På baggrund af udviklingen i Italien og andre lande ændrer Sundhedsstyrelsen nu sin risikovurdering for, om vi i Danmark kommer til at se tilfælde af covid-19.
- Vi er nødt til at være realistiske, og vi kan ikke love, at der ikke kommer smittede. Tværtimod må vi forvente, at der kommer smittede til Danmark, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.
Derfor har Sundhedsstyrelsen i dag tirsdag opdateret deres retningslinjer og ændret risikovurderingen.
- Vi har allerede i dag haft utallige henvendelser. Det her skaber en smule bekymring, siger formand for PLO Sjælland Camilla Høegh-Guldberg Spange til TV2 ØST.
Her er symptomerne på coronavirus
- Man kan være smittet uden at få symptomer. Men hos de fleste starter sygdommen med forkølelsessymptomer som for eksempel snue med næseflåd og nysen, ondt i halsen eventuelt ledsaget af lettere sygdomsfornemmelse og let temperaturforhøjelse.
- Oftest efterfølges tilstanden i løbet af et par dage af tilstoppet næse og hoste.
- I sjældne tilfælde kan coronavirus også være årsag til luftvejsinfektioner som for eksempel falsk strubehoste, bronkitis og lungebetændelse.
- Alvorlig sygdom ses først og fremmest hos ældre og svækkede personer.
- Smitte sker hovedsageligt ved nys eller host eller ved indirekte kontakt i form af sekret fra hænder.
- Der findes ingen specifik behandling for infektion med coronavirus. Personer, der har fået konstateret sygdommen, kan hjælpes med medicinsk behandling for at lindre symptomerne.
- Der er endnu ingen tilgængelig vaccine til beskyttelse mod sygdommen.
- De generelle anbefalinger for at undgå smitte med virus er:
- God håndhygiejne - det vil sige håndvask og eventuel hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
- Undgå kontakt med personer, der har tegn på forkølelse eller luftvejsinfektion.
- Host eller nys i engangslommetørklæde eller ærmet.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.
Mange opkald hos lægerne
Formanden for Praktiserende Læger i Sjælland forudser allerede nu, at udmeldningen fra Sundhedsstyrelsen kommer til at give regionens læger ekstra travlt.
- Jeg forestiller mig, at det vil komme i aften, fordi der har været den her udmelding, siger Camilla Høegh-Guldberg Spange.
Jeg kan godt forestille mig, at der vil være tryk på lægevægten her de næste par dage
- Jeg kan godt forestille mig, at der vil være tryk på lægevægten her de næste par dage. Det håber jeg også, at befolkningen har forståelse for. For der kommer mange telefoniske henvendelser hos de praktiserende læger og hos lægevagten.
Vigtigt at folk tager det roligt
Selvom frygten for coronavirus allerede trækker både danske og europæiske aktieindeks ned med markante fald, så er det afgørende at borgere forholder sig i ro og ikke panikker.
- Indtil videre håndterer folk det stille og roligt, og det skal de også fortsætte med, siger formand Camilla Høegh-Guldberg Spange.
- Vi får en del henvendelser, fordi folk er bekymret eller nysgerrige, fordi de har været ude at rejse for nylig. Jeg kan kun opfordre folk til at gå ind og kigge på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og bevare roen i første omgang.
Læs mere om coronavirus på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her.