tiden er bagud alligevel, lød det tirsdag fra Diana Jensen, der er en af de to læger, der er nødt til at lukke sin praksis.
- Vi føler os tynget af vores arbejdsbyrde, og vi har været nødt til at se hinanden i øjnene og spørge, om vi kan blive ved med at holde til det her tempo, uddybede Diana Jensen.
Sundhedsstrukturkommissionen er fornyligt kommet med anbefalinger, som skal rette op på forholdene i fremtidens sundhedsvæsen. Her vil man blandt andet sørge for at der kommer 1.500 flere praktiserende læger landet over.
- Det er en rigtig god plan, men det nytter bare ikke noget, hvis de bliver ved med at praktisere inde omkring byerne. Vi mangler, at regeringen får styr på tropperne og kommer med et ambitiøst udspil, der markant løfter indsatsen lokalt, siger Peter Skaarup.
Sender aben videre
Heino Knudsen sender problematikken tilbage til landspolitikerne, som i sidste ende skal bestemme, hvad man vil gøre med Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger.
- Vi gør alt, hvad vi kan, for at der lander en politisk aftale på Christiansborg, som har fokus på fordeling af sundhedsressourcer. Og så er vi lige nu også i forhandlinger om lægeproblematikken med PLO (Praktiserende Lægers Organisation), så vi forhåbentligt kan finde en god løsning snart, siger han og fortsætter:
- Problemet er jo, at vi ikke ved hvilken løsning, som der bliver valgt og derfor kan jeg heller ikke sige noget om, hvornår vi får løst udfordringerne, men jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan, for at det går hurtigt.
Forhandlinger går i gang efter sommerferien
I et skriftligt svar fra Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde erkender hun, at det er en udfordring at skaffe nok læger til yderområderne.
- Fordelingen af praktiserende læger på tværs af landet er i dag ikke god nok, og det betyder, at der mangler læger flere steder, og at borgere kan have svært ved at finde lægepraksis, der tager imod nye patienter. Det gælder desværre også i Region Sjælland, og det skal vi have rettet op på, skriver hun og fortsætter.
- Derfor vil regeringen komme med forslag til, hvordan vi kan styrke lægedækningen, når vi fremlægger vores udspil til en sundhedsreform på den anden side af sommerferien. For vi skal have gjort op med skævheden i vores sundhedsvæsen og sikre, at der er læger de steder, hvor der er mest brug for dem.