Apoteker står klar til at vaccinere mod corona - men vaccinerne er ikke dukket op

I kampen mod coronavirus vil Region Sjælland opgradere til 160.000 ugentlige vaccinationer. Men vaccinerne er ikke kommet frem til apotekerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire dage før juleaften håbede apotekerne rundt omkring i Region Sjælland, at de kunne have vaccineret de første borgere mod coronavirus.

Men vaccinerne til såkaldte drop in-vaccinationer er endnu dukket op hos apotekerne.

quote Vi lovede alle, at vi ville begynde at vaccinere mandag morgen, men vi måtte skuffe dem

Anita Albrechtsen, apoteker ved Svane Apotek i Ringsted og Slagelse

Det er, selvom Region Sjælland mandag den 13. december erklærede, at de vil opgradere til 160.000 ugentlige vaccinationer, hvor en del af værktøjet til at opnå det mål, er en aftale, som regionen har indgået med apotekerne.

- Det er dejligt med juleferie, men lige i år havde jeg faktisk håbet, at vi havde haft rigtig travlt med at vaccinere alle borgere i nærområdet mod corona. Så det er lidt ærgerligt, at vi ikke er i gang, fordi vi er klar, siger Anita Albrechtsen, apoteker ved Svane Apotek i Ringsted og Slagelse.

Det skal dog understreges, at Region Sjælland allerede nu har kapacitet til at vaccinere 167.000 om ugen. Apotekerne vil være en ekstra ressource, der bliver lagt oveni det tal.

Læs også
Corona-selvtests bliver revet væk - men kan man regne med resultatet?
Læs også
Corona-selvtests bliver revet væk - men kan man regne med resultatet?

Region Sjælland meddelte, at der var indgået en aftale med apotekerne om at udbyde vaccinationer i supplement til de praktiserende læger og regionens egne testcentre.

I den forbindelse lavede regionen en aftale med foreningen Apovac, som bistår landets apoteker med vaccinationerne, om skaffe vaccinerne til mandag den 20. december.

- Vi lovede alle, at vi ville begynde at vaccinere mandag morgen, men vi måtte skuffe dem, der kom, siger Anita Albrechtsen.

Derfor er vaccinerne ikke dukket op

Forklaringen bag de manglende vacciner hos de regionale apoteker skyldes ifølge Region Sjælland manglede kapacitet og en endnu ikke underskrevet leverandøraftale, der sikkert kan transportere vaccinerne fra Statens Serum Institut ud til apotekerne

quote Vi har ikke nogen tidshorisont

Trine Holgersen, direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og ansvarlig for vaccinationsindsatsen

- Den leverandøraftale er endnu ikke faldet på plads, og derfor har apotekerne ikke modtaget vaccinerne, og derfor er de ikke i gang med at vaccinere, siger Trine Holgersen, direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og ansvarlig for vaccinationsindsatsen, og fortsætter:

- Grunden til, vi har lavet den aftale er, at vi simpelthen ikke har kapacitet – vi har ikke lagerplads eller biler til at køre ud til apotekerne. Derfor var forudsætningen, da vi indgik en aftale med apotekerne, at vi skulle have en leverandøraftale.

Læs også
Patientrettighederne suspenderes i Region Sjælland
Læs også
Patientrettighederne suspenderes i Region Sjælland

Hvem er skyld i, at der ikke er faldet en leverandøraftale på plads?

- Selve leverandøraftalen indgås på vegne af tre regioner, og det er Region Nordjylland, der forhandler aftalen for de tre regioner, svarer Trine Holgersen.

Ud over Region Sjælland og Region Nordjylland er Region Midtjylland også med i aftalen.

Hos apotekerne i Ringsted og Slagelse er man klar til at vaccinere borgerne. Der er bare ikke nogen coronavacciner, så længe Region Sjælland ikke har indgået en leverandøraftale.
Hos apotekerne i Ringsted og Slagelse er man klar til at vaccinere borgerne. Der er bare ikke nogen coronavacciner, så længe Region Sjælland ikke har indgået en leverandøraftale. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

Hos flere apoteker i Region Hovedstaden tilbydes der allerede coronavacciner. Men Trine Holgersen forsikrer, at når så snart leverandøraftalen falder på plads, vil apotekerne her i regionen modtage vaccinerne.

- Omvendt vil jeg gerne påpege, at der er masser af ledige vaccinetider derude, og borgerne kan godt komme til. Der er aftaler med 154 praktiserende læger, og vi har ledige tider i vores vaccinationscentre, så der adgang til vacciner i Region Sjælland, tilføjer hun.

Hvad er tidshorisonten på at få vaccinerne frem?

- Vi har ikke nogen tidshorisont. Men jeg ved, at alle arbejder hårdt på at få tingene til at falde på plads, svarer Trine Holgersen.

Trine Holgersen, direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og ansvarlig for vaccinationsindsatsen.
Trine Holgersen, direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og ansvarlig for vaccinationsindsatsen. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Erfaringerne viser ifølge direktøren, at jo lettere adgang, der er til at blive vaccineret, jo flere vælger at tage imod tilbuddet om en coronavaccination.

- Vi vil meget gerne have apotekerne med, men vil også gerne have det med en aftale, hvor vi ved, at vaccinerne bliver behandlet ordentligt, når de bliver transporteret ud, siger Trine Holgersen.

Håber på 35 apoteker deltager

Omkring 35 apoteker i regionen tilbyder i dag vaccinationer mod influenza. Håbet for Region Sjælland er at opnå et tilsvarende antal vaccinationssteder for coronavaccine.

- Vi ved, vi kan gøre en forskel, siger Anita Albrechtsen og tilføjer:

- Det har vi vist før med influenzavaccinerne. Dengang apotekerne begyndte at vaccinere, var det lige pludselig et meget større antal mennesker, vi kunne vaccinere end årene før.

I praksis bliver adgangen til vaccinationer på apotekerne skåret over samme læst som hos de praktiserende læger.

Læs også
Underskriften er sat - Falck og Region Sjælland deler ambulancekørslen mellem sig fra 2024
Læs også
Underskriften er sat - Falck og Region Sjælland deler ambulancekørslen mellem sig fra 2024

Når regionen har fået tilmeldingerne fra apotekerne, lægger de navne og adresser på de apoteker, som har valgt at gå med i aftalen, hvorefter man på det respektive apoteks hjemmeside kan se, hvordan man booker tid.

Apoteker Anita Albrechtsen ved ikke præcis, hvor meget de får for at vaccinere. Hun vurderer dog, at det er i omegnen af 170 kroner, hvilket svarer til det beløb, som de praktiserende læger i regioner får for at give et vaccinestik. Region Sjælland kan lørdag ikke oplyse det nøjagtige beløb.

VIDEO: Region Sjælland er i gang med en omfattende indsats for at kunne revaccinere borgerne. Kom med bag kulisserne her.


Nyhedsoverblik