Den 4. december fik Odsherred Kommune en bekymret henvendelse fra en praktiserende læge til en borger, som dagen forinden var død på kommunens palliative enhed Lynghuset.
Bekymringen gik på det forløb, borgeren havde haft på Lynghuset forud for sin død.
Der er nogle medarbejdere, som har gjort noget, de nok ikke skulle have gjort
Nu fortæller Ulla Gramstrup, der er direktør i Odsherred Kommune, hvordan kommunen selv greb sagen an, før den et par dage senere blev anmeldt til politiet.
Ifølge hende gik kommunen selv i gang med at undersøge sagen ved først at tale med de medarbejderne, som havde været på arbejde på det pågældende tidspunkt.
- Vi bliver selvfølgelig bekymrede, når der er en læge, der henvender sig og siger, at der er noget i det her forløb, som hun synes, ikke er, som det burde have været. Så derfor går vi selvfølgelig også ind i sagen, forklarer Ulla Gramstrup.
- Vi laver også en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, og vi har også efterfølgende været i dialog med dem omkring det, vi har gjort selv, uddyber hun.
Hjemsender medarbejdere
Den 7. december vælger borgerens læge også at anmelde sagen til Styrelsen for Patientsikkerhed og Midt- og Vestsjællands Politi.
Herefter stopper Odsherred Kommunes egen undersøgelse af sagen.
- Da den så bliver politianmeldt, stopper vi vores egen undersøgelse af sagen, for vi har selvfølgelig også været inde og tale med de pågældende medarbejdere om, hvad der er sket, forklarer Ulla Gramstrup.
Som konsekvens af politianmeldelsen fortæller Ulla Gramstrup, at de hjemsendte flere medarbejdere. Hvor mange, det drejer sig om, ønsker hun ikke at uddybe.
- Vi ser selvfølgelig med stor alvor på sagen, og derfor har vi også fritaget nogle medarbejdere, mens sagen bliver undersøgt, siger hun og tilføjer:
- Det, der selvfølgelig ligger i det her, er, at der er nogle medarbejdere, som har gjort noget, de nok ikke skulle have gjort. Men det er det, der skal undersøges nærmere, tilføjer hun.
Kan handle om forkert medicin
Er der tale om uheld eller en bevidst handling?
- Der kan være tale om begge dele. Det ved vi ikke. Det er noget af det, vi må overlade til politiet, svarer Ulla Gramstrup.
Hun fortæller, at kommunen nu skal understøtte politiets arbejde. Blandt andet med at finde journaler frem for de pågældende dage.
Ulla Gramstrup mener ikke, Odsherred Kommune kunne have handlet anderledes, før de fik henvendelsen fra den afdødes praktiserende læge.
- Vi har ikke været opmærksomme på, at der skulle være sket noget i det her forløb, som ikke er rigtigt. Men den pågældendes egen læge mener, at der må være sket noget, siger hun og uddyber:
- Noget medicin, som enten er givet forkert, eller noget andet medicin, der er givet.