500.000 coronaprøver analyseret: - Det havde vi aldrig troet ville ske

Spoler vi tiden et lille år tilbage, havde ingen kunnet overbevise ledende overbioanalytiker Pia Krohn Hansen om, at man i denne uge ville have analyseret 500.000 coronaprøver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver eneste gang, sundhedspersonale eller syge borgere i Region Sjælland åbner munden for dernæst at få jaget en vatpind i svælget for en covid 19-test, bliver prøven sendt videre til Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

Afdelingen har nemlig en helt afgørende rolle i den danske kamp mod corona – for en test siger intet om smitte, før den er analyseret.

quote Vi startede med 400 prøver om ugen i marts måned sidste år – det, synes jeg i sig selv, var mange

Pia Krohn Hansen, ledende overbioanalytiker, Sjællands Universitetshospil

Dette arbejde står Pia Krohn Hansen i spidsen for her i regionen. Hun er nemlig ledende overbioanalytiker på Sjællands Universitetshospital, hvor man i denne uge rundede en halv million analyserede prøver.

- Hvis du havde spurgt mig i marts, havde jeg aldrig troet på, at vi ville runde en halv million prøver i januar, siger hun om den milepæl, der blev nået i den forgangne uge.

- Vi startede med 400 prøver om ugen i marts sidste år – det, synes jeg i sig selv, var mange.

Til sammenligning analyseres der aktuelt op mod 2.400 prøver i døgnet.

Pia Krohn Hansen, ledende overbioanalytiker, havde ikke ventet, at det nogensinde ville blive nødvendigt at teste så mange. Arkivfoto.
Pia Krohn Hansen, ledende overbioanalytiker, havde ikke ventet, at det nogensinde ville blive nødvendigt at teste så mange. Arkivfoto. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

En manuel start

Det hele startede sidst i februar sidste år, hvor den første, danske corona-patient blev fundet i Region Sjælland. Allerede i den følgende uge havde man fået lavet et setup til at køre analyserne, fortæller Pia Krohn Hansen.

- Men det hele var manuelt. Der var mange step i sådan en analyse.

At analysere coronaprøver kræver både fagkundskab og dyr teknologi. Arkivfoto.
At analysere coronaprøver kræver både fagkundskab og dyr teknologi. Arkivfoto. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Til en start havde man hverken de fornødne apparater eller hænderne til at gennemføre analyser i det omfang, som snart skulle vise sig nødvendigt. Med regeringens beslutning om at køre ind på en teststrategi mod corona udviklede behovet sig i løbet af efteråret til 1000 prøver om dagen.

- Vi har købt en masse apparater – syv styk – som vi kører de her PCR-analyser på. Vi har taget, hvad vi kunne få, som havde en ordentlig kvalitet. Og så har vi ansat ekstra folk – lige nu 17 – men vi skulle gerne op på 26-28 stykker ekstra, siger Pia Krohn Hansen.

Men det er indtil videre lykkedes på trods. Op mod jul blev der kørt 5.000 PCR-analyser i døgnet.

Læs også
Stigning i coronatest skaber mangel på bioanalytikere
Læs også
Stigning i coronatest skaber mangel på bioanalytikere

- Lige før jul, da vi havde 5.000 prøver om dagen, stod de i kø. Men i øjeblikket er 50 procent af vores prøver ude igen inden for 6-7 timer, fra vi har modtaget prøven, og 95 procent er ude igen inden for 19 timer, siger Pia Krohn Hansen og tilføjer:

- Det lader sig gøre, både fordi vi har personale, som forstår at planlægge, så det kører hele tiden – også bliver der taget ekstravagter. Selvom vi er trætte, så klør de bare på.

Personalet har ydet en stor indsats og taget mange ekstravagter. Derfor kan borgenre i Region Sjælland få hurtigt svar på deres prøver.
Personalet har ydet en stor indsats og taget mange ekstravagter. Derfor kan borgenre i Region Sjælland få hurtigt svar på deres prøver. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Hyldest til personalet

Derfor var der også god grund til at fejre bedriften med de 500.000 prøver, hvilket skete fredag.

Læs også
Corona-pusterum på sygehusene - bruger tiden på at uddanne personale
Læs også
Corona-pusterum på sygehusene - bruger tiden på at uddanne personale

Milepælen blev markeret til tonerne af Queens We are the champions samt smørrebrød til vagtholdet – og blomster til hver af de ansatte, fortæller Pia Krohn Hansen.

- Det er en betydningsfuld, samfundsmæssig opgave at være med til at udføre de her mange test. Til at starte med syntes vi, at vi fik for mange prøver, som ikke var smittet – da vi er vant til at få prøver fra syge mennesker. Men test har vist sig at være meningsfuldt – derfor giver det god mening at teste så mange.

Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital betjener hele regionen fra to mikrobiologiske afsnit i Slagelse og Nykøbing Falster og består af faggrupper som bioanalytikere, laboranter, molekylærbiologer, sekretærer, hygiejnesygeplejersker og læger.

Læs også
Region Sjælland udvider kapacitet: Centre klar til at fordoble antallet af tests
Læs også
Region Sjælland udvider kapacitet: Centre klar til at fordoble antallet af tests

Foruden Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Sjælland Universitetshospital analyseres coronaprøver fra regionens testtelte, det såkaldte samfundsspor, hos Statens Serum Institut.


Nyhedsoverblik