Landmand efterlyser PFAS-undersøgelser af afgrøder

Landmand Jesper Andersen frygter, at hans afgrøder kan indeholde PFAS. Men myndighederne vil ikke teste dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På landmand Jesper Andersens marker er de første asparges klar til at blive høstet. Spørgsmålet er bare, om de kan spises.

For de grønne asparges bliver dyrket helt kystnært på Sjællands Odde, hvor der er mistanke om, at PFAS i havskum og havgus kan forurene områderne.

Tidligere er der blevet fundet PFAS over grænseværdierne i 15 af Jesper Andersens køer, der har gået og græsset helt kystnært.

Der er fundet for høje PFAS-værdier I 15 af Jesper Andersens køer.
Der er fundet for høje PFAS-værdier I 15 af Jesper Andersens køer. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Derfor frygter han, at de grønne asparges også kan være forurenet. 

- Det er frustrerende at have en mark med en afgrøde, vi skal i gang med at høste nu, og vi ved ikke, om vi kan gøre det med ro i sindet, eller om det bare skal have lov til at stå, siger Jesper Andersen.

Myndigheder afviser at teste 

Jesper Andersen har forsøgt at få Fødevarestyrelsen til at teste afgrøderne, så han kan få en afklaring og mere ro i sindet. 

Landmand Jesper Andersen vil nu selv tage en række forholdsregler for at undgå yderligere PFAS-forurening. Blandt andet vil han ikke længere dyrke afgrøder helt kystnært, ligesom han kun vil have dyr græssende på arealer, hvor han ved, at der ikke er for høje PFAS-værdier.
Landmand Jesper Andersen vil nu selv tage en række forholdsregler for at undgå yderligere PFAS-forurening. Blandt andet vil han ikke længere dyrke afgrøder helt kystnært, ligesom han kun vil have dyr græssende på arealer, hvor han ved, at der ikke er for høje PFAS-værdier. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Netop fordi der er fundet for høje værdier af PFAS i området, har styrelsen tidligere undersøgt Jesper Andersen køer og får for PFAS, men styrelsen afviser at undersøge de afgrøder, der dyrkes tæt på kysten.

- Generelt er der ikke grund til bekymring, fordi Fødevarestyrelsen gennemfører overvågning løbende med fødevarer generelt, og her har det ikke vist sig, at der er et højt fluorindhold i de fødevarer, vi producerer i Danmark, siger Henrik Dammand Nielsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Jesper Andersen
Læs også
Jespers køer gik i luksusnatur tæt på havet - nu er de forurenet med frygtet giftstof
Jesper Andersen
Læs også
Jespers køer gik i luksusnatur tæt på havet - nu er de forurenet med frygtet giftstof

Men kan I så udelukke, at der er PFAS over grænseværdierne i de her fødevarer? 

- Vi kan ikke udelukke noget, vi kan bare sige, at det, vi har foretaget på Sjællands Odde indtil videre, ikke indikerer, at der er et generelt forureningsproblem.

Må selv betale for prøver

I stedet har Jesper Andersen fået besked på, at han selv må betale for prøverne, hvis han vil have testet sine afgrøder.

Enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen mener ikke, det er nødvendigt at teste afgrøderne på Sjællands Odde.
Enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen mener ikke, det er nødvendigt at teste afgrøderne på Sjællands Odde. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Hvorfor betaler du så ikke selv for prøverne?

- Nu skal jeg måske holde nogle køer i karantæne, der koster mig 80.000, skal jeg så også smide over 100.000 i nogle prøver. Jeg synes ikke, det er fair, det er mig, der skal køre det her, det er ikke mig, der har forurenet havet, så det må være noget, som jeg får hjælp til, fastslår han. 

quote Det er virkelig uheldigt, og det er til at blive helt ulykkelig af

Jesper Andersen, landmand, Odsherred.

Han bakkes op af Økologisk Landsforening, som også mener, det er myndighedernes opgave at teste afgrøderne.

- PFAS er ikke hans problem, det er et samfundsproblem. Det er over det hele, og det er opstået, fordi vi ikke har taget ordentligt fat om det tids nok, så derfor er det selvfølgelig en samfundsopgave og en myndighedsopgave at gå ud og få testet det her, siger Louise Køster, der er forperson i Økologisk Landsforening.

Så tæt på kysten ligger Jesper Andersens marker, hvor han dyrker asparges.
Så tæt på kysten ligger Jesper Andersens marker, hvor han dyrker asparges. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Frivillige forholdsregler

På Birkemosegaard har Jesper Andersen taget nogle frivillige forholdsregler for at undgå yderligere PFAS-forurening i dyr og grøntsager.

Blandt andet vil han ikke længere dyrke afgrøder helt kystnært, ligesom han kun vil have dyr græssende på arealer, hvor han ved, der ikke er for høje PFAS-værdier.

20230316-154410-L-4516x3225ma
Læs også
Rigsrevisionen kritiserer ministeriers indsats mod PFAS
20230316-154410-L-4516x3225ma
Læs også
Rigsrevisionen kritiserer ministeriers indsats mod PFAS

Men samtidig håber han, at myndighederne ombestemmer sig og indvilger i at teste afgrøderne, så han ikke længere skal gå med usikkerheden og bekymringen om, hvorvidt de kan være skadelige.

- Vi har jo dyrket på den her måde hele vores liv, og gjort alt for at det skulle være det bedste af det bedste. At sådan noget her så sker, det er jo virkelig uheldigt, og det er til at blive helt ulykkelig af, siger Jesper Andersen.


Nyhedsoverblik