Et nyt forsøg med nærklinikker, drevet af Region Sjælland, skal være med til at løse manglen på praktiserende læger her i området. Den første klinik åbner i Nakskov. Kalundborg får den næste. Det besluttede en enigt regionsråd mandag.
- Først og fremmest handler det jo om, at vi har en lægemangel. Når der er opstået udbudsklinikker og nu også de nye nærklikker, så er det udtryk for, at vi mangler praktiserende læger i dag, fastslog regionsrådsformand Heino Knudsen (S).
De nye nærklinikker er et supplement til praktiserende læger og de private udbudsklinikker. Men flere politikere pegede på, at den praktiserende læge stadig er den fortrukne.
- Jeg vil gerne understrege, at de praktiserede læger er vores førstevalg. Men vi kan ikke skaffe nok i øjeblikket, sagde Heino Knudsen.
Han blev suppleret af Venstres Jacob Jensen:
- Der er ingen tvivl om, at den klassiske familielæge – den praktiserende læge - er det vi bør satse på i fremtiden. Derfor skal vi også sideløbende med, at vi sætter forsøget med nærklinikkerne i gang, forsøge at finde løsninger og tilbud, der kan gøre det mere attraktivt at arbejde som praktiserende læge her i regionen, lød det fra Jacob Jensen.
Syv kommuner kan få nærklinikker
Sundhedsministeriet gav i september i år regionen tilladelse til at oprette regionale forsøgsklinikker - nærklinikker. Nærklinikkerne bliver etableret i tæt samarbejde med et akutsygehus.
- Målet er også at understøtte og skabe et endnu bedre tilbud de steder, hvor vi er udfordrede. Det skal ske ved, at vi bruger den knowhow, viden og kvaliteter, vi har i vores sygehussystem til at understøtte de læger, der er lokalområdet, forklarede Heino Knudsen.
I alt har Sundhedsministeriet givet dispensation til, at regionen kan etablere de nye nærklinikker i syv kommuner: Slagelse, Vordingborg, Kalundborg, Odsherred, Holbæk, Guldborgsund og Lolland.
Det bliver altså Nakskov, der kommer først, fordi lægemanglen er størst dér.
- Med placeringen af de to første nærklinikker får vi en fornuftig geografisk spredning. Hvor Nakskov samarbejder med akutsygehuset i Nakskov, mens Kalundborg bliver tilknyttet sygehuset i Holbæk. Det bliver et stort stykke arbejde at komme i gang med for regionen, derfor er det fornuftigt, at vi begynder ordningen med hjælp fra to forskellige akutsygehuse, sagde regionsrådsformand Heino Knudsen.
Han pegede på, at en tredje nærklinik formentlig skal placeres i Vordingborg Kommune.
- Det er planen, at klinikken i Nakskov skal åbne til i marts næste år, mens nærklinikken i Kalundborg først skal i gang i andet halvår af 2020.
Og der grund til akut indsats.
Regionens prognose viser, at hver 8. borger i her i området – det svarer til 100.000 – vil stå uden en almindelig privatpraktiserende læge om fire år. Det er svært at trække nye læger til vores område, og samtidig er mange af de nuværende familielæger på vej på pension.
Nye klinikker vil ikke løse lægemanglen
De praktiserende lægers faglige organisation, PLO, er ikke imponeret over det nye forsøg med nærklinikker. PLO mener ikke, at klinikkerne vil løse lægemanglen.
- Den her løsning sender ikke flere læger på markedet. Det giver bare en kamp om de samme kolleger, har formanden for PLO i Region Sjælland, Ulrik Hesislev, tidligere sagt til DR.
Venstres Jacob Jensen advarede da også imod at skrue forventningerne for højt op.
Det er jo ikke sådan, at der står 30 læger i kø, fordi vi åbner nærklinikker. Det gør de ikke. Bare det var så vel af hensyn til borgerne. Det er et forsøg, hvor vi prøver at se, om vi kan få nye erfaringer og resultater, der kan bruges, sagde Jacob Jensen.