38.000 danskere kan gå tidligere på pension - sådan er den regionale fordeling

Den største andel af ansatte, der kan få glæde af regeringens nye udspil til en tidlig pension, bor i Region Sjælland. 38 procent kan gå før på pension.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi vil indføre en ordning til jer, der har været længst tid på arbejdsmarkedet.

Sådan indledte statsminister Mette Frederiksen (S) dagens pressemøde, der foregik på Danish Crown i Horsens, hvor hun præsenterede regeringens længe ventede bud på en ret til tidligere pension, bedre kendt som Arne-pensionen.

38.000 personer bliver omfattet i 2022, lyder forventningen. Ud af de 38.000 personer skønner regeringen, at 22.000 vil benytte retten.

En ret til tidlig pension var Socialdemokratiets helt centrale valgløfte i forbindelse med sidste års folketingsvalg.

Region Sjælland har den største andel, der kan gå før på pension

I Region Sjælland bor den største andel af personer, der har ret til tidlig pension, og som kan gå et, to eller tre år tidligere på pension.

Her i regionen får 7.000 personer gavn af regeringens nye udspil om ret til tidlig pension, hvis det bliver vedtaget. Det svarer til cirka 38 procent af dem, der har alderen til en tidlig pension.

Pensionsudspil
Læs også
I dag præsenterer regeringen sin nye pensionsplan - få overblikket her
Pensionsudspil
Læs også
I dag præsenterer regeringen sin nye pensionsplan - få overblikket her

Det betyder også, at vores landsdel har den største andel af særligt faglærte eller ufaglærte, der kan trække sig tilbage tidligt. 

Næstflest personer kan gå tidligt på pension i Syddanmark med 34,5 procent og dernæst 33,9 procent i Region Midtjylland.

Grafik: Lonnie Haugaard.

Optjeningsperioden opgøres fra 61 år

Regeringens udspil for nedslidte giver borgere på ordningen op til 13.550 kroner om måneden før skat. Beløbet nedsættes, hvis man har en pensionsformue på over to millioner kroner.

Ifølge regeringens udspil er der tale om en model, som udelukkende er baseret på objektive kriterier. Man skal ikke visiteres eller vurderes for at komme med på ordningen.

En anciennitetstrappe er afgørende for retten til tidlig pension. Den betyder, at personer med 42 års anciennitet kan gå et år tidligere på pension. Personer med 43 års anciennitet kan gå to år tidligere på pension. 44 års anciennitet betyder, at man kan gå tre år tidligere på pension.

Optjeningsperioden opgøres, fra man er 61 år. Det betyder, at en person skal have været på arbejdsmarkedet i en alder af 17, 18 eller 19 år for at få ret til tidlig pension.

3F hilser udspil velkommen

Fagforeningen 3F er begejstret for regeringens udspil, som giver deres medlemmer mulighed for at kunne trække sig tidligere tilbage.

- Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange af vores medlemmer, der vil kunne få rigtig stor gavn af det her. Vi byder det meget velkomment. Det, som der ligger i det nu, er, at det vil bliv en rettighed, som man får, efter hvor mange år, man har været på arbejdsmarkedet. Rigtig mange af vores medlemmer er startet i en tidlig alder og mange af dem har haft hårdt, fysisk arbejde, siger Jane Møller, der er lokalformand for 3F i Slagelse.

Hun kan endnu ikke udtale sig præcist om, hvor mange af deres medlemmer, der vil have glæde af tiltaget.

-Men vi er meget glade for det, der nu kommer frem, og det er også det, som vi har arbejdet på, at man kan få en værdig pension, siger formanden.

- Hovedårsagen er, at der er mange ufaglærte og faglærte, der har hårdt arbejde her på Sjælland. Når man kigger på uddannelsesniveauet, er der mange, der ikke har fået taget en uddannelse her på Sjælland kontra hovedstaden.

Her er hovedpunkter fra tirsdagens udspil fra regeringen:

  • Modellen er baseret på objektive kriterier, så man skal ikke visiteres eller vurderes til ordningen om tidlig pension.
  • Retten til at gå tidligt på pension baseres ud fra, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet, når man fylder 61 år.
  • Hvis man som 61-årig har været på arbejdsmarkedet i 44 år, har man ret til at gå på pension tre år før folkepensionsalderen.
  • Har man været på arbejdsmarkedet i 42 eller 43 år, har man ret til at gå på pension henholdsvis et og to år før folkepensionsalderen.
  • Perioder med barsel, deltidsarbejde og dagpenge tæller også med i optjeningsperioden.
  • Regeringen vurderer, at 38.000 personer i 2022 vil have mulighed for at benytte ordningen.
  • Regeringen skønner med betydelig usikkerhed, at 22.000 personer vil benytte retten til tidlig pension i 2022. Af disse forventes 6000 at komme fra beskæftigelse, mens den resterende del kommer fra efterløn og andre overførselsindkomster.
  • Personer, der opfylder kravene, kan hver måned få 13.550 kroner før skat i tidlig pension. Beløbet nedsættes, hvis man har en pensionsformue på over to millioner kroner.
  • Man kan supplere det månedlige beløb med udbetalinger fra sin egen pensionsopsparing, uden at ydelsen bliver sat ned.
  • Det bliver muligt at arbejde og tjene op til 24.000 kroner før skat om året, uden at ydelsen bliver sat ned.
  • Regeringen vurderer, at retten til tidlig pension kommer til at koste cirka tre milliarder kroner årligt.
  • På grund af coronakrisen vil regeringen de første år bruge af det økonomiske råderum til at finansiere retten til tidlig pension. Fra 2023 skal ordningen finansieres ved at tilbagerulle skattelettelser og ved at opkræve et større bidrag fra den finansielle sektor.
     

Kilde: Regeringen


Nyhedsoverblik