- Hvor er Øfferts krone, mor, spørger Dorethe Dinesen og rækker grisebamsen til sin mor, der putter den ned i en plastikkasse.
Da energikrisen rigtigt slog til, blev vi enige om, at nu var det nu
Sammen er mor og datter ved at pakke Dorethes værelse sammen. Inden længe flytter familien på fem nemlig sammen med et vennepar.
- De kan ikke få det til at hænge sammen, og vi kan ikke få det til at hænge sammen - og de har pladsen til, at vi sagtens kan rykke to familier sammen, siger Carina Dinesen
Venneparret er også en familie på fem personer, men de bor på en stor gård, og har derfor masser af plads.
- Vi har gået med tankerne de sidste syv år, så da energikrisen rigtigt slog til, blev vi enige om, at nu var det nu. Nu måtte snak føre til handling, siger Carina Dinesen.
Krisen rammer
Carina og familien bor til leje i et hus, men de hastigt stigende energipriser har gjort det svært at betale varmeregningen.
- Vi har jo kunnet se, at tingene er steget mere og mere, og som jeg sagde til min mand, ”Der er jo ikke nogen af os, der får mere i løn”. Så vi kan jo ikke rigtig finde de penge nogle steder, siger Carina Dinesen.
- Hvis vi bliver boende her, så har vi 1.000 kroner om måneden til mad. Det kan vi altså ikke. Vi er fem mennesker og to hunde, som også skal have mad, siger Carina Dinesen.
Ved at flytte sammen med venneparret kan de to familier nu deles om at betale de høje energiregninger.
Deleøkonomi er en god idé
Ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen kan familiernes beslutning om at flytte sammen være yderst gavnlig for deres økonomi.
- Hvis man bor to familier sammen, så er det nemmere at samle nok snavsede cowboybukser, til en fyldt maskine med cowboybukser i stedet for at køre halvtomme maskiner med dyre energipriser, siger Ann Lehmann Erichsen.
Man kan blive uvenner over små ting
Det hele afhænger dog af, hvordan familierne vælger at bo sammen, forklarer forbrugerøkonomen.
- Hvis de indretter sig ligesom et kollektiv, hvor man har rigtig meget fælles, så er der mest muligt at spare. Så vil jeg gætte på, at de kan spare 50%. Men hvis man indretter sig i to separate boliger i samme blok, så er der ikke ret meget at spare, siger Ann Lehmann Erichsen.
Den økonomiske krise kan ifølge forbrugerøkonomen få flere til at gå samme vej
- Det kan sagtens være at vi hen over efterår og vinter ser, at nogle generationer flytter sammen for at lukke den ene bolig af eller, at man flytter i sommerhus, fordi det er billigere at varme 50 kvadratmeter op end 150, siger Ann Lehmann Erichsen.
Kan blive uvenner
Der kan dog opstå kontroverser, hvis man vælger at bo flere sammen.
-Man kan blive uvenner over små ting og opdage, at man har nogle vaner i hverdagen hver for sig, som kan gå hinanden på nerverne, siger Ann Lehmann Erichsen.
Carina Dinesen bekymrer sig dog ikke om, at der kan opstå uenigheder.
- Det er jo vores ekstra familie. Vi er taget på sommerferie sammen de sidste fire år og har været sammen i diverse parker og til hundeløb, siger Carina Dinesen.
Selvom Carina og familien allerede er ved at pakke ting ned, så er det først til december, at venneparrene forventer at bo under samme tag.
- Vi kan lige så godt tage det stille og roligt, så både vi kan følge med og børnene kan følge med. En gang i mellem når man skal flytte, så har man jo kun 14 dage til at tømme det ene, gøre rent og flytte ind i det andet. Det slipper vi jo for her.
Familien skal være ude af huset inden den 1. januar.