Nye strålekanoner skal styrke kræftbehandlingen

Nu kan strålebehandling blive mere målrettet den enkelte patient på Næstved Sygehus. Ved hjælp af kunstig intelligens målretter den strålingen efter patientens dagsform.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den første strålekanon ankom til Næstved Sygehus for nogle måneder siden. Der kommer endnu en til efteråret. Når det sker, vil to ud af de kun fem strålekanoner, der er på landsplan, befinde sig her i regionen.

De to maskiner har en samlet værdi af 66 millioner kroner, men patienter kan også forvente mere effektiv behandling og færre bivirkninger.

quote Gevinsten er, at vi på sigt, kan bestråle et mindre område

Eva Samsøe Hinsby, cheffysiker, Næstved Sygehus

- Det er nærmest revolutionerende, fordi det virkelig er højteknologi indenfor kræftbehandling. Derfor har det stor betydning for, hvad det er for en kvalitet, vi kan give patienterne, lyder det fra Anne Møller Ronex (R), der er formand for Sygehusudvalget i Region Sjælland.

Formand i Sygehusudvalget, Anne Møller Ronex (R), ser det som et stort løft af kræftbehandlingen i Region Sjælland.
Formand i Sygehusudvalget, Anne Møller Ronex (R), ser det som et stort løft af kræftbehandlingen i Region Sjælland. Foto: Kevin Rasmussen

Næstved Sygehus er nu med i en gruppe af få hospitaler, som tilbyder denne form for behandling. I 2019 startede de med at bruge maskinen på Herlev-Gentofte, og derudover bliver den brugt på Rigshospitalet.

Tilpasser sig patienterne

Den såkaldte stråleaccelerator, som går under navnet Ethos, kan bruges til mænd med prostatakræft og kvinder med kræft i underlivet.

Normalt bliver planlægning og behandling af en kræftsvulst baseret ud fra et øjebliksbillede fra en CT-scanning af patienten. Men området i bækkenet ændrer sig hele tiden, fordi blære og tarm kan fylde mere eller mindre alt afhængig af indholdet.

Næstved Sygehus leverer cirka 28.000 behandlinger mod kræft årligt.
Næstved Sygehus leverer cirka 28.000 behandlinger mod kræft årligt. Foto: Kevin Rasmussen

Derfor bliver man nødt til at stråle et område omkring svulsten, for at være sikker på, at svulsten bliver ramt hver gang.

Men ved hjælp af den nyeste computerteknologi og kunstig intelligens, som maskinen benytter, kan maskinen bedre lokalisere kræftsvulsten.

Næstved Sygehus behandler cirka 2.000 patienter i stråleterapien om året.
Næstved Sygehus behandler cirka 2.000 patienter i stråleterapien om året. Foto: Kevin Rasmussen

- I stedet for at patienterne skal tilpasse sig strålebehandlingen, så bliver strålebehandlingen tilpasset patienternes anatomi på dagen. Som det er nu, skal de fylde deres blære lidt mere eller tømme den, fordi sådan var det på CT-scanningen, men det kan maskinen tilpasse, forklarer Eva Samsøe Hinsby, der er cheffysiker på Næstved Sygehus.

Færre bivirkninger

Den kunstige intelligens definerer kræftsvulsten og det omkringliggende væv og beregner stråledosis ud fra det.

Læs også
Lang ventetid på kræftbehandling - Region Sjælland halter bagefter resten af landet
Læs også
Lang ventetid på kræftbehandling - Region Sjælland halter bagefter resten af landet

- Vi skal forvente, at der bliver brugt et par minutter ekstra per patient sammenlignet med de andre acceleratorer, men gevinsten er, at vi på sigt, kan bestråle et mindre område. Hvis vi kan undgå at bestråle det her ekstra område, som vi ellers bliver nødt til, så giver vi en mindre dosis til det omkringliggende væv, som vil lede til færre bivirkninger, må man formode, siger Eva Samsøe Hinsby.

Den første maskine har, på de måneder den har været i brug, behandlet 30 patienter og gennemført over 300 strålebehandlinger.

Målet er, at den skal behandle omkring 400 patienter om året.


Nyhedsoverblik