8.000 danskere rammes hvert år af demens.
Men hvis man venter på en demensudredning her i regionen, kan man komme til at vente længe.
Vi kan ikke gøre andet end at beklage det rigtig meget
Ventetiderne i Region Sjælland er på nuværende tidspunkt så lange, at patienter må vente i over et år på at blive udredt for sygdommen.
En af dem er Steen Andersen. Han har demens og stået på venteliste til udredning siden februar måned.
Oprindeligt havde han en tid til udredning på Sjællands Universitetshospital onsdag den 9. august, hvor han skulle få svar på, hvilken behandling han eventuelt kan blive tilbudt.
Men hans tid blev rykket til august til næste år.
Ventetid på demensudredning i Region Sjælland
Sjællands Universitetshospital, neurologisk afdeling, Roskilde - 52 uger
Nykøbing Falster Sygehus, geriatrisk afdeling - 62 uger
Slagelse Sygehus, hukommelsesklinik - 66 uger
Kilde: Esundhed
En frustrerende situation for både ham og hans hustru Connie Andersen, som derefter valgte at kontakte samtlige hospitaler på Sjælland og Fyn og endte med at få en tid til udredning på Nordsjællands Hospital i næste måned.
Ikke alle har overskuddet
Parret er ærgerlige over den behandling, de har fået i Region Sjælland.
De er meget bevidste om, at de havde overskuddet til at kontakte andre regioner, men at andre nødvendigvis ikke har det samme overskud.
- Det er bare så vigtigt, at man får behandling hurtigt, for vi ved jo bare ikke hvor længe en behandling virker, siger Connie Andersen og fortsætter:
- Ventetiden er for lang, der kan jo nå at ske meget, og vi kan ikke få hjælp til noget, før Steen er udredt. Det er meget frustrerende, siger hun.
Uacceptable ventetider
Og at ventetiderne i regionen er blevet så lange er helt uacceptabelt.
Det erkender Anne Møller Ronex (R), der er formand for Sygehusudvalget i Region Sjælland.
- Det er utilfredsstillende. Men vi kan ikke gøre andet end at beklage det rigtig meget. Jeg er klar over, at det er en belastende situation at have symptomer på demens.
- Vi må bare se i øjnene, at vi ikke har en stor nok kapacitet i vores region, siger hun.
Problemet med de lange ventetider til demensudredninger findes i hele landet, hvilket også er en udfordring, hvis man vil henvise ud af regionen, mener hun.
- Det er ikke holdbart, hvis regionerne rykker rundt på patienterne, vi har behov for mere uddannet personale, som vi kan trække på, siger hun.
Ulighed i sundhed
Anne Møller Ronex forstår godt, hvis personer med demenssymptomer er frustrerede over situationen, og hun kan godt forstå, at Connie og Steen Andersen har taget sagen i egne hænder.
Men hun mener også, at deres historie er et eksempel på uligheden i sundhedsvæsnet.
- Hvis man er ressourcestærk, så kan man noget mere. Men der er ingen tvivl om, at hvis man er ramt af symptomer på demens eller er pårørende, så har man ikke kræfterne, det har vi set, når vi har forsøgt at henvise personer ud af regionen.
Anne Møller Ronex forventer dog også, at der allerede til næste år vil være afsat flere penge til området og dermed en kortere ventetid for patienterne.
- I januar 2023 vedtog vi en handleplan i sygehusudvalget, og vidste, at vi skulle sætte midler af til det. Derfor forventer jeg, at vi vil sætte penge af til at øge kapaciteten til næste år, da vi forhandler budget lige nu, siger hun.