Ifølge Region Sjælland fik 735 kvinder en mangelfuld brystundersøgelse i perioden fra marts 2013 til maj 2017.
Ni kvinder har efterfølgende fået konstateret kræft.
I et tilfælde ved lægerne, at kræften blev overset ved brystundersøgelsen. Kvinderne har ifølge Jyllands Posten kun fået udført en af de i alt tre undersøgelser, som kvinderne har krav på, hvis der er mistanke om brystkræft.
Og det er stærkt kritisabelt, mener Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge Jyllands Postens aktindsigt.
Men overlægen, der i perioden var ansvarlig for behandlingen af kvinderne, mener ikke, at reglerne er brudt.
- Det forlyder i medierne, at de her undersøgelser blev givet til patienter i tilfælde, hvor der var mistanke om brystkræft. Det er ikke tilfældet, siger Nikolaj Borg Mogensen, der er tidligere specialeansvarlig overlæge på Radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus.
Selvfølgelig skal man følge de rekommandationer, som man på nationalt plan er blevet enige om, at man skal tilbyde kvinderne, men krav har de ikke
- De her undersøgelser blev givet til kvinder, hvor der ikke var nogen brystkræftsymptomer.
Kvinder har ikke krav på en bestemt undersøgelsestype
I forsøget på at spare ressourcer, fik kvinderne kun foretaget en mammografiundersøgelse, der ikke kræver lægelige tilstedeværelse.
- Vi har ikke læger en masse, derfor må vi forsøge at få udnyttet de læger bedst muligt til opgaven, siger Nikolaj Borg Mogensen.
- Det er overdrevet at lave en komplet mammografi på kvinder, der ikke forventer at have cancer og som har et normalt mammografi.
Kun hvis mammografiundersøgelse gav grund til bekymring blev kvinderne tilset af en læge.
- Selvfølgelig skal man følge de rekommandationer, som man på nationalt plan er blevet enige om, at man skal tilbyde kvinderne, men krav har de ikke. De har krav på at blive vurderet med henblik på, om de har en brystsygdom eller ej. Men de har ikke krav på en bestemt undersøgelsestype, siger Nikolaj Borg Mogensen.
Men har I fulgt de regler, der er?
- Ja.
Udvalgsformand: Reglerne er ikke til fortolkning
Den holdning deler Annemarie Knigge (S), formand for sygehusudvalget i Region Sjælland, ikke. Hun mener slet ikke, at reglerne er til fortolkning.
Hvordan undgår I, at sådan en fejl sker igen?
- Det gør vi ved at gøre det fuldstændig glasklart for alle ansatte, medarbejdere og ledere, at man ikke fraviger fra de nationale kliniske retningslinjer. Det gør man under ingen omstændigheder. Vi ved godt alle sammen, at vores sygehusvæsen er enormt presset, vi mangler både penge og medarbejdere, men det er ikke nogen undskyldning, forklaring eller argument for at fravige de kliniske retningslinjer. Det skal bare være helt klart i vores system, og det har vi også fået lovning på fra administrationen, at det skal bøjes i neon, svarer Annemarie Knigge.
- Jeg har en tiltro og forventning om, at alle medarbejdere i vores system godt ved, at man aldrig på eget initiativ fraviger nationale kliniske retningslinjer, tilføjer hun.
Der er ifølge formanden for sygehusudvalget i meget bred politisk fokus på, at der skal være klarhed over forløbet på Radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus.
Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke ønsket at udtale sig om sagen.