77 millioner til bedre kræftbehandling – sådan vil regionen fjerne forsinkelser og ventetid

76,6 millioner kroner til kræftområdet i regionen kan godt gøre en forskel, hvis pengene rammer der, hvor der er flaskehals, vurderer sundhedsøkonom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et enigt regionsråd er sent onsdag nået til enighed om en aftale for næste års budget. De største bevillinger går til kræftområdet med samlet 76,6 millioner kroner.

- Jeg er rigtig glad for den her aftale. Den investerer i hele kernen i vores arbejde i Region Sjælland; styrket behandling og fokus på vores borgere, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST.

Netop kræftområdet i Region Sjælland er stærkt udfordret af lange ventetider dels på behandling, hvor Region Sjælland har haft svært ved at holde trit med kræftpakkeforløbene, men også udskudte screeninger, hvilket særligt har været forårsaget af personalemangel.

I forvejen har regionen sat tocifrede millionbeløb af for at rette op på situationen og nu følger yderligere to millioner kroner til at realisere en otte-punktsplan, der er en række konkrete initiativer for, at Region Sjælland kan efterleve kravene for kræftpakkeforløb.

I 2020 lå andelen af registrerede kræftforløb, der blev gennemført inden for standardforløbstiden, på 72 procent i regionen. Det placerer Region Sjælland under landsgennemsnittet på den overordnede målopfyldelse, der ligger på 80 procent.

quote Hvis pengene rammer lige der, hvor der er flaskehals, kan de godt gøre en stor forskel

Kjeld Møller Pedersen, professor ved Syddansk Universitet

Problemet med manglende overholdelse af kræftpakkeforløb vil politikerne ligeledes søge afhjulpet ved at øge kapaciteten for udredning med CT- og PET-scanninger.

Her tilfører aftaleparterne yderligere 6,6 millioner kroner, som forventes at kunne give yderligere 1.200 PET-CT-scanninger årligt.

Ligeledes følger to millioner kroner til efteruddannelse af personale, så ventetid på screening for brystkræft kan blive bragt ned.

66 millioner kroner til nye strålekanoner

Den største post er samlet 66 millioner kroner til to nye strålekanoner på Næstved Sygehus – en investering, som fordeler sig med 46 millioner kroner i 2022, 19 millioner kroner i 2023 og en million i 2025, hvor udstyret efter planen skal flyttes fra Næstved til Køge Sygehus.

Ud af et samlet regionsbudget på i omegnen af 21 milliarder kroner, hvoraf langt hovedparten går til sundhed og sygehuse, kan en ekstra indsprøjtning til kræftområdet på 76,6 millioner kroner lyde af forsvindende lidt.

Men faktisk er der tale om et yderst anseeligt beløb, fremhæver Jakob Kjeldberg, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE. Han har ikke set aftalen, men siger generelt om regionernes mulighed for at disponere midler:

- Når vi taler om de her bevillinger, man kan flytte rundt på i frie midler, så er det ikke de vildt store midler, der er at flytte rundt på. Rigtig meget er låst, siger han og tilføjer:

- Dermed er en prioritering i den størrelsesorden en stor prioritering. Ser man i sådan en budgetaftale, så er der ikke ret mange andre områder, hvor man sætter særligt ind, der er større. Dermed har man gjort alt, hvad man kunne.

Læs også
Bred enighed om 2022-budget i Region Sjælland med særligt fokus på kræftbehandling
Læs også
Bred enighed om 2022-budget i Region Sjælland med særligt fokus på kræftbehandling

Kjeld Møller Pedersen, professor ved Syddansk Universitet, Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, fremhæver ligeledes, at det for regionen handler om at prioritere de midler, der kan flyttes på, rigtigt:

- Hvis pengene rammer lige der, hvor der er flaskehals, kan de godt gøre en stor forskel, vil jeg umiddelbart vurdere. Men det er jo ikke til at sige, om de justeringer, man laver, vil være en succes, siger han.

- Man skal bestemt ikke bare vifte det væk og opfatte det som ubetydeligt. Det er jo en styrkelse på udvalgte områder, så det kan helt afgjort gøre en forskel.

Det indgår i budgetforliget for 2022:

Næste års budget i Region Sjælland på 21 milliarder kroner er faldet på plads med opbakning fra alle Regionsrådets partier.


