Nu er ambulancedriften delt i to

Der kommer flere ambulancer, flere reddere og flere ambulancebaser spredt ud over regionen, lover Region Sjælland, som overtager halvdelen af ambulancedriften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når solen står op torsdag den 1. februar, er det til en ny hverdag for ambulanceredderne i Region Sjælland.

Fra midnat er det nemlig ikke kun Falck, men også Region Sjælland der skal stå for ambulancedriften i regionen. 

Region Sjællands selskab kommer til at gå under navnet Ambulance Sjælland.

quote Vi kommer til at have flere ambulancer på gaden end i dag. Samtidig er der flere reddere til at bemande dem end i dag

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland.

Samtidig vil folk blive mødt af helt nye ambulancer på vejene.

- Vi kommer til at have flere ambulancer på gaden end i dag. Samtidig er der flere reddere til at bemande dem end i dag, siger præhospital direktør Benny Jørgensen, der er ansvarlig for både Falcks og Region Sjællands ambulancedrift i regionen.

Trods flere ambulancer tør han dog ikke love, at ambulancerne vil komme hurtigere, end de gør på nuværende tidspunkter.

Læs også
Se de nye ambulancer - kan fjerne dødsensfarlige bakterier med ultraviolet lys
Læs også
Se de nye ambulancer - kan fjerne dødsensfarlige bakterier med ultraviolet lys

- Selvom der er flere ambulancer end i dag, så vil de ikke stå og vente i en garage et sted, siger han og tilføjer:

- Vi skifter fra et beredskab, hvor man arbejder med responstider som udgangspunkt, til i stedet at have et beredskab, hvor vi arbejder med, hvor mange baser der er rundt i regionen. 

Deler regionen imellem sig

I den sydlige og østlige del af regionen skal Ambulance Sjælland rykke ud, mens Falck vil køre i den nordvestlige del. 

Sådan er regionen delt i den nye ordning.
Sådan er regionen delt i den nye ordning. Foto: Region Sjælland

I praksis, så vil ambulancerne dog køre over hele regionen på kryds og tværs, og det vil altid være nærmeste ambulance der kommer. 

Det betyder, at det sagtens kan være en ambulance fra Falck, der henter en patient på Falster.

- Begge selskaber kører på lige fod, og vi sender den ambulance, der er nærmest, uden at kigge på hvilket selskab, de kommer fra, siger Benny Jørgensen.

Mangler folk

Det begyndte som en svær start på det nye udbud, da en række reddere i foråret 2023 trådte frem på TV2 ØST, efter regionens lønkatalog blev kendt. 

Redderne frygtede , at de ville gå ned i løn, når de skiftede overenskomst, fordi Falcks overenskomst med 3F havde et større fokus på løn.

Imens havde FOAs overenskomst med Ambulance Sjælland omvendt større fokus på frihed og social sikkerhed.

Historien skræmmer

Når urviseren peger på midnat natten til torsdag, så er det en historisk stor ændring, der gennemføres. I 85 år har Falck sammen med den i 1963 opkøbte konkurrent Zonen stået for størstedelen af ambulancedriften i vores landsdel.

Det er dog ikke første gang, at Region Sjælland har prøvet at udbyde ambulancekørslen. 

Kort efter sin etablering i 2007 gik det i 2009 galt for regionen, da selskabet Samariten skulle overtage kørslen i størstedelen af Region Sjælland.

Selskabet vandt efter et udbud i sommeren 2008 ambulancetjenesten i fem af i alt seks områder i Region Sjælland. Samariten bød det beløb, der hidtil var betalt for ambulancekørslen, mens Falck ville have 100 millioner kroner mere end den pris, regionen hidtil havde betalt.

Selskabet kunne dog ikke blive enige med ambulancepersonalet om en overenskomst - og endte til sidst med kort varsel at kaste håndklædet i ringen og droppe deres engagement i Region Sjælland. 

Roskilde Brandvæsen endte herefter med at køre ambulance i en del af regionen, mens Falck fortsatte i resten af området indtil det næste udbud.

Dengang tegnede det til, at der ville komme til at mangle et betydeligt antal medarbejdere når ordningen skiftede. Det lader dog ifølge Benny Jørgensen ikke til at blive tilfældet.

- Vi kommer til at mangle folk i forhold til det, der var vores håb. Men fra midnat vil der samlet set være omkring 50 flere reddere til at køre ambulancerne i Region Sjælland, end der er i dag, siger han. 

Hvor Falck tidligere havde 682 ansatte til at betjene ambulancerne i Region Sjælland, så er tallet nu 732 for de to selskaber tilsammen.

Læs også
Reddere tøver med at tage job i regionens ambulancer: - Vi går ned i løn
Læs også
Reddere tøver med at tage job i regionens ambulancer: - Vi går ned i løn

I januar var der op til 52 ambulancer i løbende drift i regionen. Fra midnat vil det tilsvarende tal være 58 hos Ambulance Sjælland. 

