Ung mand idømmes anbringelse for manddrab

Retten i Holbæk har netop afsagt dom over en 20-årig beboer på bostedet Ørbækskilde, der i december stak pædagogen Yamma Ahamadzai ihjel med en kniv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dømt til anbringelse på retspsykiatrisk på ubestemt tid.

Sådan lød dommen i Retten i Holbæk onsdag den 15. september over den 20-årige mand, der 30. december sidste år efter en uoverensstemmelse stak og snittede den 29-årige pædagog Yamma Ahamadzai 16 gange med en springkniv på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle. 

To knivstik ramte Yamma Ahamadzai i brystet, det ene var et 11 cm langt stik, perforerede både venstre lunge og hjertet og endte med at tage livet af ham.

quote Det her er en ulykkelig sag, en tragisk sag

Hanne Christensen, anklager

Det var en enig domsmandsret, der kendte ham skyldig i manddrab. Ifølge retten må han have indset det som overvejende sandsynligt, at knivstikkene kunne medføre døden.

Manden dømmes derfor for drab og ikke for vold med døden til følge.

Retten har lagt vægt på, at han har haft en springkniv samt antallet af stik i offeret, og at den 20-årige har løbet efter den dræbte. Men det betyder ikke noget for straffen – den ville have blevet anbringelse, uanset om det var drab eller vold med døden til følge.

Læs også
Fagforening i chok over drab på bosted - ansatte må aldrig arbejde alene
Læs også
Fagforening i chok over drab på bosted - ansatte må aldrig arbejde alene

Anklager Hanne Christensen havde rejst tiltale for manddrab og påstået en tidsubestemt anbringelse til behandling på en psykiatrisk afdeling. I sin procedure onsdag understregede hun det tragiske i sagen.

- Det her er en ulykkelig sag, en tragisk sag, hvor en ung mand passede sit arbejde, et arbejde han aldrig kom hjem fra. Vi ved også, at den tiltalte er psykisk syg og var sindssyg i gerningstidspunktet, sagde hun i retten. Hun understregede dog, at den 20-årige burde have indset, at pædagogen kunne dø af de knivstik, han påførte ham. Dertil kommer, sagde anklageren, at vidner har forklaret, at den 20-årige var i dårligt humør op til drabet, og han har også selv fortalt, at han gik med en springkniv i lommen.

Ville stikke pædagogen i armen

En mentalundersøgelse af den 20-årige har vist, at han er sindssyg og også var det i gerningsøjeblikket. 

I Retten har han forklaret, at han er diagnosticeret paranoid skizofren, og at han, under sin varetægtsfængsling på en psykiatrisk afdeling, har fået det bedre på grund af den behandling, han har fået.

Broren til Yamma Ahamadzai fortæller, at familien var fuldstændig i chok over drabet.

Den 20-årige har siden drabet holdt fast i, at hans intention var at stikke pædagogen i armen. Han troede ganske enkelt, at det var det, han havde gjort. Det fortalte han både til sin kammerat lige umiddelbart efter drabet, til politiet og i retten. 

Pædagogen er ramt med tre knivstik i armen og to i brystet. Dertil kom, at han har adskillige afværgelæsioner på arme og hænder.

Filmet skænderi førte til knivstikkeri

Under retssagen har anklageren afspillet en video optaget af en anden beboer på Ørbækskilde umiddelbart inden drabet. 

På videoen kan man se et skænderi mellem den nu dømte og pædagogen Yamma Ahamadzai. Den 20-årige skubber flere gange til pædagogen. På videoen kan man se, at pædagogen ikke viger tilbage og trækker sig, sådan som bostedets retningslinjer ifølge en kollega fra Ørbækskilde foreskriver. I stedet går han frem mod den 20-årige, og formentlig skubber pædagogen til den 20-årige, så han ryger ned på jorden. 

Læs også
Tiltalt for drab på pædagog: - Jeg følte mig glemt og overset
Læs også
Tiltalt for drab på pædagog: - Jeg følte mig glemt og overset

Den 20-årige har selv fortalt i retten, at han, mens han lå på jorden, tog den springkniv, han bar i lommen og stak ud efter pædagogen.

- Det er kommet frem under den her sag, at Yamma måske ikke har fulgt de retningslinier, der er på Ørbækskilde. Måske har han også begået fejl. Men jeg er nødt til at understrege, at skulle Yamma have begået fejl, så er ingen fejl så grelle, at det skal koste livet, sagde anklager Hanne Christensen under sin procedure.

Forsvarer: Svigt fra bostedet 

Den tiltaltes forsvarer Erbil Kaya startede sin procedure med at understrege det tragiske i, at et menneskeliv var gået tabt.

- Jeg tror alle sammen, at vi har en dyb medfølelse for Yammas Ahamadzais familie. Det har min klient og hans familie også. Men, sagde forsvareren og fortsatte: Min klient er også et offer i den her sag. Han har ikke fået den behandling, han skulle have haft, han, og forholdene på Ørbækskilde har været så kritisable, at Arbejdstilsynet efterfølgende har givet bostedet to strakspåbud, dels fordi bostedet ikke skulle have ladet beboerne have adgang til køkkenknive, og dels fordi man tillod, at pædagogerne arbejdede alene med de udadreagerende unge uden de rette sikkerhedsforanstaltninger, sagde Erbil Kaya.

Efter drabet er det kommet frem, at Yamma Ahamadzai var den eneste ansatte, der var på arbejde på matriklen, da overfaldet fandt sted og, at beboerne har haft adgang til knive på bostedet. Den 8. januar 2021 blev han begravet.
Efter drabet er det kommet frem, at Yamma Ahamadzai var den eneste ansatte, der var på arbejde på matriklen, da overfaldet fandt sted og, at beboerne har haft adgang til knive på bostedet. Den 8. januar 2021 blev han begravet.

Forsvareren påpegede også under sin procedure, at pædagogen ikke fulgte bostedets retningslinier.

- Jeg skal ikke tale dårligt om de døde, men der har jo været et svigt. Det har vi hørt fra Yammas kollega, der har vidnet her i retten. For mig at se har Yamma Ahamadzai ikke haft den rette uddannelse til jobbet, og det er jo også et systemsvigt, når man tager en medarbejder ind, der har arbejdet med unge mennesker, og pludselig skal han arbejde med psykisk syge, der er udadreagerende. Det er et svigt, sagde Erbil Kaya, der argumenterede for at den 20-årige ikke havde haft til hensigt at slå pædagogen ihjel, men udelukkende ville stikke ham i armen og derfor skulle dømmes for vold med døden til følge og ikke manddrab.

Den 20-årige udbeder sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.



Nyhedsoverblik