Corona-pusterum på sygehusene - bruger tiden på at uddanne personale

Antallet af indlagte patienter med covid-19 er svagt faldende på regionens fire akutsygehuse. Pusterummet bruges til uddannelse af personale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Personalet på regionens afsnit for covid-19 har haft susende travlt de seneste måneder, og mange syge coronapatienter har haft brug for pleje. Nu falder antallet af indlagte på afdelingerne, og det betyder, at de ansatte kan trække vejret en smule lettere.

quote Kontakttallet hænger som en mørk sky over os

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland

Det fortæller Leif Panduro Jensen, der er koncerndirektør i Region Sjælland.

- Vi har et lille pusterum, men vi fastholder det høje beredskab på trin 4b. Vi går ikke ned på trin 3, for der er stadig mange patienter med covid-19 og mange ubekendte faktorer, siger han.

Antallet af smittede er faldet efter den nuværende nedlukning. Men en af de ubekendte faktorer er cluster B1.1.7, den engelske variant af coronavirus, der er mere smitsom. Tirsdag estimerede Statens Serum Institut, at kontakttallet på virusvarianten er steget fra 0,8 til 1,07.

- Kontakttallet hænger som en mørk sky over os. Den er rykket lidt væk, men jeg tør ikke helt tro på det, skyen er der stadig, og derfor skal vi være klar til at tage imod mange nye covid-19-patienter, hvis den spreder sig, fortæller Leif Panduro Jensen.

Det er ikke mere end tre uger siden, at estimaterne viste, at vi skulle forvente en fordobling i antallet af smittede med den engelske variant. Så den forberedelse holder vi fast i, siger Leif Panduro Jensen, der er koncerndirektør i Region Sjælland.
Det er ikke mere end tre uger siden, at estimaterne viste, at vi skulle forvente en fordobling i antallet af smittede med den engelske variant. Så den forberedelse holder vi fast i, siger Leif Panduro Jensen, der er koncerndirektør i Region Sjælland. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Vi holder fast i at være forberedte 

Der er usikkerhed i beregningerne for cluster B1.1.7, fordi datagrundlaget er småt, men når kontakttallet er over 1, vil det betyde, at der bliver flere og flere nye smittede.

- Det er ikke mere end tre uger siden, at estimaterne viste, at vi skulle forvente en fordobling i antallet af smittede med den engelske variant. Så den forberedelse holder vi fast i, vi skal være forberedt på flere syge patienter - også på intensivafdelingerne, siger Leif Panduro Jensen.

Læs også
Corona har gjort studerende endnu mere ensomme
Læs også
Corona har gjort studerende endnu mere ensomme

En anden ubekendt faktor er, hvor mange af de nuværende nedlukninger der vil fortsætte efter den 7. februar.

- Stiger aktiviteterne i samfundet igen, så sker der også større smitte, og vi får mere travlt, men det er ikke meget, der tyder på store lempelser, så jeg er lidt mere rolig nu, siger Leif Panduro Jensen.

Pusterummet på covid-19-afsnittene bruges nu til at uddanne personalet. Mange forskellige faggrupper hjælper til på afsnittene og har brug for at få et brush up-kursus på sygepleje og på, hvordan man bedst passer covid-19-patienter, der skal være isolerede og har brug for avanceret ilttilskud.

- Det er personalet, vi bruger tid på nu - på at få dem opdateret, uddannet og forberedt, fortæller Leif Panduro Jensen.

Holder fast i samarbejde

Samtidig holder Region Sjælland også fast i samarbejdet med Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund og samarbejdet med kommunerne, der har modtaget medicinske patienter på de afdelinger, der er ryddet og omdannet til covid-19-afsnit for at aflaste sygehuspersonalet.

- Strengt taget har vi ikke brug for dem lige nu. Men vi bruger det som en beredskabsøvelse, sådan at vi finder ud af, hvordan de bedst kan bruge deres kompetencer, og hvor det giver bedst mening, så vi kan bruge den her lidt mere rolige tid til at blive klogere, hvis de for alvor kommer i spil, siger han.

Læs også
Sygehusenes koncerndirektør:
Vi er på et ekstremt niveau – og det kan blive værre endnu
Læs også
Sygehusenes koncerndirektør:
Vi er på et ekstremt niveau – og det kan blive værre endnu

I Region Sjællands beredskabsplan 4b er der i alt 165 sengepladser til covid-19-patienter. Antallet af indlagte ligger i øjeblikket på mellem 125-130 indlagte. De pladser, der er ledige, bliver brugt til andre patienter.

- Vi står i en situation, der er dobbelt. Vi skal være forberedte og forvente flere indlæggelser, og samtidig skal vi ikke overgøre antallet af patienter, der bliver udskudt, så vi skal ikke overgøre det. Vi skal sikre, at vi holder balancen, siger Leif Panduro Jensen. 

De fire akutsygehuse i Region Sjælland, der modtager covid-19-patienter er Nykøbing Falster Sygehus, Slagelse Sygehus, Holbæk Sygehus og Sjællands Universitetshospital. 

GRAFIK: Se de forskellige niveauer i Region Sjællands beredskab.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik