Helikopterudbud forsinkes næsten et halvt år efter klagesag

Arbejdet med at finde de rette kandidater til udbudsprocessen for akutlægehelikopterne har været ramt af flere udfordringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Først én, siden to og nu tre leverandører har efter en klagesag fået lov til at blive prækvalificeret til regionernes udbud af akutlægehelikopterordningen. Det turbulente forløb betyder, at hele udbudsprocessen bliver forsinket med samlet fem måneder i forhold til den oprindelige tidsplan.

Det fremgår af en orientering til de fem regioner, der driver de fire akutlægehelikoptere i fællesskab.

De fire akutlægehelikoptere, hvoraf den ene har base ved Ringsted, drives i dag af Norsk Luftambulanse, men kontrakten udløber i 2023. Derfor er der sat et udbud op, som på den ene side skal opretholde kvaliteten og bane vejen for videre udvikling og på den anden side sikre en konkurrencedygtig pris for ordningen, der i sidste ende betales af skatteborgerne.

Opgaven med at blive leverandør beløber sig til en værdi af 100 millioner kroner om året. Regionerne har ladet Region Midtjylland stå for det praktiske omkring udbuddet.

quote Vi er enormt optaget af at sikre en god og smidig overgang til den ny kontrakt i efteråret 2023

Henning Voss, præhospital direktør, Region Midtjylland

Medlem af styregruppen for akutlægehelikopterordningen og præhospital direktør i Region Midtjylland Henning Voss fortæller til TV2 ØST, at den forsinkede tidsplan ikke får konsekvenser for beredskabet:

- Vi er enormt optaget af at sikre en god og smidig overgang til den nye kontrakt i efteråret 2023, sådan at borgerne i Danmark ikke skal opleve et slip i helikopterdækningen. Vi har lavet en rigtig robust tidsplan – vi har indlagt 21 måneder til implementering af en ny kontrakt – så vi får sikret god tid til at ansætte personale og producere helikoptere. Hvis vi sammenligner med sidste gang, vi fik ny leverandør i 2013, havde vi en implementeringsperiode på kun 11 måneder.

En-to-tre kandidater

Regionerne har haft som et erklæret ønske at skabe en udbudsproces med tre-fire kandidater.

Men sådan gik det ikke. Kriterierne for at blive prækvalificeret medførte i første omgang, at det kun var den eksisterende leverandør, Norsk Luftambulanse, der kom i betragtning blandt i alt fem kandidater, der havde budt ind på at blive prækvalificeret til opgaven.

Resultatet blev imidlertid fundet "beklageligt" af den tværregionale styregruppe for akutlægehelikopterordningen, hvor man også har repræsentanter siddende fra Region Sjælland, og i november 2020 blev det besluttet at lade udbuddet gå om.

Artiklen forsætter under billedet.

Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning blev etableret i 2014 som supplement til regionernes eksisterende præhospitale beredskaber.
Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning blev etableret i 2014 som supplement til regionernes eksisterende præhospitale beredskaber. Foto: Anna Marin

Men heller ikke i anden runde lykkedes det at skaffe det antal kandidater, man havde lagt op til ifølge udbudsmaterialet. 

Foruden Norsk Luftambulanse blev nu også franske SAF Helicopteres med danske UNI-FLY som underleverandør prækvalificeret. Med to kandidater prækvalificeret blev det af styregruppen besluttet ikke at lade udbuddet gå om for tredje gang.

Men det vakte opsigt, at Europas største leverandør af akutlægehelikoptere, svensk-britiske Babcock Scandinavia, som også har baser i både Norge, Sverige og Finland, ikke kunne blive prækvalificeret.

Læs også
Udbud om lægehelikopter ramt af klagesag - kritiseres for at bryde reglerne
Læs også
Udbud om lægehelikopter ramt af klagesag - kritiseres for at bryde reglerne

Babcock Scandinavia indgav efterfølgende en klage til Klagenævnet for udbud, hvor Region Midtjylland blev beskyldt for at bryde udbudsreglerne. En kritik, som Region Midtjylland affejede med henvisning til selskabets økonomi.

- Det er ubestridt, at Babcock SAA (Babcock Scandinavia, red.) ikke opfylder ovennævnte mindstekrav, lød det fra Region Midtjylland i en kommentar til klagen i februar.

Regionen fandt endvidere en økonomisk støtteerklæring til Babcock Scandinavia fra moderselskabet i Sverige utilstrækkelig.

