Satte børn til at arbejdede med asbest - nu går politiet ind i sagen

Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker nu sag, hvor mindreårige ulovligt arbejdede med at nedrive asbestholdige tagplader for vestsjællandsk virksomhed.

Syd- og Sønderjyllands Politi går ind i sagen om to mindreårige børn, der ulovligt har arbejdet på en landejendom i Sønderborg Kommune, hvor de har nedrevet asbestholdige eternit-tagplader uden værnemidler.

Det skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

Børnene var hyret af den vestsjællandske virksomhed LM Multiservice, der holder til i Hørve, og det var under et tilsynsbesøg på landejendommen, at Arbejdstilsynet fandt ud af, at noget var galt.

Luini Joe Mammen siger, at han ikke vidste, at han havde hyret mindreårige til opgaven.
Luini Joe Mammen siger, at han ikke vidste, at han havde hyret mindreårige til opgaven. Foto: TV 2

Efter tilsynets besøg på landejendommen, hvor arbejdet foregik, udstedte Arbejdstilsynet 14 strakspåbud, ligesom sagen blev politianmeldt, og derfor går politiet nu ind i sagen.

- Der er tale om en alvorlig sag både i forhold til arbejdet med asbestholdige materialer og medarbejdernes alder, og vi er netop nu ved at danne os et overblik over den, siger Jan Rasmussen, vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, og fortsætter:

- Vi gennemgår allerførst det materiale, som vi har modtaget fra Arbejdstilsynet om tilsynsbesøget, og det materiale, vi har modtaget fra Midt- og Vestsjællands Politi, hvor børnene og det pågældende firma er bosiddende.

Blev muligvis udnyttet

Ifølge pressemeddelelsen blev sagen politianmeldt den 10. oktober, og det er politiets forventning, at efterforskningen kan tage flere uger.

- Vi efterforsker bredt, herunder om der også kan være en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om menneskeudnyttelse.

- Her skal efterforskningen vise, om børnene er blevet rekrutteret til at arbejde under åbenlyst urimelige forhold, som det er formuleret i loven, siger vicepolitiinspektøren.

Her er alle LM Multiservices straksforbud:

Virksomheden har fået straksforbud om at sikre:

  • at arbejdet med nedtagning af asbest planlægges/ tilrettelægges/udføres på en sådan måde, at det i videst muligt omfang sikres, at personer på arbejdsstedet og i omgivelserne ikke udsættes for asbeststøv eller støv, som mistænkes for at indeholde asbest.

  • at der anvendes egnede personlige værnemidler i form af støvafvisende arbejdstøj, støvafvisende hovedbeklædning, åndedrætsværn under arbejdet med asbestholdigt tageternit, der indebærer risiko for udsættelse for asbeststøv.

  • at de ansatte, der udfører nedbrydning af asbestholdigt tageternit, har adgang til to omklædningsrum, et til gangtøj og et til arbejdstøj og værnemidler, således at færdsel mellem dem kun kan ske gennem et baderum.

  • at området med asbestarbejde er tydeligt afgrænset, så kun personer, der udfører asbestarbejde eller nødvendigt arbejde i forbindelse hermed, har adgang til området.

  • at opsætte advarselsskilt med teksten »PAS PÅ! ASBESTARBEJDE. Ingen adgang for uvedkommende« under arbejdet med nedtagning af asbestholdigt tageternit.

  • at det asbestholdige affald samles og fjernes fra arbejdsstedet og bortskaffes som affald.

  • at det asbestholdige affald opbevares i egnet, lukket emballage.

  • at emballagen med det asbestholdige affald mærkes med oplysning om, at det indeholder asbest.

  • at anmelde arbejdet med nedtagning af asbestholdigt tageternit til Arbejdstilsynet.

  • at udarbejde en skriftlig arbejdsplan for nedbrydning af asbestholdigt tageternit, herunder for rengøringen.

  • at registrere de ansatte, der udfører asbestarbejde i en protokol med angivelse af arten og varigheden af den pågældendes arbejde samt den udsættelse for asbeststøv, der er forbundet med arbejdet.

  • at en virksomhed skal forinden udførelse af arbejde med nedrivning på forlangende af Arbejdstilsynet kunne godtgøre, at virksomheden er kvalificeret til at påtage sig sådant arbejde.

  • at de kvalificeret til at påtage sig arbejde med nedtagning af asbest, da virksomhedens viden omkring emnet asbest vurderes til at være meget mangelfuldt.

  • at der ved de ansattes arbejde og færdsel på taget er anbragt stillads, skærm, net eller lignende kollektive sikkerhedsforanstaltninger, der med sikkerhed kan standse fald af personer ved tagfod.

