Der er ikke længe til, før nattehimlen bliver dækket af fyrværkeri.
Og noget tyder på, at i år bliver ingen undtagelse. For danskerne regner med at bruge 415 millioner kroner på fyrværkeri op til nytårsaften, hvilket er en stigning siden 2016, hvor danskerne forventede at bruge 390 millioner.
Det viser tal fra Dansk Erhverv.
- Det ser vi som et sundhedstegn for den danske økonomi, lyder det fra Michael Ostenfeld, der er chefkonsulent hos Dansk Erhverv.
- Det er sådan, at fyrværkeri er en luksusting. Det er noget, der er smukt og noget, vi køber, når vi har penge. Og når salget stiger, så er det, fordi økonomien har det godt.
Hvis du kigger tilbage på 2016, er Region Sjælland den region, der bruger flest penge
Bruger færrest penge på krudt
Dykker man ned i tallene fra Dansk Erhverv, ser man samtidig, at Region Sjælland er den region i landet, som ventes at bruge færrest penge på krudt.
Borgerne i regionen forventer nemlig at bruge 100 kroner på fyrværkeri, mens blandt andre nordjyderne forventer at bruge 185 kroner.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Tilbage i 2016 forventede borgerne i Region Sjælland, at de ville bruge 199 kroner på krudt. Men hvorfor tallene viser sig sådan, har Michael Ostenfeld ikke er svar på.
- Det er nok en statistisk usikkerhed. Hvis du kigger tilbage på 2016, er Region Sjælland den region, der bruger flest penge. Der er nogle udsving, og vi kan ikke sige, at der er sket et eller andet, siger han.
Lige de her tal fra Region Sjælland, der har vi simpelthen ikke en god forklaring
- Lige de her tal fra Region Sjælland, der har vi simpelthen ikke en god forklaring.
Børnefamilier bruger flest penge
Tallene kan dog sige noget entydigt om, hvem det er, der har mest hang til krudt.
- Hvis vi skal tage den person, der typisk bruger mest, så er det en mand. Det er en med hjemmeboende børn, det vil sige i skolealderen, og han er mellem 40 og 50 år, siger Michael Ostenfeld.
- Hvis vi kigger på dem, der bruger færrest, så er det enlige, bor i en storby og uden børn.
Så børnene spiller ind?
- Ja, de nyder meget de her ting, og synes, det er lidt spændende. Vi andre kigger på det, fordi det er smukt at se på. Man kan også se, at hvis man bor i en storby, så er der en tendens til at bruge lidt færre penge på fyrværkeri, fordi der er mange andre omkring en, der bruger, og så stiller man sig bare hen til vinduet og kigger på, lyder det fra Michael Ostenfeld.