Første dag med corona-selvtest: - Man skal nok lige tage sig sammen

Med lidt tilløb og den rette rådgivning fik elever fra Odsherreds Gymnasium i dag prøvet, hvad det vil sige at selvpode sig for corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvtest for corona blandt gymnasieelever er i denne uge blevet en realitet – og i dag var der premiere for selvtest hos eleverne på Odsherreds Gymnasium.

Skolens 400 elever har fra og med i dag fået muligheden for at lade sig teste i undervisningstiden som et alternativ til at skulle finde tid i fritiden til de to ugentlige test, som for tiden er et krav, for at man må møde op.

quote Jeg tror ikke, det er så rart – men man skal nok bare lige tage sig sammen til at gøre det

Freja Munksgaard Larsen, 2. HF, Odsherreds Gymnasium

- Jeg synes, det er fedt, man ikke skal bruge sin fritid på at finde nogle steder, som er åbent de dage, man skal testes, siger Freja Munksgaard Larsen, der går i 2. HF på Odsherreds Gymnasium.

På lige fod med resten af landet skal eleverne på Odsherreds Gymnasium lade sig teste to gange i ugen, hvilket Børne- og Undervisningsministeriet har lagt op til kan foregå på uddannelsesinstitutionen som en selvtest.

Ifølge rektor for Odsherreds Gymnasium, Niels-Peter Babalola Andersson, er tiden givet godt ud:

- Vi bruger et modul eller to på det her om morgenen, to gange i ugen – det, synes vi, er givet godt ud – så er vi sikre på, at alle bliver testet, som de skal.

Freja Munksgaard Larsen går i 2. HF på Odsherreds Gymnasium. Hun oplever, at det er en stor fordel, at den test – eleverne skal kunne fremvise – nu kan blive taget i undervisningstiden.
Freja Munksgaard Larsen går i 2. HF på Odsherreds Gymnasium. Hun oplever, at det er en stor fordel, at den test – eleverne skal kunne fremvise – nu kan blive taget i undervisningstiden. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

På gymnasierne er det et krav, at eleverne kan fremvise en negativ covid-19-test, der er højst 72 timer gammel.

15 sekunder i rette vinkel

TV2 ØST fik lov til at følge med, da Freja Munksgaard Larsen første gang skulle prøve at udføre en covid-19-test på egen hånd.

For at kunne gennemføre testen fik hun udleveret testsæt og en vatpind – og skulle inden testen sørge for at spritte grundigt af.

- Man har ikke prøvet det før, og man ved ikke, hvor langt op, og hvor den skal hen (i næsen, red.), siger Freja Munksgaard Larsen om bekymringerne ved selv at skulle tage testen.

- Jeg tror ikke, det er så rart – men man skal nok bare lige tage sig sammen til at gøre det, tilføjer hun.

Efter næsepodningen skal prøven blandes i en væske, som efterfølgende dryppes ud på en lille testbakke.
Efter næsepodningen skal prøven blandes i en væske, som efterfølgende dryppes ud på en lille testbakke. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

I alt skal podepinden være cirka to-tre centimeter inde i hvert næsebor i den rette vinkel, hvor den efterfølgende drejes rundt fem gange i 15 sekunder.

quote Jeg vil foretrække at gå på et af Falcks teststeder i stedet for

Peter Hansen, 2. G, Odsherreds Gymnasium

- Det var ikke så rart i forhold til, når man får nogen til at gøre det for en, konkluderer Freja Munksgaard Larsen efter testen.

Ubehaget opvejes dog af, at corvid-19-test nu er noget, der tilbydes i undervisningstiden, pointerer hun.

Nemmere at styre det selv

Andre overvejer dog på baggrund af dagens oplevelser at opsøge et af de etablerede test-steder, hvor testen bliver foretaget af uddannet personale, for fremtidige test.

- Jeg vil foretrække at gå på et af Falcks teststeder i stedet for, siger Peter Hansen, der går i 2G og tilføjer:

- Jeg er i forvejen ikke glad for at få den der (podepind, red.) op i næsen, og nu skal jeg gøre det selv.

Læs også
Elever skal pode sig selv - to gymnasieklasser sendt hjem efter positive tests
Læs også
Elever skal pode sig selv - to gymnasieklasser sendt hjem efter positive tests

En gruppe ansatte fra Odsherreds Gymnasium har forud for dagens premiere været på kursus hos Falck for at blive klædt på til at rådgive eleverne i at udføre selvtest:

- Jeg synes, eleverne tager det pænt – de er lidt nervøse nogle af dem, fordi de føler, det er grænseoverskridende. Men jeg synes, det går godt, siger Christine Svendsen, der til dagligt er mentor på Odsherreds Gymnasium.

Christine Svendsen, der til dagligt er mentor på Odsherreds Gymnasium, har frivilligt meldt sig som  podnings-supervisor for skolens elever.
Christine Svendsen, der til dagligt er mentor på Odsherreds Gymnasium, har frivilligt meldt sig som podnings-supervisor for skolens elever. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Hun har frivilligt meldt sig til opgaven som podnings-supervisor. I forbindelse med uddannelsen har hun prøvet den samme øvelse med at foretage en selvtest, som den eleverne skulle prøve i dag.

- Det kilder – ellers er der ikke så meget i det, forklarer Christine Svendsen om den oplevelse og tilføjer:

- Det er faktisk bedre selv at have kontrol over det, hvor langt den skal op i næsen.

I alt 72 elever havde taget imod tilbuddet om at lade sig selvteste i dag – ingen af dem fik et positivt resultat.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet skal ungdoms- og voksenuddannelser samt efterskoler og frie fagskoler fra den 6. april 2021 og senest den 15. april 2021 have etableret kapacitet til at forestå selvpodning under supervision.


Nyhedsoverblik