  • at undervisningspligtige unge ikke udsættes for asbest.

  • at der føres effektivt tilsyn med nedtagning af asbestholdigt tageternit, der udføres af unge under 18 år. Tilsynet skal udføres af en person, der er fyldt 18 år og har fornødent indsigt i arbejdets art.

Kilde: Arbejdstilsynet

Syd- og Sønderjyllands Politi har på nuværende tidspunkt ikke sigtet nogen i sagen.

Da der er tale om en verserende sag, har Syd- og Sønderjyllands Politi ikke yderligere kommentarer, lyder det.

Flere børn end to

I Arbejdstilsynets rapport fra tilsynsbesøget kom det frem, at der var tale om to mindreårige, som firmaet havde hyret.

Ifølge Odsherred Kommunes borgmester, Karina Vincentz (Nyt Odsherred), er dette tal dog ikke korrekt.

Onsdag kunne borgmesteren nemlig fortælle TV 2, at der i virkeligheden er tale om seks børn i alderen 12 til 16 år, der har arbejdet for virksomheden, som er anklaget for ulovligt børnearbejde med asbest.

Læs også
Asbestfirma hyrede udsatte børn til hårdt arbejde
Læs også
Asbestfirma hyrede udsatte børn til hårdt arbejde

Heraf skulle mindst tre af de seks børn have arbejdet med asbest.

Borgmesteren kunne derudover fortælle, at børnene ifølge hendes oplysninger er blevet aflønnet med kontanter og elektronik, ligesom børnene har arbejdet om natten.

Fakta om asbest

Asbest er et naturligt mineral, som tidligere blev brugt meget i især byggematerialer og til isolering. Det er nu forbudt i Danmark og i de fleste andre lande, da asbeststøvet kan være årsag til visse kræftsygdomme, som først viser sig mange år efter, man har været udsat for det.

Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte (såkaldt malignt mesotheliom). Der er desuden væsentlig mistanke om, at asbest medvirker til kræft i svælg, tyk- og endetarm og i mavesækken.

Kilder: Miljøstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse

Dette bekræfter Karina Vincentz torsdag til TV2 ØST.

I besøgsrapporten, som TV2 ØST er i besiddelse af, står der ligeledes, at de to børn "var med på opgaven i forbindelse med skolepraktik".

Læs også
Ejer af asbestfirma frasiger sig ansvaret - kan ikke kende forskel på en 12-årig og en 22-årig
Læs også
Ejer af asbestfirma frasiger sig ansvaret - kan ikke kende forskel på en 12-årig og en 22-årig

Dette er ikke korrekt ifølge borgmesteren, eftersom ingen elever i kommunen var sendt i skolepraktik på det pågældende tidspunkt i september, hvor Arbejdstilsynet aflagde sit besøg.

Frasiger sig ansvaret

Onsdag lykkedes det Radio IIII og TV 2 at få ejerne bag LM Multiservice, Tobias Nielsen og Luini Joe Mammen, i tale.

Her fortalte ejerne, at de ikke kendte til asbest og dermed farligheden af det kræftfremkaldende materiale, inden Arbejdstilsynets besøg.

Læs også
Børn har udført livsfarligt arbejde for lokal virksomhed
Læs også
Børn har udført livsfarligt arbejde for lokal virksomhed

De fortæller også, at de hyrede en underleverandør, som stod for selve udførslen af opgaven, og dermed mener de ikke, at LM Multiservice kan være ansvarlige.

- Vi har et moralsk ansvar, men ikke et juridisk, sagde medejer Tobias Nielsen blandt andet til Radio IIII.

Erbil Kaya er ansat som virksomhedens advokat.
Erbil Kaya er ansat som virksomhedens advokat. Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Til TV 2 har medejer Luini Joe Mammen oplyst underleverandørens CVR-nummer, men det er ifølge mediet ikke muligt at søge på nummeret.

Alle CVR-numre består af otte cifre, mens underleverandørens består af syv, hvorfor det ikke findes i CVR-registret.

Efterfølgende har LM Multiservice hyret topadvokaten Erbil Kaya.

Læs også
Asbestvirksomhed hyrer topadvokat
Læs også
Asbestvirksomhed hyrer topadvokat

Kaya er kendt fra flere sager, der har haft stor bevågenhed. Han har blandt andet været forsvarer for den terrordømte Ahmed Samsam og hyret ind i sagen, hvor Elvira Pitzner blev anholdt for utroskab i Dubai.


Nyhedsoverblik