Hos kræftrådgivningen i Næstved er der hver dag åbent for patienter. Her kender de alt for godt til den situation, patienter bliver bragt i, når de venter på behandling
- Nogle betegner det som en osteklokke, at du er lidt sat på stand by, fortæller Anne Vibeke Steffens, der er Rådgivningsleder hos Kræftrådgivningen i Næstved.
Og kræftpatienterne i Region Sjælland er nogle af dem, der kan komme til at opleve en ekstra lang periode, hvor de må vente på behandling.
Når det drejer sig om lunge- og brystkræft, skal man i Region Sjælland nemlig vente længere på en kirurgisk behandling, efter man har modtaget en henvisning, end man skal andre steder i landet.
- Det er selvfølgelig skuffende, men på den anden side er det heller ikke så overraskende, sådan har det jo set ud i flere år, siger Jørgen Nørgaard Jørgensen, der er formand for Regionsudvalg Sjælland under Kræftens Bekæmpelse.
- Og selvom regionen har gjort en masse for at rette op på det, så er det altså ikke lykkes endnu, siger han.
Går bedre end tidligere
I hver kræftpakke er der såkaldte forløbstider, som er en faglig rettesnor for, hvor lang tid det anbefalet skal tage fra henvisning til opstartet behandling. For brystkræft er det 27 dage, mens det for lungekræft er 44 dage.
Af de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen fremgår det, at 39 procent af brystkræftpatienterne starter på kirurgisk behandling inden for standardforløbstiden i Region Sjælland. På landsplan er tallet 64 procent.
For lungekræftpatienter gælder det, at 43 procent af patienterne i Region Sjælland starter kirurgisk behandling inden for standardtiden. På landsplan er tallet 75 procent.
De tal er dog en forbedring, hvis man sammenligner med samme kvartal sidste år. Her kom 22 procent brystkræftpatienter i kirurgisk behandling indenfor den anbefalede forløbstid, mens tallet var 41 procent for lungekræftpatienter.
- Jeg har jo en lille glæde i, at det går bedre end det har gjort. Det har jeg på borgernes vegne, men også, fordi det er lykkedes med så få ressourcer, som vi har. Men det er ikke en stor glæde, fordi vi præsterer jo stadig ikke det, vi skal kunne, siger Anne Møller Ronex (R), der er formand for sygehusudvalget i Region Sjælland.
Forklaringen på de lange ventetider skal findes i udfordringen med at rekruttere sundhedsfagligt personale her i regionen - særlig radiologer, som laver røntgen af brystkræftpatienter, og patologer, som undersøger lungevæv, er svære at få fat i.
- Vi prøver at købe os lidt frem med konsulenter, men det er klart, at det giver os jo ikke mulighed for at planlægge lidt mere langsigtet, siger Anne Møller Ronex, der har en forhåbning om, at den aftale, som Region Sjælland og Region Hovedstaden har indgået om at deles om speciallæger vil gøre en forskel.
- Det har vi jo taget fat på, og der skal faktisk ske en markant forbedring af, at vi kan få nogle lægetimer fra dem, allerede her i 2023, siger hun.
Hos kræftens bekæmpelse håber de også, at den udvidede aftale med Region Hovedstaden vil være med til at løse problemet, men de mener også, at problemet skal løses højere oppe.
- En udbygget samarbejdsaftale mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland kunne hjælpe - men især reformen af sundhedssystemet, siger Jørgen Nørgaard Jørgensen fra Kræftens Bekæmpelse.
I kræftrådgivningen i Næstved fortsætter de svære samtaler med patienterne.
- Det er jo det, der gør, at man kan være i det her sygdom, at man kan få talt om sine tanker og sine overvejelser og møde nogle, som kender behandlingssystemet, siger Anne Vibeke Steffens.