Der ånder fred og ro ved Skamlebæksletten og Veddinge bakker. Men politisk og juridisk er området en slagmark.
Sidste sommer stemte et flertal i byrådet for den omstridte fredningsplan for området. Men efter kommunalvalget i efteråret er der nu et knebent flertal i byrådet imod fredningen, og flere partier ser gerne, at sagen bliver taget op i byrådet igen.
- Hvis vi får et flertal og alting falder på plads, så vil jeg rejse den, og det tror jeg faktisk, der er flere partier, der har tænkt sig, så hvis ikke jeg kommer først, så vil de rejse den, siger Claus Starup (K), der er formand for Klima- og Miljøudvalget.
Sag om inhabilitet
Lige nu hjælper kommunens embedsfolk Danmarks Naturfredningsforening med at føre fredningen ud i livet. Men hvis et flertal i byrådet ønsker det, skal kommunen trække sit engagement ud af fredningsprocessen, hvilket i høj grad vil besværliggøre fredningen.
Flertallet i byrådet står og falder med et enkelt mandat. Og allerede inden sagen er nået byrådet, vakler flertallet.
Det skyldes, at kommunens administration er i gang med at vurdere, om socialdemokraten Felex Pedersen er inhabil i sagen.
- Vi har jo en opgave i at sørge for, at de beslutninger, der bliver truffet af byrådet, er lovlige. Hvis der er tale om inhabilitet i sagen, så kan sagen jo risikere at gå om, siger kommunaldirektør Claus Steen Madsen.
Tvivl om habilitet stammer fra referat
Der rejses tvivl om Felex Pedersens habilitet på baggrund af et referat fra en besigtigelse i området, hvor det fremstår som om, han repræsenterer en af lodsejerne og dermed er part i sagen:
- Byrådsmedlem Felex Pedersen oplyste flere gange, at han talte på vegne af Jacob Bugge, står der i referatet.
Men det afviser Felex Pedersen.
- Det undrer mig meget, for lodsejeren var der jo selv, og de henvendte sig til lodsejeren og spurgte lodsejeren, og det er jo lodsejerens ord, der skrives i referatet, så det ville jo ikke give mening, fastslår Felex Pedersen (S).
Repræsenterer du en af lodsejerne i sagen?
- Ikke specifikt nej, men jeg repræsentere nej-sigerne, og det gør jeg ud fra, at jeg er byrådsmedlem, og jeg er folkevalgt, og derfor repræsenterer jeg jo stadig det, som jeg står for, så ikke specifikt en lodsejer, men lodsejerne, siger han.
Lodsejer modsiger referat
Den pågældende lodsejer har også gjort indsigelse mod referatet. Han skriver:
- Jeg kan ikke genkende, at Felex Pedersen skulle have talt på mine vegne, ligesom jeg ikke har givet ham fuldmagt til at tale på mine vegne. Jeg har gennem hele besigtigelsen talt på egne vegne, skriver lodsejer Jacob Bugge.
Ifølge en ekspert i forvaltningsret er der brug for en nærmere undersøgelse ved blandt andet at tale med flere af de personer, der var til stede under besigtigelsen, før man kan vurdere, om der er tale om inhabilitet:
- I sidste ende så handler det jo om, at man skal kunne løfte bevisbyrden i forhold til, om Felex Pedersen har repræsenteret en af lodsejerne, fastslår Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.
Forløb vækker undren
Felex Pedersen undrer sig over, at hvorfor sagen i det hele taget er blevet rejst, og hvorfor det sker netop nu.
Til ham har kommunen oplyst, at sagen er blevet rejst efter henvendelse fra Fredningsnævnet.
Men det afviser Fredningsnævnet.
- Der har hverken været skriftlig eller mundtlig kontakt mellem nævnet og Odsherred Kommune om byrådsmedlem Felex Pedersens habilitet, og nævnet har ikke stillet spørgsmål vedrørende hans habilitet, skriver nævnet i et skriftligt svar til TV2 ØST.
- Det undrer mig, hvorfor kommunen går ind og undersøger en sag, der ikke eksisterer, og ingen har spurgt om, siger Felex Pedersen.
Administration har rejst sagen
Ifølge kommunaldirektøren er det, da kommunen læser referatet fra besigtigelsen, at de beslutter at rejse en sag omkring inhabilitet.
Hvorfor skriver I så, at det er på baggrund af henvendelse fra fredningsnævnet?
- Det gør vi, fordi jeg bliver bekendt med den i første omgang, fordi der er en dialog på stedet, sådan som man refererer tingene tilbage til mig, er der en dialog på stedet, som indikerer, at der kan være et problem, siger Claus Steen Madsen og fortsætter:
- Vores beslutning er nu, at nu afventer vi, der kommer et referat, og når referatet kommer, så tager vi stilling til, om der er noget i den, eller om der ikke er noget i den.
Så det er altså kommunens administration, der har valgt at rejse den her sag?
- Ja, vi får et referat, så er vi nødt til at gøre et medlem opmærksom på, at der kan være tale om inhabilitet, siger Claus Steen Madsen.
Afklaring på trapperne
Kommunens jurister er nu i gang med at vurdere, hvorvidt Felex Pedersen er inhabil, og Felex Pedersen ser frem til, der kommer en afklaring.
- Jeg håber selvfølgelig, at demokratiet sejrer, og at jeg som byrådsmedlem godt må udtale mig, for det jeg mener og mine holdninger, fastslår Felex Pedersen.
Kommunen forventer at komme med en endelig vurdering i løbet af næste uge.
I sidste ende er det op til byrådet og beslutte, om Felex Pedersen skal erklæres inhabil.