Sagen om 300 kræftpatienter, der ventede for længe på deres behandling i Region Midtjylland, får nu også konsekvenser her i regionen.
For Region Sjælland er gået i gang med en større gennemgang af, om også kræftpatienter her i regionen har ventet for længe på deres behandling, uden at blive ordentligt informeret om deres rettigheder.
Det viser sig, at der desværre er ni patienter, der har været forsinkede, uden at de fik information om deres rettigheder
Foreløbigt har gennemgangen ifølge koncerndirektør Jesper Gyllenborg ikke fået alarmlamperne til at blinke, men der er sket fejl, erkender han.
- Det viser sig, at der desværre er ni patienter, der har været forsinkede, uden at de fik information om deres rettigheder og blev spurgt, om vi skulle finde et andet tilbud. Det er en fejl, og der har vi ikke levet op til loven, de er nu blevet kontaktet og oplyst om, at de kan søge erstatning, siger han til TV2 ØST.
I de fleste af tilfældene er der tale om en til to dags overskridelse, oplyser han.
- Af de overordnede data, vi har nu, er der ikke noget, der tyder på, at vi har udfordringer af samme karakter, som det er kommet frem i Aarhus, forklarer koncerndirektøren videre.
Tilbage i marts kom det frem, at Aarhus Universitetshospital prioriterede sin økonomi over patienternes ret til behandling. Sagen har netop kostet to direktører på sygehuset jobbet.
Hospitalet har de mest avancerede tarmkræftoperationer i Danmark og opererer patienter fra hele landet for blandt andet fremskreden tarmkræft. Men en redegørelse fra marts 2023 viste, at patienterne i gennemsnit har ventet 12,7 dage udover den maksimale ventetid på to uger.
Nogle patienter har i de første måneder af 2023 ventet helt op til 70 dage på en operation.
Udtager stikprøver
I Region Sjælland er det blandt andet afdelingen Sundhedsstrategisk Planlægning i Regionsrådshuset i Sorø, der er i gang med at analysere data fra 2022 og de første måneder af 2023.
Vi er ikke inde og åbne hver enkelt journal
Gennemgangen sker på baggrund af udtræk fra regionens eget journalsystem, Sundhedsplatformen.
- Vi er ikke inde og åbne hver enkelt journal, men vi taler med medarbejderne på de enkelte kræftafdelinger for at samstemme med dem, om de kan genkende, de tal vi finder frem, så vi er sikre på, at de retvisende, fortæller Jesper Gyllenborg.
Når det er besluttet, at en kræftpatient skal opereres, må patienten ifølge loven maksimalt vente to uger.
Hvis de venter længere skal regionen foretage en indberetning til Sundhedsstyrelsen.
373 patienter accepterede forsinkelse
De tal, Sundhedsstrategisk Planlægning har analyseret, viser, at ud af godt 40.000 kræftbehandlingsforløb i 2022 og 2023 har der været 27 tilfælde, hvor bekendtgørelsen om de maksimale ventetider ikke er overholdt, hvoraf det altså er ni, som ikke er blevet indberettet rettidigt til Sundhedsstyrelsen.
Tallene viser også, at der i 2022 og 2023 er 373 patienter, hvor det oplyses, at "bekendtgørelsen er overholdt, men forsinket og patienten accepterer dette".
Foreløbig ved man ikke præcis, på hvilket grundlag patienterne har accepteret, at deres behandling blev forsinket. Men det vil blive en del af den undersøgelse, som sundhedsministeren har bedt om ovenpå kræftsagen fra Aarhus.
Resultat ventes klar om en måned
Der er i øjeblikket møder mellem de fem regioner og Sundhedsstyrelsen om, hvilke tal og hvad der helt nøjagtigt skal analyseres, så det bliver ens for alle fem regioner.
En del af de 373 patienter vil blive undersøgt nærmere.
- Vi skal tage et dybere kig ned i tallene, og vi er ved at drøfte færdigt med Sundhedsstyrelsen, hvordan den gennemgang skal være. Det bliver noget med en stikprøvevis journalgennemgang, hvor vi undersøger, hvordan kommunikationen med patienterne har været, siger Jesper Gyllenborg og tilføjer:
- I de 373 tilfælde, der er tale om her, har vi været klar over, at vi er på vej ud over den maksimale ventetid, fordi vi ikke kunne tilbyde behandling indenfor 14 dage, og så har der været en dialog med patienten, om hvornår vi kunne tilbyde en tid på en af vores kræftafdelinger her i regionen, eller om de gerne ville have, at vi fandt et andet tilbud et andet sted i landet.
Det endelige resultat af journal-gennemgangen ventes ifølge Region Sjælland klar om en måneds tid.