Det er dog fortsat færre end krævet af Region Sjælland i det oprindelige udbud.

- Sådan må det være fra starten. Men vores forventning er, at vi kommer op på 65 ambulancer senere i år, når vores hold af reddere under uddannelse er færdige. Det er i øvrigt det største hold i mange år, siger Benny Jørgensen.

Samarbejde med tillidsmænd banede vej

Ifølge fællestillidsmand hos Ambulance Sjælland, Morten Kelsen, så ser tingene godt ud før premieren på den nye ambulancetjeneste.

- Selvfølgelig mangler der stadig folk, men ikke så mange som tidligere. Jeg tror, at mange kolleger i en periode har oplevet at være presset af personalemangel, men min forventning er, at det bliver lettere fremover, når eleverne kommer fra skole, siger han.

Morten Kelsen er fælledstillidsmand i Ambulance Sjælland.
Morten Kelsen er fælledstillidsmand i Ambulance Sjælland. Foto: Caroline Thomsen - TV2 ØST

Han mener, at det er et langt forberedelsesarbejde, der gør overgangen nu forholdsvis let - og som samtidig har betydet, at Ambulance Sjælland har tiltrukket mange ansatte fra Falck.

- Allerede for to år siden, da Region Sjælland nok begyndte at overveje at hjemtage hele eller dele af ambulancekørslen, tog de fat på os tillidsmænd og til ambulanceledelsen for at høre, hvordan man kunne gøre det bedre. Og var der konkrete udfordringer, så satte man sig ned og forhandlede med medarbejderne på de enkelte stationer, fortæller han.

Det kunne være lønspørgsmål - men også helt ned til indretningen af remedier i hverdagen, man så på.

- Jeg er paramediciner, og vi blev for eksempel inddraget i arbejdet med at indrette udstyr og afprøve udstyr og biler. Og det, at man bliver hørt, det tror jeg betyder meget, siger han dagen før premieren på den nye ambulancetjeneste.

Baser stadig under opførelse

Både Falck og Ambulance Sjælland starter det nye udbud med helt nye ambulancer, der er kraftigere og indrettet med bedre udstyr end hidtil.

Samtidig har de eksempelvis luftaffjedring, der har været et stort ønske hos redderne.

Ambulancerne er i vidt omfang allerede sendt på gaden, så redderne kender deres udstyr. Og i det hele taget vil der være en glidende overgang til den nye ordning.

- Jeg tror, at det er en god ting, at det ikke er sådan, så redderne mødes på deres station til midnat og bytter radioer mellem selskaberne. Vi samarbejder, og det er en god ting, tror jeg, siger Morten Kelsen.

En række nye ambulancebaser, som skal bruges af Ambulance Sjælland er dog endnu ikke klar.

Der er blevet indkøbt nye ambulancer til både Falck og Ambulance Danmark som led i det nye udbud.
Der er blevet indkøbt nye ambulancer til både Falck og Ambulance Danmark som led i det nye udbud. Foto: Caroline Thomsen - TV2 ØST

Det har hele tiden været kendt, at de ikke ville stå klar torsdag - men vinterens elendige byggevejr har yderligere gjort processen svær, siger Benny Jørgensen.

Indtil da er det aftalt, at Ambulance Sjælland lejer sig ind i Falcks gamle faciliteter.

- De første nye baser indvies den 19. februar i Stege og Ringsted. Dernæst kommer Vordingborg og Faxe midt i marts og Nr. Alslev og Haslev i starten af april. Det tager den tid, det tager at bygge dem. Redderne skal ikke arbejde midt i en byggeplads, siger Benny Jørgensen.

Vil hjælpe borgerne derhjemme

Regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen (S) mener, at det nye beredskab skal bidrage til en bedre behandling af patienter ude i lokalsamfundene. 

Heino Knudsen (S) ser meget frem til at det nye ambulanceselskab går i luften.
Heino Knudsen (S) ser meget frem til at det nye ambulanceselskab går i luften. Foto: Caroline Thomsen - TV2 ØST

- Hvis man kigger tilbage i tiden, var en ambulance mere en transport til sygehuset, og i dag er det jo et behandlingssted, og vi vil gerne kunne bruge det endnu mere til at hjælpe vores borgere, siger Heino Knudsen og fortsætter: 

- Vi vil gerne kunne løse endnu mere ude i borgernes eget hjem i fremtiden, så flere kan undgå at komme på sygehuset.

Ambulance Sjælland skal køre til og fra hospitalerne i Køge og Nykøbing Falster, hvor Falck står for ambulancekørslen ved Holbæk- og Slagelse sygehus.



Nyhedsoverblik