Dødsfald på hospice får nye konsekvenser

Odsherred Kommunes palliative tilbud Lynghuset i Højby blev politianmeldt efter et dødsfald. Nu tager stedet ikke længere imod døende borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som TV 2 ØST for nyligt kunne fortælle, har et dødsfald i starten af december udløst en politianmeldelse af Odsherred Kommunes palliative enhed Lynghuset, som ligger i Højby.

I forbindelse med politianmeldelsen sendte Odsherred Kommune flere medarbejdere fra Lynghuset hjem. 

Ulla Gramstrup er direktør i Odsherred Kommune, som nu lukker for at modtage flere døende borgere på den palliative enhed Lynghuset, mens politisagen pågår. Arkivfoto.
Ulla Gramstrup er direktør i Odsherred Kommune, som nu lukker for at modtage flere døende borgere på den palliative enhed Lynghuset, mens politisagen pågår. Arkivfoto. Foto: TV 2

Nu har Odsherred Kommune meldt ud, at Lynghuset ikke længere tager imod døende borgere. Det skyldes, at medarbejderne er påvirkede af sagen. 

Det oplyser Ulla Gramstrup, som er direktør i Odsherred Kommune.

- Der bliver lige nu ikke taget flere palliative patienter ind på Lynghuset, da de ansatte er meget hårdt ramt af det, som er sket, siger hun og forklarer at beslutningen er truffet i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Derfor vil borgere, som ville være sendt på Lynghuset, i stedet blive passet i hjemmet, på plejehjemmet eller sygehuset, siger hun.

Det ved vi

Lynghuset er et kommunalt "hospice", som både er til alvorlig syge og døende patienter og andre patienter, som har brug for et kortvarigt ophold i et sygdomsforløb.

Lynghuset ligger som en tilstødende afdeling til Plejecentret Solvognen i Højby. 

Et kommunalt hospice

Lynghuset er et tilbud for alvorligt syge og døende patienter med særlige behov for lindrende pleje og behandling.

Det er dog ikke kun for borgere, der har brug for et sted at være i den sidste tid, men også for borgere, der har behov for et kortvarigt ophold. For eksempel i forbindelse med kemo- og strålebehandling.

Lynghuset blev oprettet i 2007 som det første kommunale hospice. 

Oprettelsen skete på baggrund af en idé fra sygeplejersker fra Nykøbing Sjællands Sygehus, som fik opbakning i det daværende byråd. 

Der er 10 pladser og to IV-stuer.

Man skal visiteres til Lynghuset. Det foregår via egen læge, sygehus, hjemmesygeplejerske eller palliativ team i samråd med leder og personale fra Lynghuset.

Kilde: Odsherred Kommune.

Sagen startede den 4. december, da Odsherred Kommune fik en bekymret henvendelse fra en praktiserende læge til en borger, som dagen forinden var død på Lynghuset efter fire dages indlæggelse. 

Lægens henvendelse førte til, at Odsherred Kommune selv begyndte at undersøge sagen ved blandt andet at tale med Lynghusets medarbejdere. 

Efterfølgende anmeldte lægen sagen til Styrelsen for Patientsikkerhed og Midt- og Vestsjællands Politi.

Kan handle om medicin

I et efterfølgende interview løftede Ulla Gramstrup lidt af sløret for, hvad der var sket omkring den afdøde borger og de hjemsendte medarbejdere: 

- Det, der selvfølgelig ligger i det her, er, at der er nogle medarbejdere, som har gjort noget, de nok ikke skulle have gjort, sagde hun dengang. 

Senere i samme interview kom hun også ind på, hvad anmeldelsen fra lægen blandt andet gik på:

- Vi har ikke været opmærksomme på, at der skulle være sket noget i det her forløb, som ikke er rigtigt. Men den pågældendes egen læge mener, at der må være sket noget, sagde hun og uddybede:

- Noget medicin, som enten er givet forkert, eller noget andet medicin, der er givet.

Det mangler vi svar på

Det har ikke været muligt at få at vide, hvor mange medarbejdere fra Lynghuset, der er frataget for arbejde og hjemsendt. 

Det har heller ikke været muligt at få at vide, hvad der præcist står i anmeldelsen af dødsfaldet, men Midt- og Vestsjællands Politi har dog bekræftet, at de har fået anmeldelsen.

- Vi kan bekræfte, at vi har modtaget en anmeldelse i sagen. Den er pt under efterforskning og derfor har vi indtil videre ikke yderligere kommentarer, skrev politiinspektør Brian Bang-Rasmussen i et skriftligt svar til TV 2 den 9. december.

Læs også
Hospicesag kan skyldes besparelser, mener ældrerådsformand
Læs også
Hospicesag kan skyldes besparelser, mener ældrerådsformand

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Julie Jacobsen (DF), der er formand for Trivsels-, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, som har politisk ansvar for ældreplejen i  Odsherred Kommune.

- Der pågår en politisag, og derfor må vi ikke udtale os om sagen, sagde hun den 9. december.


Nyhedsoverblik