Det er store, tætte planter - og de er sjove at lege labyrint i for børnene.
Men for biodiversiteten har gyvelen på Skamlebæksletten ved Høve været et stort problem, og nu er en gruppe frivillige, med en bevilling på knap 600.000 kroner i ryggen fra Den Danske Naturfond, gået i gang med at rydde størstedelen af et syv hektar stort område for den vildtvoksende busk.
- Hele sletten var ved at gro til i gyvel. Først har man prøvet at slå det ned - men det kom tilbage, og stod endnu mere tæt end før. Nu har vi fået penge til at prøve at trække de her syv hektar op, siger Bente Ilsøe, der er tovholder for en gruppe frivillige med navnet Skamlebæk Naturlaug, der i samarbejde med bevillingshaveren Danmarks Naturfredningsforening i Odsherred er gået til kamp mod gyvelen for at sikre den unikke natur i området.
- Området her har været hjemsted for mange sjældne sommerfuglearter. Men ingen har set to af dem de sidste fem år. Nu håber vi, at vi får dem at se igen, når vi er med til at sikre deres unikke levesteder i området, siger Bente Ilsøe.
Blandt de sjældne sommerfugle i området er Foranderlig Blåfugl, Argusblåfugl og Dukatsommerfugl.
Trækkes op med rode
En stor del af pengene til rydningen er brugt til at hyre en lokal entreprenør, der har udviklet en særlig grab til en lille gravemaskine, der skal være særlig effektiv til at trække gyvel op med rode.
De planter, som maskinen ikke kan komme til, skal i stedet trækkes op manuelt af de frivillige i lauget.
- Området her er udpint overdrevsnatur. Og her kan en række sjældne plantearter leve. Et af problemer med gyvlen er også, at det tilføjer næringsstoffer til jorden, så de sjældne planter ikke længere kan vokse her, siger Bente Ilsøe.
Blandt de sjældne planter er Vellugtende Skabiose, der ellers kun er kendt for at vokse enkelte andre steder på Vestsjælland.
Ud over at tilføje næringsstoffer til jorden, så skaber gyvel også skygge, og fylder fysisk meget i området. Flere grupper med ældre buske får dog lov til at blive stående, da de også er et vigtigt levested for områdets insekter.
Kontrollerede afbrændinger
Odsherred Kommune rådgiver om projektet, og de skal også stå for et ekstra tiltag, der skal bekæmpe gyvelen og græsvækst i området.
Her er planen, at man vil forsøge sig med kontrollerede afbrænderinger af en del af området, for at bringe naturen tilbage til sin oprindelige stand. Det har blandt andet på den jyske hede vist sig meget effektivt til at standse græs.
Bente Ilsøe har sommerhus i området, og det bruger hun meget.
- Det bliver dejligt, når vi igen kan se havet, når vi går tur. Men det vigtigste er, at vi er med til at redde et meget særligt stykke natur. Kommunen kalder os ildsjæle - men den betegnelse hader jeg. Vi er her ikke kun et kort øjeblik, før vi brænder ud og fortsætter til det næste. Vi er grønne frivillige, der faktisk rigtig gerne vil det her. Det er det, der driver os, siger hun.
Skal fredes
Efter rydningen i år, så er det meningen, at området skal hvile i et par år. Derefter skal det igen ryddes, da det ventes, at en del gyvel igen vil spire i området.
Danmarks Naturfredningsforening og Odsherred Kommune har indledt en fredningssag, for at få hele Skamlebæksletten fredet.