Hennings hus har stået færdigt i få måneder - nu vil kommunen rive det ned

Politikerne i Odsherred Kommune har besluttet at rive et nyopført hus i Rørvig ned. Står det til ejeren, kommer kommunen til at hænge på regningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Huset har kun stået færdigt i få måneder, men nu skal hver en mursten og hvert et tegl muligvis pilles ned igen.

Det besluttede Odsherred Kommune på et byrådsmøde tirsdag. 18 politikere stemte for en nedrivning af huset, mens seks politikere stemte imod.

quote Hvis politikerne mener, at de har de millioner, der skal til, så kan det godt ende med at blive revet ned.

Henning Viby, Bygherre

- Man bliver selvfølgelig ked af det. Og så kommer man til at tænke på skatteborgernes penge. Byrådet havde store problemer med at finde en besparelse på fem millioner til velfærd, og nu skal man altså af med en erstatning på et tocifret millionbeløb i stedet for, lyder det fra Henning Viby, som har opført huset.

Henning Viby vil ikke komme en pris på erstatning nærmere. Men en ting er sikkert, regningen skal sendes videre til kommunen: 

Huset er blandt andet større og højere end andre huse i området.
Huset er blandt andet større og højere end andre huse i området. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

- Det er klart, at vi anlægger en erstatningssag. Det er vi nødsaget til. Vi har fået en byggetilladelse, og den har vi overholdt til punkt og prikke.

I uoverensstemmelse med lokalplanen

Henning Viby fik i 2021 en byggetilladelse til at opføre huset. Men få måneder efter, byggetilladelsen var givet, klagede en af naboerne til Planklagenævnet. 

Efterfølgende skrev kommunen til Henning Viby, at byggeriet måtte stoppe, ellers var det “for egen regning og risiko”, indtil sagen var blevet afgjort. Men det kan man ikke, mener Henning Viby:

Læs også
Kommune vil rive nyopført hus ned
Læs også
Kommune vil rive nyopført hus ned

- På det tidspunkt havde vi 36 paller med materialer stående, som vi havde indkøbt, fordi materialepriserne var på himmelflugt sidste år. Vi havde aftaler med alle håndværkere. Jeg kunne ikke bare stoppe et byggeri, så skulle det have stået stille i et helt år, hvem skulle betale for det?

Huset, som ligger på Amalievej med udsigt over Isefjorden, er omfattet af en såkaldt bevarende lokalplan, som tager særligt højde for bevaringsværdige bygninger. Naboerne mente ikke, at huset var i overensstemmelse med den lokalplan.

De mente blandt andet, at huset er for stort og for højt. Derudover er det ikke vandskuret, der er zink på gavlene, og vinduerne ikke er sprossede.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Den lokalplan er meget nøje studeret, og vi har en meget, meget omfattende korrespondance med forvaltningen forud for byggetilladelsen, lyder det fra Henning Viby. Han uddyber: 

- For at give dig et eksempel, hedder det sig, at huset skal ligge på langs ad vejen. Vi har lagt det på tværs, så det har gavl ud mod vejen. Det har vi gjort, for at dem bagved har større udsyn. Så har du kun en gavlspids, der tager udsigten. Hvis vi havde lagt det på tværs, havde man haft hele tagfladen, der lukkede fuldstændig af for udsynet. Det er et af de hensyn, vi har taget.

Kampen fortsætter

Naboerne fik medhold i Planklagenævnet, og derfor sendte Odsherred Kommune en mail til Henning Viby om at stoppe byggeriet, men det mener Henning Viby ikke er et argument for, at byggeriet skulle stoppe: 

- Planklagenævnet har også sagt, at det kan lovliggøres på anden vis end nedrivning. Men det er jo politikerne, der ikke vil det, så det er også derfor, at det er politikernes ansvar mere, end det er nogen andens.

Læs også
Flertal stemmer for at rive nyopført hus ned
Læs også
Flertal stemmer for at rive nyopført hus ned

At byggetilladelse blev givet var en fejl fra administrationens side, har de erkendt i Odsherred Kommune. Derfor kunne problemet enten løses ved at lave en ny lokalplan, der gør byggeriet lovligt, eller kræve huset nedrevet.

Selvom politikerne tidligere på ugen stemte for en nedrivning, er det ikke ensbetydende med, at huset bliver revet ned. Henning Viby kan nu gå til Planklagenævnet, og hvis han vinder sagen, skal kommunen starte forfra.

Ifølge formand for Vækst- og Udviklingsudvalget i Odsherred Kommune, Mathias Hansen (V), bliver det en glidebane, hvis der bliver givet dispensation til byggeriet.
Ifølge formand for Vækst- og Udviklingsudvalget i Odsherred Kommune, Mathias Hansen (V), bliver det en glidebane, hvis der bliver givet dispensation til byggeriet. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

- Jeg har svært ved at forestille mig, at man skal rive et helt nybygget hus ned i så fin kvalitet. Men det er klart, hvis politikerne mener, at de har de millioner, der skal til, så kan det godt ende med at blive revet ned.

Henning Viby byggede huset til sin datter, men hun endte med kun at bo der i to måneder på grund af det store fokus på huset.


Nyhedsoverblik