Onsdag fik 28-årige Cecilie Roland taget en vigtig blodprøve. Den skal afgøre, om hun skal amme sit barn eller ej.
Da de fortalte os, at det var så høje værdier, at de troede, de havde lavet en regnefejl, og at det for spædbørn kan medføre dårligt immunforsvar og mindre vækst, så blev jeg desperat.
- Det er lidt knald eller fald det her. Hvis prøverne kommer tilbage og er rigtig dårlige, skal vi stå klar med en flaske med modermælkserstatning på sygehussengen på trods af, at jeg godt kan amme og har masser af mælk, men så er det simpelthen bare for giftigt for mit barn at drikke det, siger hun.
Cecilie Roland er en af de borgere, der gennem flere år har spist oksekød med høje værdier af det giftige fluorstof PFOS. I slutningen af sidste år kom det frem, at der var fundet store koncentrationer af giftstoffet i Korsør Rensningsanlæg. Det viste sig at komme fra den nærliggende brandskole, hvor man indtil 2001 anvendte brandskum med PFOS.
- Jeg blev desperat
Der blev efterfølgende taget prøver af området omkring brandskolen, og de viste, at en flok køer, der havde græsset i nærheden, indeholdt så høje værdier af PFOS, at myndighederne frarådede at spise kødet.
Desværre har Cecilie Roland spist kød fra kvæg, der har græsset i det område, de seneste 15 år. Hendes far er formand for det kogræsserlaug, der deler kødet, og også hendes to børn på halvandet og seks år har spist af kødet.
- I starten tænkte jeg ikke over, at det havde en konsekvens. Kødet var lækkert og økologisk og jeg vidste ikke, hvad det var for en type stof, eller hvor skadeligt det var i forhold til alt det andet, vi omgiver os med.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Da de fortalte os, at det var så høje værdier, at de troede, de havde lavet en regnefejl, og at det for spædbørn kan medføre dårligt immunforsvar og mindre vækst, så blev jeg desperat. Så ville jeg bare gerne vide nu, hvad mit tal var, så vi har arbejdet på højtryk for at få nogen til at hjælpe os, siger Cecilie Roland.
Bekymringer overtager
I begyndelsen blev hun og de andre borgere, der har spist kødet kastet rundt i systemet. Ingen ville tage ansvaret på sig på hjælpe dem med at blive undersøgt. Til sidst gik Region Sjælland ind i sagen, og Cecilie Roland er blevet behandlet som en hastesag.
Hun har termin 13. juni, og da PFOS gives videre gennem modermælken, er det vigtigt at få afklaret, om hun har så store mængder af det i sin krop, at hun skal undlade at amme sin nyfødte pige.
- Det er lidt bekymringerne, der har overtaget forventningens glæde her den sidste tid før termin. Jeg går hver dag og tænker på, om jeg bare skal tage beslutningen om at give flaske, eller skal jeg håbe på, at jeg kan amme? Men jeg har indstillet mig på, at det skal jeg nok ikke regne med.
- Jeg har et billede af, at jeg ligger der på sygehuset og lige har født min datter. Jeg vil bare gerne have hende op og have hende nær, og så skal jeg fravælge noget, som jeg virkelig holder af. Jeg elsker at amme og har haft nogle gode ammeforløb de to andre gange, så jeg tænker virkelig meget på den amning, siger den 28-årige mor.
- Min datter har fejlet alting
PFOS blev forbudt at bruge herhjemme i 2011. PFOS er stort set unedbrydeligt, og det øger risikoen for kræft, hormonforstyrrelser og dårligt immunforsvar. Især små børn er særligt følsomme over for giftstoffet.
Cecilie Roland er ikke bare bekymret for, om det barn, der ligger inde i hendes mave, kan være påvirket af det giftige fluorstof. Hun er også bekymret for de to børn, hun allerede har.
- Mit ældste barn har aldrig spist så meget af det kød, og han har heller aldrig fejlet ret meget. Den mindste derimod har altid fået kødet. Både da hun var inde i maven, og efter hun kom ud, og så har jeg jo også ammet hende. Hun har fejlet alting og været indlagt gang på gang, hvor de ikke har anet, hvad hun har fejlet. Det bekymrer mig, om hendes immunforsvar kan være skadet på grund af det her, siger Cecilie Roland.
Artiklen fortsætter under billedet.
Bliver fulgt fremadrettet
Børnene og hendes kæreste skal også have taget blodprøver på et tidspunkt, men lige nu har det været første prioritet at få højgravide Cecilie Roland undersøgt, så hun ved, om hun bør amme sit barn eller ej.
- Det er rigtigt dejligt, at jeg er i gang med forløbet nu. Ventetiden bliver ulidelig, men det er bare at væbne sig med tålmodighed og vente på svar, siger hun.
Hun og de øvrige borgere, der har indtaget det PFOS-holdige kød er tilknyttet Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus. Her hjælper de med at forklare prøvesvarene, når de kommer, og de kommer også til at følge borgerne fremadrettet for at se, om det får nogle følgevirkninger, at de har indtaget kød med så høje PFOS-værdier.