Massivt flertal giver grønt lys til solcelleanlæg på 133 hektar

Byrådet i Odsherred sagde tirsdag aften ja til et solcelleanlæg på i alt 133 hektar på Lammefjorden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var et byråd med sort samvittighed på den grønne front, som mandag aften med 25 stemmer for og blot to imod stemte for lokalplanen, der gør det muligt at sætte de mange solceller op.

- Vi har ikke fået etableret vedvarende energianlæg siden 2002. Vi skal tage ansvar. Og det er ikke hver dag, vi her i byrådet kan træffe en beslutning, der betyder, at vi kan få en reduktion på vores CO2-udslip, der svarer til 30 procent, sagde borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred).

quote Det er for ringe, at vi ikke har gjort noget for den grønne energi i omkring 21 år her i Odsherred

Mathias Hansen (V), formand for Vækst- og Udviklingsudvalget, Odsherred Kommune

Hun blev suppleret af Allan Andersen (S).

- Vi er bagud på point med hensyn til at få etableret anlæg til grøn energi. Nu skal vi i gang. Om det bliver pænt, ved jeg ikke. Det er smag og behag. Men vindmøller og solcelleanlæg er en del af vores fremtid, lød det fra ham.

- Placeringen er forkert

Solcelleanlægget ”Solpark Lammefjord” er fordelt på fem arealer i området syd for Gundestrup ved rute 21 tæt på kommunegrænsen til Holbæk. Anlægget må maksimalt være 4,5 meter højt. Det bliver i alt på 133 hektar og forventes at kunne producere cirka 175 millioner kilowatt-time per år. Det svarer til elforbruget i cirka 39.000 husstande, oplyser Odsherred Kommune i sagsfremstillingen.

De røde markeringer viser, hvor i Gundestrup solcelleanlæggene efter planen skal opføres.
De røde markeringer viser, hvor i Gundestrup solcelleanlæggene efter planen skal opføres. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Maria Liv Holck (Frit Borgerligt Fællesskab) og Amalie Petersen (EL) stemte som de eneste imod lokalplanen.

- I Enhedslisten synes vi, at placeringen er forkert. Det drejer sig om lavbundsarealer, og dem skal vi passe på af hensyn til miljøet. Der er faktisk ret meget at hente dér i forhold til klimaet. Derudover så vi også gerne, at der var et langt større fokus på lokalt medejerskab. Det gør modstanden væsentlig mindre, sagde Amalie Petersen (EL).

Lokale borgere har protesteret

En gruppe lokale borgere nord for det planlagte anlæg har skrevet en fælles protest imod at få udsigt til de mange solceller.

- De ødelægger vores fabelagtige udsigt. Det er vores hverdag, der bliver ramt. Jeg vil godt vædde med, at der ikke er en eneste af de politikere, der har truffet beslutningen, der får udsigt til det store anlæg, sagde Michael Skovgaard Larsen fra Gundestrup, da TV2 ØST talte med ham i midten af juni.

Politikerne har imødekommet noget af kritikken. De har skærpet kravene til den beplantning, der skal dække for solcellerne.

Læs også
Protesterer mod solcelleanlæg
Læs også
Protesterer mod solcelleanlæg

Formanden for Vækst- og Udviklingsudvalget, Mathias Hansen (V), havde på forhånd meldt ud, at han var skeptisk overfor projektet. Men ved byrådsmødet hørte han også til ja-holdet – dog med en lille omvej.

- Jeg er om muligt Danmarks største modstander af solceller på landbrugsjord. Men det er for ringe, at vi ikke har gjort noget for den grønne energi i omkring 21 år her i Odsherred, fastslog han og fortsatte:

- Jeg har været ude i området sammen med projekt-ejeren. Og jeg synes, at man skal anerkende, at der er blevet gjort en stor indsats for at levere et godt projekt. Jeg kan godt forstå bekymringen for udsigten, men med et plantebælte med træer, der kommer op i otte meters højde, tror jeg, at anlægget bliver godt gemt, sagde Mathias Hansen (V).


Nyhedsoverblik