- Alle de brandfolk, som har svømmet i PFOS dagligt, skal selv betale for at blive testet. Det synes jeg principielt er forkert.
Sådan lyder det fra Keld Rasmusen, der er formand for Brandfolkenes Organisation. Torsdag mødes han med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), og han har et klart budskab:
- Vi vil gerne have udtaget 100 personer fra beredskabet, 100 fra Flyvevåbnet og 100 personer fra Søværnet, så vi kan få dem testet for at se, om de har forhøjede mængder PFOS i blodet. De skal være testpersoner i forhold til at finde ud af, hvad billedet er, og hvad der eventuelt videre skal ske, siger Keld Rasmussen.
Seriøse sundhedsfarer
Ifølge ham oplever både Flyvevåbnet, Søværnet og beredskabet en overrepræsentation i sygdomme som kræft og forhøjet kolesteroltal. Hidtil har de tænkt, at de mange år med arbejde i sod og røg gav dem en øget risiko for blandt andet kræft, men i foråret kom en ny faktor på banen.
Her kom det frem, at adskillige borgere havde spist kød fra kvæg i Korsør, der indeholdt massive mængder af det giftige fluorstof PFOS. Stoffet har tidligere været anvendt i blandt andet brandskum, og det fik brandfolkene til at reagere.
- Vi har jo de her tanker om, hvorvidt sygdommene skyldes, at vi har PFOS i blodet. Det skaber utryghed, siger Keld Rasmussen.
PFOS blev forbudt i Danmark i 2011. Det er udover brandskum blevet brugt til blandt andet imprægnering og kan også findes i mademballage, makeup og hudplejeprodukter. Undersøgelser har vist, at det øger risikoen for en række sygdomme som kræft, hormonforstyrrelser, dårligere immunforsvar og forhøjet kolesteroltal.
VIDEO: I juli fortalte vi om, at brandfolk ønskede at blive undersøgt for PFOS.
I udlandet er flere brandfolk blevet testet, og her har blodprøver vist forhøjede værdier af PFOS. I dagens udgave af Jyllands-Posten peger flere eksperter på, at det er en god idé at få testet brandfolkene.
- Der er seriøse sundhedsfarer ved PFOS, og det er endda forbundet med kræft. Det, synes jeg, er argument nok for at reagere. Med brandmændene har vi tilmed en befolkningsgruppe, som vi ved, har været tæt på dette stof, og dem er vi selvfølgelig nødt til at få undersøgt, siger Robert Niven, der er forsker og lektor på University of NSW i Canberra og har fulgt en lang række PFOS-forureningssager i Australien tæt.
Intet dansk belæg
187 borgere fra Korsør er blevet testet efter at have spist det PFOS-inficerede kød, og her blev der også fundet markant høje værdier af fluorstoffet i blodet hos flere af borgerne, men myndighederne har altså hidtil afvist at lade brandfolkene teste på statens regning. Derfor skal brandfolkene selv betale 2000 kroner for at blive testet, hvis de ønsker svar.
- Jeg er glad for, at borgerne fra Korsør er blevet testet, men jeg synes, det er forkert, at os, der nærmest har svømmet i brandskum med PFOS, ikke får samme mulighed. Det holder ikke. Der findes ikke undersøgelser af PFOS i brandfolk i Danmark, så jeg mener ikke, at der er noget belæg for at sige, at vi ikke skal testes med hjælp fra myndighederne. Vi savner vished, siger Keld Rasmussen, der selv tager medicin for forhøjet kolesteroltal.
- Det er vi mange, der gør, og vi kan ikke lade være med at tænke på, om det har noget med PFOS at gøre. Vi får at vide af vores læger, at vi bare skal lægge livsstilen om, men brandfolk er vant til at dyrke motion og bevæge os i jobbet, og vi synes selv, vi er i bedre fysisk form end den gennemsnitlige dansker. Derfor tror vi ikke, at det udelukkende skyldes livsstil, siger han.
Keld Rasmussen mødes med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard klokken 13.45 torsdag, og der er sat en halv time af til mødet.