  • Et stort indsatsområde i budgetaftalen er kræftområdet. Regionsrådet har netop vedtaget en 8-punktsplan for kræftområdet, og med budgetaftalen bakkes 8-punktsplan op med ekstra 76,6 millioner kroner til kræftindsatsen. De mange millioner til kræftområdet vil blandt andet gå til investeringer i nyt udstyr og medarbejdere, som kan styrke udredning og behandling. Det indebærer også anskaffelse af to nye strålekanoner til Næstved Sygehus.


  • Det medicinske område er generelt udfordret af en høj belægning, og det er blandt andet en læring fra COVID-19, at der er behov for at robustgøre de medicinske afdelinger til at kunne håndtere svært syge patienter. Derfor er det besluttet at etablere fem semi-intensive senge på henholdsvis Nykøbing F. Sygehus og Holbæk Sygehus. De semi-intensive senge vil betyde et mindre pres på personalet, fordi de dårligste medicinske patienter overføres fra almindelige medicinske senge til semi-intensive senge. Der er større bemanding omkring hver semi-intensiv seng, og plejepersonalet er specialuddannet. Det betyder, at der kommer cirka 30 nye medarbejdere til det medicinske område. Personalet får samtidig tilbud om kompetenceudvikling, som vil gøre stillingerne mere attraktive. De medicinske afdelinger på sygehusene får således med budgetaftalen et løft med ekstra 16 millioner kroner om året i 2022. Det stiger til 20 mio kr. fra 2023.


  • Med budgetaftalen investerer Regionsrådet også 5,8 millioner kroner ekstra om året til at styrke behandlingen af patienter med blodprop i hjertet. Det betyder, at patienter med høj risiko for blodprop i hjertet indenfor 24 timer skal have udført en undersøgelse med røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer samt ballonudvidelse, hvis der findes forsnævringer. Det skal nu ske indenfor 24 timer, hvor det tidligere var inden for 72 timer.

Det er en vigtig og stor forbedring for patienter med blodprop i hjertet.


  • Også når det gælder høreapparater, sætter budgetaftalen igen i år ind med midler til at nedbringe ventetider. Der afsættes én million kroner til at udvide åbningstiderne i hørecentret på Sjællands Universitetshospital, Køge. Kortere ventetid til høreapparat har haft høj prioritet i Regionsrådet i hele valgperioden, og indsatsen har resulteret i en væsentlig nedbringelse af ventetiden til trods for en stigende efterspørgsel på høreapparater.

  • Region Sjælland har igennem en årrække haft fokus på den grønne omstilling. Det er blandt andet sket med investeringer i energioptimering af regionens bygninger og projekter, som skal nedbringe brugen af plast i organisationen.

Med sidste år budgetaftale for 2021 besluttede Regionsrådet at udarbejde en klimahandlingsplan, som i regionen skal igangsætte tiltag inden for grøn transport, indkøb og energiomstilling. Denne klimahandlingsplan understøttes i budgetaftalen med 7,5 millioner kroner. Derudover investeres i ladestandere til i alt 120 elbiler.

  • Med budgetaftalen er der også et ønske om at styrke den kollektive trafikbetjening mellem Næstved og Slagelse for at forbedre borgernes tilgængelighed til sygehusene i de to byer og for generelt at forbedre trafikforbindelsen. En direkte busforbindelse vil betyde færre skift og nedbringelse af rejsetiden. Som et toårigt forsøg etableres en ny ekspres busforbindelse mellem Næstved og Slagelse.


  • Der er i budgetaftalen også afsat midler til en ekstraordinær indsats i forbindelse med den såkaldte PFOS-sag, hvor Korsør-borgere har været udsat for PFOS-forureningen fra Korsør Brandskole. I budgetaftalen afsættes en halv million kroner til at medfinansiere et forskningsprojekt på Arbejds- og Socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, som skal afprøve, om kolesterolsænkende medicin kan øge udskillelsen af PFOS.

Der sættes i aftalen også en million kroner af til de miljømæssige sider af PFOS forureninger.

  • Det er en vigtig del af sundhedsindsatsen på de sociale institutioner, at borgerne har adgang til gode fysiske rammer, der understøtter idræt og bevægelse. På sikrede institutioner er vilkårene for fysisk aktivitet og idræt udfordrede. Aftaleparterne er enige om at afsætte i alt 13,4 millioner kroner til etablering af en multihal til idrætsformål og et motionsrum på Kofoedsminde.


  • Aftaleparterne er enige om at annullere en beslutning i budgetaftalen for 2021, så der fremadrettet ydes befordringsgodtgørelse ud fra kilometertakst. Det indebærer merudgifter til befordringsgodtgørelse på 7 millioner kroner årligt.


Kilde: Region Sjælland


Nyhedsoverblik