Antallet af henvendelser om problemer med regn og oversvømmede områder overstiger, hvad Odsherred Kommune kan kapere.
- Vi ligger bogstavelig talt vandret, siger Michael Kappendrup Bay, som er afdelingsleder i Center for Miljø og Teknik.
Det er jo lidt ligesom at tisse i bukserne, for det kommer jo bare igen
Han er afdelingsleder for det Natur- og Vandteam, der blandt andet tager sig af oversvømmede vandløb og dræn.
Vandteamet alene får dagligt mellem 25 og 30 henvendelser.
- Mange gange er det frustrerede borgere, som står med vand til soklen. De vil jo have hjælp. Problemet er bare, at vi ikke kan gøre så meget, når der er tale om privat grund og private vandløb, andet end at vejlede dem om, hvad de kan gøre for at undgå vand, siger Michael Kappendrup Bay.
Jorden er mættet
Det er de sidste mange måneders massive regnmængder, der giver problemer i Odsherred.
- Det startede med regn i oktober, senere fik vi at vide, at efteråret havde været det vådeste nogensinde, og nu har vi så en februar, som også slår alle rekorder, siger Michael Bay og fortsætter:
- Grundvandsspejlet står højt, og jorden er totalt mættet, så det lægger sig jo som overfladevand.
En ting er de problemer, en overfyldt å eller en overvsømmet vej giver, noget andet er, hvor man så skal gøre af det vand, der skal pumpes væk.
- Borgerne kan lave aftaler med lodsejere om at tage imod noget af det vand, de kan pumpe væk, men det er jo lidt ligesom at tisse i bukserne, for det kommer jo bare igen, siger Michael Kappendrup Bay.
Blæsevejret hjælper ikke på udfordringerne. Det betyder tværtimod, at grene og blade ryger ned i vandløb og stopper til, så vandløbene løber over sine bredder.
- Det vigtigste arbejdsredskab for mine ansatte lige nu er en greb, så de kan fjerne de blade og grene, der stopper vandløbene til.
Regnen har blandt andet ramt Odsherred Zoo. Artiklen fortsætter under videoen:
Naboer hjælper hinanden
Midt i al arbejdet med at fjerne vand oplever Michael Kappendrup Bay også en stor velvilje blandt borgerne i kommunen til at hjælpe hinanden.
- Det er glædeligt at opleve, hvordan naboer og grundejerforeninger går sammen i et forsøg på at løse vandproblemerne i fællesskab.
Det ville dog snart være rart med noget tørvejr, mener afdelingslederen fra Center for Miljø og Teknik. Gerne mere end bare en enkelt dag hist og pist.
- For det trænger vi til heroppe, siger han.
De mange henvendelser fik i sidste uge Odsherred Kommune til at slå et opslag op på Facebook for at få borgerne til at læse om, hvad de selv kan gøre ved vandmasserne: