Virksomhed med stor fleksibilitet - her kan du møde, når du vil

Coronakrisen åbnede op for muligheder med mere fleksible arbejdspladser. Men i Asnæs har virksomheden Njord taget fleksibiliteten skridtet videre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Her kan de ansatte helt selv bestemme, hvor og hvornår de vil arbejde, så længe arbejdsopgaverne bliver løst, og det er noget medarbejderne sætter pris på.

- På de gode uger arbejder jeg i hvert fald fem timer om dagen konkret med tegnearbejde. Mit familieliv kræver en del rejser, men der kan jeg så tage arbejdet med. Jeg har for eksempel siddet i en autocamper i Geneve med computeren, så det kan man sagtens, siger Cecilia Vigilius, der er bygningskonstruktør i Njord.

Virksomheden producerer udhuse, som er konstrueret som glaskupler med sekskantede ruder, og har eksisteret siden 2020. Administrerende direktør og grundlægger af virksomheden Sif Orbesen betegner de fri rammer som et eksperiment, da hendes erfaringer fra tidligere jobs med faste arbejdstider har lært hende, at de nødvendigvis ikke fremmer effektiviteten:

Cecilia Vigilius har blandt andet haft arbejdet med til Geneve.
Cecilia Vigilius har blandt andet haft arbejdet med til Geneve. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Ved at sætte folk fri og give dem tid til refleksion og kreativitet, er jeg sikker på, at de bliver langt mere effektive, siger Sif Orbesen og fortsætter:

- Vi vil gerne have at folk føler sig godt tilpas, at de ikke render ind i stress, at der er plads til familielivet, og derfor arbejder vi med fleksible arbejdstider. Har man lyst til at tage en dag fri, fordi man skal hente et barn eller gå til lægen, så gør man det. Men der er selvfølgelig altid nogle deadlines og arbejdsopgaver, som der skal være styr på.

Der er i alt seks medarbejdere i virksomheden, og det er forskelligt, hvordan de benytter sig af fleksibiliteten, men de har hver især indrettet deres arbejdsliv på en måde, der passer ind i deres hverdag.

Sif Orbesen startede virksomheden Njord i 2020.
Sif Orbesen startede virksomheden Njord i 2020. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Jeg er ansat i Njord i 25 timer. Det er meget fleksibelt, og det betyder selvfølgelig, at jeg kan være der for mine børn, og at jeg bliver mindre stresset. Også mindre end jeg har været før på andre arbejdspladser, forklarer Nastasja Ernst, der er står for marketing og salg i virksomheden.

Glaskuplerne bliver sat sammen af flere mindre glasruder, som Carsten Torm skærer til med laser i produktionen. Han har ikke mulighed for hjemmearbejde, men han nyder alligevel fleksibiliteten. Når han har stået med opgaver, som tager længere tid, tager han en fridag, når det passer ind i arbejdet:

- De der faste rammer, det er sgu ikke lige mig. Så jeg har det fint med det her.

Frihed kræver ansvar

Nogle af de udfordringer, der kan være ved den store fleksibilitet er, at medarbejderne ikke nødvendigvis ser hinanden så meget i løbet af en uge, og derfor kan der gå meget information tabt. Det stiller krav til medarbejderne:

- Man skal være meget selvstyrende og meget selvansvarlig, og det er der jo nogle, der ikke har det godt med, forklarer Sif Orbesen.

Friheden stiller også krav til, at medarbejderne selv siger fra, når arbejdet begynder at fylde for meget:

Nastasja Ernst arbejder cirka 25 timer om ugen, så privatlivet også kan fungere.
Nastasja Ernst arbejder cirka 25 timer om ugen, så privatlivet også kan fungere. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Man har ansvar for at sige til, hvis man har brug for at skrue ned. Hos Njord er der en frihed til at sige højt, hvis man synes, at arbejdet begynder at gå for meget udover ens privatliv, lyder det fra Nastasja Ernst.

Men medarbejderne står ikke alene med det ansvar. Direktør i virksomheden, Paya Hauch Fenger, er opmærksom på, hvis folk har perioder, hvor de ikke er meget til stede:

- Hvis folk har arbejdet meget lidt i en periode, så er det selvfølgelig, fordi de er udfordret på et eller andet niveau, og der hiver jeg som regel fat i folk og får en snak med dem, om der er noget, de har brug for, om jeg kan hjælpe på en eller anden måde, eller om de har brug for nogle fridage. Og ellers hjælper jeg dem med at strukturere deres arbejdsopgaver og i det hele taget være mere sammen med dem.

Det stiller også krav til medarbejderne at have så meget frihed.
Det stiller også krav til medarbejderne at have så meget frihed. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Sif Orbesen bliver ofte mødt af skepsis fra folk, som hører om de meget fri rammer. Men hun kan blankt afvise, at medarbejderne i langt højere grad bliver hjemme hos deres børn:

- Jeg oplever tværtimod at det giver en ekstra energi, og har du energi, kan du også yde mere, når der er brug for det. 

Læs også
Guldborgsund Kommune matcher ukrainere med lokale arbejdspladser
Læs også
Guldborgsund Kommune matcher ukrainere med lokale arbejdspladser

Nyhedsoverblik