- Konkret handlede usikkerheden om, hvorvidt en vedlagt økonomisk støtteerklæring fra koncernens svenske moderselskab kunne anses for juridisk bindende, oplyser regionen i en orientering til de øvrige regioner.

Samtidig kom det frem gennem en aktindsigt hos Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning, at en luftfartsinspektør fra Trafikstyrelsen havde forladt en arbejdsgruppe tilknyttet udbuddet, fordi han mente, at udbuddet var skræddersyet til at favorisere en bestemt kandidat, nemlig det norske selskab, der de seneste år har udført opgaven.

Trafikstyrelsen fremsendte efterfølgende et dementi af den pågældende medarbejders kritik.

Fem måneders forsinkelse

Siden har Babcock Scandinavia i begyndelsen af april opnået at få medhold i sin kritik hos Klagenævnet for udbud.

Klagenævnet nåede i modsætning til regionerne til den konklusion, at Babcock lever op til de krav, som udbudsmaterialet foreskriver for prækvalificering, og pålagde derfor Region Midtjylland i en foreløbig kendelse at standse udbuddet den 9. april.

Læs også
Kun én klarede den indledende runde - nu skal udbud om lægehelikopter gå om
Læs også
Kun én klarede den indledende runde - nu skal udbud om lægehelikopter gå om

En lille uge senere besluttede styregruppen for akutlægehelikopterordningen, at Babcock Scandinavia alligevel kunne træde ind i konkurrencen om at blive næste leverandør af akutlægehelikopterordningen.

I 2020 blev akutlægehelikopteren på basen i Ringsted kaldt ud til 975 ulykker. Foruden basen i Ringsted står der tre akutlægehelikoptere i Jylland.
I 2020 blev akutlægehelikopteren på basen i Ringsted kaldt ud til 975 ulykker. Foruden basen i Ringsted står der tre akutlægehelikoptere i Jylland. Foto: Præhospitalet, Region Midtjylland

- Udbudsprocessen fortsætter med en forsinkelse på knap tre måneder. Forsinkelsen skyldes blandt andet, at Babcock skal have den nødvendige tid til at udfærdige deres tilbud og dermed konkurrere på lige fod med de øvrige to kandidater, fremgår det af et notat fra akutlægehelikoptersekretariatet.

I forvejen er udbudsprocessen forsinket to måneder som følge af at udbuddet gik om i november 2020.

Tre gode kandidater

Babcock Scandinavia har efterfølgende frafaldet klagen. 

- Vi vil gerne have mest mulig konkurrence blandt udbydere, der kan hjælpe os med den her opgave. Derfor har vi egentlig haft et ønske om 3-4 kandidater, nu har vi tre i konkurrencen – og det er vi rigtig tilfredse med, siger Henning Voss i dag om forløbet.

Han understreger samtidig, at ønsket hele tiden har været for regionerne at få flest mulige kandidater med i konkurrencen.

- Den daværende juridiske vurdering var, at der kun var to kandidater, der kunne prækvalificeres ud fra de krav, vi havde stillet, fordi vi havde en juridisk tvivl om, om Babcocks erklæring var juridisk bindende, og den tvivl har vi nu fået ryddet af vejen, fordi Klagenævnet har hjulpet os med at vurdere, at den er juridisk bindende, og så er vi tilbage der, hvor vi gerne vil være – at vi har tre gode bydere på opgaven.

Læs også
Milliardudbud om lægehelikoptere standset efter klageafgørelse
Læs også
Milliardudbud om lægehelikoptere standset efter klageafgørelse

Han mener, at regionerne nu har den bedste forudsætning for at opnå en god pris på helikopterordningen. I det endelige udbud bliver kandidaterne vurderet på økonomi, driftssikkerhed og kvalitet med en vægtning på henholdsvis 30, 30 og 40 procent.

I et skriftligt svar til TV2 ØST udtrykker Babcock Scandinavia glæde over muligheden for at kunne byde på ordningen. 

-  Vi er sikre på, at vi kan levere et konkurrencedygtigt bud til gavn for både patienter og skatteydere i et godt samarbejde med Regionerne. Vi har ikke yderligere kommentarer til sagen, lyder det.

Overgang til ny kontrakt ligger i oktober 2023, mens vinderen af den nye kontrakt findes primo december 2021.


Nyhedsoverblik