Underskriften er sat - Falck og Region Sjælland deler ambulancekørslen mellem sig fra 2024

65 ambulanceberedskaber i hele regionen skal fra 2024 deles mellem Region Sjælland og Falck. Sidstnævnte har hidtil kørt ambulancer i hel regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aftalen om, hvem der skal køre ambulancer i Region Sjælland i de næste mindst otte år, er nu faldet på plads og skrevet under.

Det skete i går, hvor Region Sjælland signerede aftalen med Falck, som fra januar 2024 skal køre ambulance fra Holbæk og Slagelse sygehuse, imens Region Sjælland selv skal køre ambulance fra Køge og Nykøbing F.

Aftalen er resultatet af, at regionen tidligere har besluttet at opdele ambulanceberedskabet i fire geografiske områder. Tidligere har Falck stået for alt ambulancekørsel – men nu bliver dele af opgaven overtaget af regionen.

quote Det er med stor respekt og ydmyghed, at vi nu overtager en del af ambulancedriften

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland

Nyheden om, at Falck fremover skal køre på en mindre kontrakt med Region Sjælland, blev allerede annonceret i starten af december. Siden har der så været en såkaldt stand-still-periode på ti dage, hvor den anden tilbudsgiver i udbudsrunden har kunnet klage.

- Vi er meget tilfredse med samarbejdet og kvaliteten i Falcks arbejde, som er et stærkt fundament at bygge videre på, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) i en meddelelse om, at aftalen nu er underskrevet.

Ambulancer i 85 år

Falck har haft ambulancekørsel her i regionen og i tidligere amter i det nuværende Region Sjælland i omkring 85 år.

Læs også
Ambulancekørslen splittes op i fire områder
Læs også
Ambulancekørslen splittes op i fire områder

- Vi ser frem til at udvikle akutberedskabet i samarbejde med Falck. Det er med stor respekt og ydmyghed, at vi nu overtager en del af ambulancedriften, siger Benny Jørgensen, der er præhospital direktør i Region Sjælland i samme meddelelse om det faktum, at regionen nu selv begiver sig ind i erhvervet for ambulancekørsel.

Der vil fra 1. februar 2024 blive indsat 65 ambulanceberedskaber og 23 sygetransportenheder i Region Sjælland.

Opdelingen mellem Falck og regionens egen drift har ingen betydning for den akutte hjælp til borgeren.

Her kan du se de fire områder, som ambulancekørslen fra 2024 vil være inddelt i. Foto: Region Sjælland
Her kan du se de fire områder, som ambulancekørslen fra 2024 vil være inddelt i. Foto: Region Sjælland Foto: Region Sjælland

Både Falcks og regionens ambulancer vil indgå i et samlet beredskab, hvor ambulancerne disponeres på tværs af områderne, så det altid er den bedst placerede ambulance, der bliver sendt til ulykkesstedet eller den akut syge patient.

- Både vores ambulancer og hele det præhospitale område har rykket sig utrolig meget de seneste år, og vi ser frem til at videreudvikle endnu flere innovative løsninger sammen med regionen, siger administrerende direktør i Falck, Jakob Riis.

Han lægger samtidig vægt på vigtigheden i, at der sikres en god overdragelse af reddere i de områder, hvor Falck ikke opererer efter begyndelsen af 2024.

Benny Steve Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland, regionsrådsformand Heino Knudsen, Jakob Riis, adm. direktør i Falck og Jørgen Mieritz, ambulancedirektør i Falck Danmark
Benny Steve Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland, regionsrådsformand Heino Knudsen, Jakob Riis, adm. direktør i Falck og Jørgen Mieritz, ambulancedirektør i Falck Danmark Foto: Bo Aagaard Simonsen/Region Sjælland

De nye kontrakter har en fleksibel løbetid – uden fast udløbsdato. Leverandør og Region Sjælland kan begge opsige kontrakten med tre års varsel, dog tidligst til kontraktophør den 1. februar 2030.

Helt aktuelt har Region Sjælland sammen med de øvrige regioner også afsluttet udbudsrunden om, hvem der skal flyve akutlægehelikoptere, hvoraf en har base i blandt andet Ringsted, fra efteråret 2023.

Læs også
Akutlægehelikoptere på franske vinger - ny klagesag over regionernes udbud
Læs også
Akutlægehelikoptere på franske vinger - ny klagesag over regionernes udbud

Her er valget faldet på franske SAF Helicopteres. Regionernes beslutning har den eksisterende leverandør, Norsk Luftambulance, siden klaget over til Klagenævnet for Udbud, hvorfor en kontraktunderskrivelse her lader vente på sig til starten af det nye år.


Nyhedsoverblik