Arbejdsgivere: Tag sager om førtidspension fra kommunerne

Samme regler for førtidspension skal gælde på tværs af kommuner. Derfor skal en styrelse - og ikke kommunerne - tildele førtidspension, foreslår DA.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hun har mistet sin balanceevne, førligheden i højre side og synet på højre øje. Desuden har hun svært ved at koncentrere sig.

Sannie Nielsen fra Præstø er diagnosticeret med sklerose og blev i sin tid indstillet til førtidspension af Vordingborg Kommune, da en arbejdsprøvning viste, at hun kun kunne arbejde 1,5 time om ugen.

Trods store smerter under de få timers arbejde om ugen, er hun alligevel blevet nægtet førtidspension af Vordingborg Kommune. Reglerne for tildeling af førtidspension blev nemlig strammet i 2013, hvor det blandt andet blev sværere for personer under 40 år at få førtidspension.

- Formålet har været at give flere mennesker muligheden for at blive en del af arbejdsmarkedet og det fællesskab, der er på arbejdsmarkedet – ikke nødvendigvis på fuldtid, men måske nogle få timer om ugen, som på sigt kan blive til flere. Men vi er klar over, at der også er nogle udfordringer, siger Maria Bille Høeg, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Besparelser i Vordingborg Kommune
Læs også
KL om førtidspension: Det individuelle hensyn er vigtigt
Besparelser i Vordingborg Kommune
Læs også
KL om førtidspension: Det individuelle hensyn er vigtigt

Samme regler på tværs af kommuner

Sannie Nielsen er nu kommet på kontanthjælp og er begyndt i endnu et aktiveringsforløb. Efter tre gange blev hun dog sygemeldt, fordi hun mistede førligheden i sine fingre.

Ifølge DA er en af udfordringerne med førtidspensionsreformen selve forvaltningen af de nye regler. De bliver fortolket på forskellige vis, og derfor bør der oprettes en ny styrelse med eksperter, der gør processen mere ensartet.

- Det er svært for kommunerne at finde en fælles linje, derfor foreslår vi at lave en central enhed under staten, som kan stå få visitationen af borgerne til førtidspension. Her er udgangspunktet borgerens egen arbejdsevne og helbredssituation. Derfor skal det være sagsbehandlere, der har kendskab til forskellige helbredsproblemer, for eksempel sklerose, der vurderer den enkelte borger. På den måde kan vi sikre en ensartet tilkendelse af førtidspension på tværs af kommuner, siger Maria Bille Høeg.

Sannie Nielsen
Læs også
Sannie Nielsen har sklerose: Kan ikke få tilkendt førtidspension
Sannie Nielsen
Læs også
Sannie Nielsen har sklerose: Kan ikke få tilkendt førtidspension

Ifølge tal fra Ankestyrelsen tildelte Vordingborg Kommune og Næstved Kommune førtidspension til henholdsvis 14 og 17 personer per 10.000 indbyggere i 2016. Til sammenligning tildelte Guldborgsund, Lolland og Slagelse Kommune førtidspension til 36, 44 og 32 personer per 10.000 indbyggere sidste år.

 


Nyhedsoverblik