Lodsejere kæmper stadig mod fredning - Torsdag var fredningsnævn på besøg i Veddinge Bakker

Tirsdag vandt lodsejerne første sejr, da et snævert flertal i Odsherred Byråd besluttede at gå imod en fredning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gruppe lodsejere i Odsherred kæmper en stædig kamp imod fredningen af Veddinge Bakker og Skamlebæksletten. 

Tirsdag vandt lodsejerne den første sejr, da et snævert flertal i Odsherred Byråd besluttede at gå imod fredningen. Men sagen er langt fra slut.

Torsdag var fredningsnævnet for Vestsjælland med formand Ole Stryhn i spidsen på besigtigelse på ni ejendomme i det naturskønne område. Her begyndte det hele høfligt og imødekommende, da en kortege af biler ankom til Joselbjergvej midt i Veddinge til Anker Brandt Nielsens ejendom.

- Vi er ude og se tingene i marken, som det ser ud i virkeligheden og så møde den lodsejer, som har bedt om, at vi kommer, siger Ole Stryhn.

Da først nævnet gik i gang med besigtigelsen, blev tonen noget skarpere og Anker Brandt Nielsen kritiserede nævnets sammensætning og hele fredningsprocessen.

Lodsejere i Odsherred kæmper en stædig kamp imod fredningen af Veddinge Bakker og Skamlebæksletten.
Lodsejere i Odsherred kæmper en stædig kamp imod fredningen af Veddinge Bakker og Skamlebæksletten. Foto: TV2 ØST



Lodsejere overvurderer konsekvensen mener fredningsleder

Fredningsleder fra Danmarks Naturfredningsforening, Birgitte Bang Ingrisch, mener, at lodsejerne overvurderer konsekvensen af byrådets beslutning, og modsat lodsejerne står de stadig fast ved, at Veddinge Bakker og Skamlebæksletten bør fredes.

- Det får faktisk ikke nogen betydning, fordi vi jo er medrejsere, og vi har jo også ret til at rejse fredningen ligesom kommunen og staten har, og vi holder fast, siger Birgitte Bang Ingrisch.

quote I det oprindelige forslag havde de jo kørt igennem min have, som er lige hernede og fem meter fra huset uden overhovedet at tage hensyn til privatlivets fred.

Anker Brandt Nielsen, beboer, Veddinge Bakker.

Trods store protester fra lodsejerne i området blev en fredning af det 470 hektar store område stemt igennem i juni 2021. 

- I det oprindelige forslag havde de jo kørt igennem min have, som er lige hernede og fem meter fra huset uden overhovedet at tage hensyn til privatlivets fred, og det er jo desværre sådan, at den type stier har de også lavet andre steder, siger Anker Brandt Nielsen.

Anker Brandt Nielsen er lodsejer i Veddinge Bakker og kan blive påvirket af en fredning.
Anker Brandt Nielsen er lodsejer i Veddinge Bakker og kan blive påvirket af en fredning. Foto: TV2 ØST

Ny fredning mere indgribende

Veddinge Bakker er allerede fredet, men den nye fredning omfatter også Skamlebæksletten, og så er den nye fredning af området også mere indgribende. Blandt andet lå det i fredningsplanen, at dyrene, der græsser i bakkerne, ikke måtte tilskudsfodres.

- Vi kan simpelthen ikke have at vores dyr går her og ikke kan få foder, siger Anker Brandt Nielsen.

quote Det er jo 33 procent af fredningsnævnet, som bliver udpeget på den måde. Så vi bliver nødt til at stå på vores ret, i forhold til at byrådet demokratisk har valgt Finn Halberg.

Anker Brandt Nielsen, beboer, Veddinge Bakker.

På torsdagens besigtigelse erkender Danmarks Naturfredningsforening, at foreningen har valgt at lytte til kritikken fra de bekymrede beboere.

- Det, vi nu har foreslået fra fredningsnævnet, er, at man giver en ret til tilskudsfodring, men at man via plejemyndigheden får anvist, hvor den tilskudsfodring skal finde sted, siger Birgitte Bang Ingrisch.

Og det er en udmelding, der vækker glæde hos lodsejer Anker Brandt Nielsen.

- Det, synes jeg, er dejligt, at vi kan få nogle forhold derude, der gør, at dyrene kan være her under forhold, hvor de ikke skal gå og sulte.

Retten til tilskudsfodring er sikret, så nu behøver Anker Brandt Nielsen ikke længere at frygte at dyrene kommer til at sulte.
Retten til tilskudsfodring er sikret, så nu behøver Anker Brandt Nielsen ikke længere at frygte at dyrene kommer til at sulte. Foto: TV2 ØST

Forkert sammensat fredningsnævn

Et af beboernes kritikpunkter i kampen mod en fredning af området er, at det tre mand store fredningsnævn er forkert sammensat. Det skyldes, at det nye byråd i Odsherred Kommune har udpeget Venstremanden Finn Halberg til nævnet, men at det fortsat er Hans Taysen (SF), der blev udpeget af det tidligere byråd, som behandler fredningssagen. 

Både borgmester Karina Vincentz og beboerne mener, at det er en fejl, og de har klaget til Miljøstyrelsen, der er i gang med at behandle sagen.

Veddinge Bakker
Læs også
Flertal i byrådet imod fredning af Veddinge Bakker - sag om inhabilitet kan spænde ben
Veddinge Bakker
Læs også
Flertal i byrådet imod fredning af Veddinge Bakker - sag om inhabilitet kan spænde ben

- Det er jo 33 procent af fredningsnævnet, som bliver udpeget på den måde. Så vi bliver nødt til at stå på vores ret, i forhold til at byrådet demokratisk har valgt Finn Halberg, siger Anker Brandt Nielsen.

Dermed satser beboerne med klagen til Miljøstyrelsen på, at de kan vinde flertallet i fredningsnævnet, så de kan få stoppet eller ændret fredningsforslaget.

Fredningsnævnet håber på at have færdigbehandlet sagen i løbet af et år, men sagen skal også forbi Miljø- og Fødevareklagenævnet. Og det kan fortsat tage flere år, før der kommer en endelig afklaring.


Nyhedsoverblik